INTECRO ve Bilko Otomasyon tarafından yıllar süren Ar-Ge faaliyetleriyle geliştirilen ve MetalG Robotics şirketiyle ticarileştirilecek Türkiye'nin yüzde 78 yerlilik oranıyla ilk yerli robot olan MetalG yüzünü gösterdi. 

INTECRO ROBOTICS CEO'su Ali Şen, “Dijital çağın Demir Bileği” olarak lanse ettikleri metal işleme uygulamaları için tasarlanan, 2021 yılında üretim sahasına çıkarılması planlanan hollowshaft kol tipi robotun ilk fotoğraflarını sosyal medya hesabından "Amatör ruh profesyonel İŞ! MetalG! Türkiye'nin Robotu." sözleriyle paylaştı.

YERLİ DEĞERLER NELER?

Şen, yaklaşık 7 yıllık bir sürede, 32 mühendis ve 15 teknisyenin uzun süren Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ve ölçebildikleri yerli değerleri açıkladı.

Bu doğrultuda yerli robot projesinde; özgün tasarım, analiz ve kaynak kodlarının yanı sıra robotun tüm fikri mülkiyet hakları,  PC tabanlı robot kontrolcüsü, CNC, robot gibi pek çok akıllı makinada kullanılabilir kontrolör, 1ms tepki süresi ile 64 eksene kadar servomotor sürme kabiliyeti ve ethercat haberleşmesi, altı mafsallı robot manipulatör gövdesi yerli olarak sunulacak.

Bunların yanı sıra projede ethercat, devicenet vb arayüzler ve 64 DI, 32DO, 8AIO std IO'lara sahip veri toplama kartları, 5 ve 6 eksende boşluksuz dişliler, arayüz, dişli ve kontrol metodları ile ilgili patent başvuruları, relative kinematik için uygun yapıda hollowshaft bilek, inverse kinamatik dahil tüm gömülü yazılımlar, dokunmatik el terminali üzerinde Linux tabanlı çalışan tüm proses yazılımları ve kullanıcı arayüzleri, IoT tabanlı DISIS mobil aplikasyonu da kazanılan diğer değerler olarak öne çıkıyor.