Uluslararası Robotik Federasyonu (International Federation of Robotics/IFR), 2018 yılı raporunda Türkiye’den Fanuc robotlarının kullanıldığı Erkul Kozmetik’e “Akıllı Üretimde Robotlarla ilgili Vaka Çalışmaları” başlığıyla örnek çalışma olarak yer verdi.

ÜRETİM MALİYETLERİNİ DÜŞÜRDÜ, DAHA REKABETÇİ HALE GELDİ

IFR, Fanuc Avrupa robot uygulaması üzerine yayınladığı makalesinde Türkiye’de kozmetik sektörünün önemli temsilcisi Golden Rose markasının çatı kuruluşu Erkul Kozmetik’te Fanuc robotlarını konu alarak robotlarla kazanılan verimliliğe ve kaliteli üretime dikkat çekti.

Makalede, üretim parkurunda robotlarla birlikte 70’ten fazla Fanuc ürünü kullanan firmanın saat başına daha fazla ürün adedi, değişmeyen sabit ve sorunsuz kalite anlayışıyla geçtiğimiz yıllara göre üretimini yüksek oranda artırdığına yer verildi.

Firmanın halihazırda 25 adet Fanuc 6 eksen robot, 4 adet Fanuc üç eksen Delta robot, 36 adet Fanuc Roboshot (Full Servo Injection Moulding Machine), 1 adet Fanuc Robodrill (Machining Center) ve 4 adet Fanuc Kontrol Ünitesi (PM-iA) ile kesintisiz ve yüksek kalitede üretim yaptığı belirtildi.

Proje kapsamında Erkul Kozmetik için en önemli kazanımın, üretimden kaynaklı sıkıntı ve sorunların minimize edilip, yeni ürün geliştirmeye ve Ar-Ge faaliyetlerine daha fazla zaman ayırmaya başlayabilmesi olduğu ve bu sayede üretim maliyetlerini azaltarak küresel pazarda daha rekabetçi bir konuma geldiği ifade edildi.

KÜRESEL KAYNAK GÖREVİ GÖRÜYOR

Genel Merkezi Almanya’da bulunan dünya çapında robot endüstrisini tanıtmak, güçlendirmek ve korumak için kurulmuş bir organizasyon olan IFR, dünyadaki endüstriyel robot istatistiği konusunda çalışmalar yapıp her yıl detaylı raporlar yayınlıyor.

Gerek ülke gerekse kıta bazında endüstriyel alanda en yüksek robot yoğunluğu, fabrikalarda kurulu robot adedi, dünya genelinde ortalama çalışan başına düşen robot adedi, robotların en fazla kullanıldığı sektörler gibi konuların araştırıldığı raporlar, örnekler ve grafiklerle destekleniyor. 

Robotik endüstrisinde küresel bir kaynak olan IFR, 1987’den beri kar amacı gütmeyen bir organizasyon olarak faaliyetlerine devam ediyor.