Çin’de kısa bir süre önce yayımlanan “14. Beş Yıllık Plan’da Robot Endüstrisinin Gelişim Planı” çerçevesinde, 2025 yılına kadar ülkenin dünyada robot teknolojilerinin inovasyonu için referans ülke, kaliteli robotların üretim yeri ve entegre uygulamaların gerçekleştirildiği bir pazar olması hedefi belirlendi.

ROBOT YOĞUNLUĞUNUN ARTIRILMASI AMAÇLANIYOR

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Çin Sanayi ve Bilişim Bakanlığı Donanım Endüstrisi Genel Müdür Yardımcısı Wang Hong, 14. Beş Yıllık Plan sürecinde, ülkede robot endüstrisinin yüksek nitelikli gelişimini hızlandırmak adına bir yandan geniş kapsamlı gayret sarf edilirken, diğer yandan da robot uygulamalarının artırılacağının altını çizdi. 

Bahsi geçen planda, 2035 yılına kadar ülkenin robot sanayisinin entegre gücünün globalde ileri seviyeye ulaşması, robotların ekonomik büyümenin yanı sıra halkın günlük yaşamı ve toplumun yönetiminde kilit görevler alması hedefleri konuldu. Ek olarak planda, 2025 yılına kadar robot endüstrisinde gelirin yıllık ortalama büyüme oranının yüzde 20’sinin üzerine geçmesi, endüstride hizmet veren robotların yoğunluğunun bir kat daha artırılması hedefleri de yer aldı.

BİR ÖNCEKİ DÖNEMDE YÜZDE 15’E ÇIKTI

Daha önce yayımlanan “13. Beş Yıllık Plan” dahilinde geçen süreçte, ülkenin robot endüstrisi gelişim eğilimi sergilemişti.

Söz konusu planı kapsayan 2016-2020 yılları arasında ülkede robot endüstrisi ölçeğinin yıllık büyüme oranı yüzde 15’e ulaşmıştı. Bu kapsamda kritik teknolojilerin ve önemli yedek parçaların üretiminde yeni gelişmeler ve ilerlemeler gözlenirken, birçok inovasyon sonucu ortaya çıktı. Dahası ürünlerin kalitesinin de her geçen gün daha da iyileştirildiği bildiriliyor.

"TAM BİR ENDÜSTRİ ZİNCİRİ OLUŞTURDU"

Çin’in son 8 yıldır dünyadaki en büyük endüstriyel robotların tüketim merkezi konumunda bulunduğunu belirten Wang Weiming, geçen yıl üretilen robotların yoğunluğunun 246 ünite olduğunu, bunun da dünya ortalamasının yaklaşık iki katı olduğuna dikkati çekti.

NİLUS MÜHENDİSLİK’TEN OTOMOTİV DEVİNE HEMMİNG PROSESİ NİLUS MÜHENDİSLİK’TEN OTOMOTİV DEVİNE HEMMİNG PROSESİ

Endüstriyel robot uygulamalarının elektronikten otomobile, petrokimyadan metalürji ve hafif sanayiye, tıptan ilaca kadar 52 ana sanayi sektörünü ve 143 yan sanayiyi içerdiğini aktaran Wang, “Hizmet ve özel robotların temizlik hizmetleri, tıbbi rehabilitasyon, eğitim-eğlence, depolama ve lojistik gibi kullanım alanlarında büyük çaplı uygulamaları yapıldı. Çin’de yedek parçaların üretimi, tam robotun üretimi ile entegre uygulamalar dahil tam bir endüstri zinciri oluşturdu.” ifadelerini kullandı.