AS Metal’in bünyesinde 2019 yılı Ekim ayında faaliyetlerine başlayan AS Robotic, sektöre iddialı bir giriş yaptı.

AS Metal mekanik imalat ve projelendirme tarafında kendi süreçlerine devam ederken, AS Robotic de robotik ve robotikle ilgili AS Metal içinde ve dışında tüm entegrasyon işlerini yürütecek.

AS Metal ile güç birliği yaptıklarını ifade eden AS Robotic Robotik ve Otomasyon Sistemleri Müdürü Caner Beykont, “Mekanik ile otomasyon ve robotik alanındaki yeteneklerimizi birleştirip Türkiye’nin robotunu yapmak için kolları sıvadık.” diyor.

AS Robotic yeni bir firma. Henüz emekleme aşamasında. Ne zaman kuruldu, hikayesini okuyucularımızla paylaşabilir misiniz?

Evet, AS Robotic yeni bir firma ama aynı zamanda çok yenilikçi bir firma. Biz aslında yola geliştiren bir firma olacağız diye çıktık. Biz firma olarak şunu belirledik. Öğreneceğiz, kullanacağız ve bunu geliştireceğiz. Bunu ülkemiz için yapacağız. Çünkü bugüne kadar gördüğümüz sektörde büyük firmalar know-how ve yazılımsal bütün bilgi birikimlerini, edinimlerini kendi bünyelerinde kendi içlerinde tutuyorlar ve arta kalan kısımlarını diğer ülkelere veya firmalara veriyorlar. Biz bu işin gerçekten beynini ve zihnini üreten firma olma hedefiyle yola çıktık. Firmamız, 2019 Ekim ayında kuruldu. Yeniyiz, heyecanlıyız, istekliyiz. Şu anda 5 kişilik küçük bir ekibiz. Ama daha nitelikli ve kalabalık bir ekiple yolumuza devam etmeyi planlıyoruz. Sektörde özellikle takip ettiğimiz çok nitelikli çalışkan arkadaşlarımız var, onlar da bizlere başvuruyorlar. Yakında bu bağlamda aramıza yeni katılımlar olabilir. 

AS Metal’in bünyesinde yer alıyorsunuz. AS Metal’den nasıl ayrışıyorsunuz, kendinizi nasıl konumlandırıyorsunuz?

Biz AS Metal’den hem destek alacağız hem de onlara destek vereceğiz. AS Metal sektörde bilinen, köklü bir firma. Özellikle mekanik imalat ve talaşlı imalat konusunda deneyimleri var. Biz de robotik ve otomasyon anlamında onlara artı çözümler sunacağız. Dolayısıyla biz AS Metal’in robotik otomasyon işlerini de devralıyoruz. Bu aslında kendi robotunu üreten bir firmanın da robotik işlerini bir nevi AS Robotic’e geçirmesi gibi görebilirsiniz. Şu an için bu yolda ortak yürüyoruz. Çünkü AS Metal kendi robotunu üretiyor olacak ama kendi robotunu üretirken hem mekanik hem yazılımsal bir kabiliyet de gerekiyor. Biz bu noktada güç birliği yapıyoruz. Mekanik olan kabiliyetle, otomasyon ve robotik kabiliyetlerimizi birleştirerek Türkiye’nin robotunu yapmak amacıyla kollarımızı sıvadık. Hem bilgi birikimimizi hem akademik donanımımızı hem de sektördeki tecrübelerimizi birleştirdik ve çalışmalarımıza başladık. AS Metal’den ayrışmadık sadece odak alanımızı belirledik. AS Metal mekanik imalat ve projelendirme tarafında kendi süreçlerini devam ettirirken, biz de robotik ve robotikle ilgili AS Metal içinde ve dışında tüm entegrasyon işlerini artık AS Robotic üzerinden yürüteceğiz.

Özellikle hedef olarak belirlediğiniz, odaklanacağınız sektörler var mıdır? 

