Robotların insanların işlerini elinden alacağı tartışmasına karşın, aksine insanla birlikte iş birliğine dayalı çalışan kolaboratif robotların (cobot’lar) satışlarında artış yaşanıyor. 

Universal Robots’un Türkiye Satış Geliştirme Yöneticisi Kandan Özgür Gök, Robotik Endüstriler Birliği’ni (RIA) baz alarak yaptığı açıklamada cobot’ların endüstriyel otomasyonun en hızlı büyüyen segmenti olduğunu belirtti. 

Gök değerlendirmesinde ayrıca, 2025’e kadar firmanın bütün endüstriyel robot satışlarının yüzde 34’e ulaşacağı bilgisini paylaştı.

27 BİNDEN FAZLA COBOT SATTI

Gök, Universal Robots’un cobot’ları ile çok çeşitli sektörlere en uygun ve en elverişli çözümler sunduğunu dile getirerek, 2008 yılından beri 27 binin üzerinde cobot satışı gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.

Söz konusu alanda faaliyette bulunan firmaların izlenimleri doğrultusunda sektörde 2021 yılı itibarıyla 126 bin adet robot kurulacağını ifade eden Gök, 2025 yılına kadar ise cobot satışlarının toplam olarak 12 milyar dolara ulaşacağının öngörüldüğünü söyledi.