Evet, var. Özellikle hedef sektörlerimizi belirlerken hem bilgi birikimimizi hem de bugüne kadarki deneyimlerimizi göz önünde bulundurduk. Ağırlıklı olarak otomotiv yan sanayi, beyaz eşya, gıda, mobilya ve depo-lojistik uygulamaları gibi sektörleri hedef sektörlerimiz olarak belirledik. Bu sektörlerde robotik uygulamalar gerçekleştireceğiz. Bunun haricinde boya uygulamaları gibi girmeyeceğiz dediğimiz alanlar vardı. Ama örneğin AS Metal’in geliştirdiği KOBOT, boya ve spreyli uygulamalarında çok kullanılacak yenilikçi bir robot. Bu nedenle kısıtlamalarımız olmayacak ancak öncelikli sektörlerimiz olacak.

Ar-Ge işin önemli bir kısmı. Ar-Ge konusunda ne tür çalışmalar yapacaksınız?

Bildiğiniz gibi sektörde çok ciddi bir rekabet var. Bu noktada öne çıkabilmek için öncelikle insanların değişimi zihinde kabul etmesi gerekiyor. Çünkü değişim vazgeçilmezdir. Eğer böyle düşünürseniz, daha yenilikçi yapı taşlarını oluşturmaya başlıyorsunuz. Aslında sektöre veya ülkemize yenilikçi neler katabiliriz anlayışıyla yola çıktık. Bu kapsamda akıllı sistemler, akıllı mekanizmalar tasarlamak amacıyla çalışmalara başladık. Gerek yazılımsal gerek donanımsal gerekse mekanik ve mekatronik bakış açısıyla hareket ediyoruz. Bunları üreten firma olmayı amaçlıyoruz. Farklı firmaların konuya yönelik çözümlerini, yurt dışındaki çözümleri uygulayıp ama sadece bunlarla sınırlı kalmayıp kesinlikle bunlardan edinimlerimizi alıp daha sonra üzerine kendi yapıtaşlarımızı ekleyeceğiz. Süreci tamamen elimize alıp bu know-how’ı geliştirecek işler yapmamız lazım. Bu nedenle bakış açımız, işin temelini oluşturmak ve bunun üzerine yapı taşlarını inşa etmek olacak. Aslında sektörde proje yapan arkadaşlarım iyi bilirler ki; her bir proje kendi içerisinde küçük küçük Ar-Ge’ler barındırır ve firmayı yorar hatta belki projeden uzaklaştırabilir. Ancak biz sürecimizi uzatabilecek bir faaliyet olsa dahi bu projeyi mutlaka hayata geçirebilmek için canla başla çalışacağız. Çünkü bence know-how ve başarılar bu zorluklardan çıkıyor. Bu zorluklardan kaçmamak ve mücadele etmek aslında firma faaliyetlerimize katma değer sağlayacaktır.

Bir robotlu otomasyon projesi için yola çıktığınızda sonuna kadar işin takipçisi olacaksınız sanıyorum. Bazı projelerde işin yarım kaldığı hatta hukuki süreçlere kadar vardığını biliyoruz.

Evet, takipçisi olacağız. Biz AS Robotic olarak bir kere bundan kaçınmak için öncelikle bütüncül bir yaklaşımla projeleri ele alacağız. Her zaman prototiplemeyle, laboratuvar denemeleriyle, çeşitli sayısal analizlerle ve finansal figürlerle kısacası A’dan Z’ye her şeyiyle ölçüp biçip tartıp öyle teklif vereceğiz veya çalışmalarımızı yürüteceğiz. Olabildiğince hesabımızı, kitabımızı yapıp dersimizi çalışarak projelere gireceğiz. Eğer bir risk veya çıkabilecek herhangi başka bir negatif bir durum oluşacaksa, bunu mekatronik bakış açısıyla öngörüp değerlendireceğiz. Müşterilerimizi de her zaman bu konuda çok şeffaf olarak bilgilendireceğiz. Bu bakış açısıyla yaklaşıldığı zaman inanıyorum ki bir taraftan riskleri minimize ederken, bir taraftan da müşterilerimizin güvenini kazanmış olacağız. Çünkü projecilik riskli ve güven isteyen, bilgi isteyen, azim isteyen bir iştir. Ancak işinize hakim olur, öngörebilir ve bu doğrultuda doğru adımları atarsanız riskleri bertaraf etmiş olursunuz. 

AS Robotic olarak sektörde yavaş yavaş tanınmaya, bilinmeye başladınız. Talepler gelmeye başladı mı? 

Evet, talepler geliyor. Halihazırda robot sektöründe çalıştığım müşterilerim veya bugüne kadar benimle iş yapan partnerlerim vardı. Bu firmalarla çalışmaya devam ediyoruz. Geçmiş deneyimlerimde çalıştığım firmalarım ile partnerliklerimiz oluyor, onlarla güven içinde iş birliği yapıyoruz. Sektörden çeşitli istekler, talepler geliyor, tabi bunlar da bizi firmasal anlamda yönlendiriyor. Biraz daha kendi mevcut know-how’ımıza uygun olan çözümlere odaklanmaya gayret ediyoruz. Bunları önem sırasına koyup, doğru zamanda doğru bilgiyi vererek planlı bir şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Rekabette nasıl öne çıkmayı planlıyorsunuz?

Rekabette farklılaşmak için müşteriye toplam çözüm sunmanız sizi güçlü kılıyor. Çeşitli, farklı, ufak çözümcükleri birleştirerek bu sonuca ulaşabilirsiniz. Farklı firmaların geliştirdiği yenilikçi çözümleri anlayıp, kullanıp geliştirip hem mekatronik bakış açımızla hem de bütüncül yaklaşımımızla kendimizi gerçek çözüme götüreceğiz. Biz aslında burada farklılaşıyoruz. Ekibimizin bu bilinçle çalışmasını sağlıyor olacağım. Değişimin içeriden başladığını düşünüyoruz. Biz bunu bünyemizde yapacağız ve bununla beraber aslında rekabette bunu müşterilerimize göstererek, yenilikçi bakış açısıyla hizmet edeceğiz. Geniş perspektifle yenilikçi ve araştırmacı bir üslup ile bakmayı getireceğiz.

Robot yatırımı yapmayı planlayan üreticilere neler tavsiye edersiniz?

Siz bir yatırım yapacaksanız öncelikle bu işin dönüşünü merak edersiniz, ben kendime ne katıyorum bunu görmek istersiniz. Özellikle bunu kendilerine şeffaf olarak sağlayabilecek firmalarla iş birliği yapmalarını tavsiye ederim. Biz AS Robotic olarak, aslında bu empatiyle hareket eden bir firma olacağız. Yatırımcının gözüyle bakıp, yatırımcıya yardımcı olacak fizibilite çalışmalarında onların yanında olacağız. Biz bu işin mutfağından geliyoruz. Bu işin yapıldıktan sonra nerelere geleceğini iyi biliyoruz. Bu nedenle daha önce yatırım yapmamış ama tereddüt eden yatırımcıları yönlendirebileceğiz. Aynı zamanda simülasyon veya offline programlamalarla yatırım geri dönüş maliyetlerini ve genel çevrimi rahatlıkla yatırımcıya sunabiliyoruz. Böylece yatırımcı gelecek dönemde veya orta vadede yatırımın geri dönüş süresini ve riskleri, kazanımları görebiliyor. Bu nedenle doğru entegratör veya işi doğru bilen firmalarla çalışmak, süreci hem hızlandırıyor hem de kolaylaştırıyor. Elbette ardından sunulan satış sonrası destek, yedek parça tedariki gibi konular da önemli. Biz bu noktada müşterimizi hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız. Müşterimiz bizi arasın ya da aramasın biz her zaman onları arayacağız, sistemlerimizin arkasında duracağız. Her zaman müşterilerimizle dirsek teması kuracağız, ilişkilerimizi sağlam temeller üzerine inşa edeceğiz ve olabildiğince takip edeceğiz. Yatırımcılara tavsiyem, bu empati ile hareket eden firmalara yönelmeleri, görüş almaları ve iş birliği yapmaları şeklinde olacaktır.