Gıda/içecek sektöründe Türkiye’de faaliyet gösteren önemli birçok firmada çalışan sistemlerinin bulunduğunu ifade eden Flokontrol Proje ve Satış Mühendisi Altuğ Tepeli, Ak Gıda’nın Sakarya Pamukova’daki tesisinde hayata geçirdikleri 7 robottan oluşan paletleme sistemlerinin Türkiye’de faaliyet gösteren en büyük paletleme hattı olduğuna dikkat çekiyor.

Proje ile birlikte müşterilerinin ürünlerini tek bir alanda paletleme imkanına kavuştuğunu belirten Tepeli, projeleri hayata geçirirken insan sağlığını ön planda tutarak bütün İSG önlemlerini aldıklarını ifade ediyor.

Gıda/içecek sektöründe özellikle hangi uygulamalarda robotlara ihtiyaç duyuluyor?

Robot içerikli otomasyon çalışmaları her sektörde olduğu gibi gıda ve içecek sektöründe de büyük bir öneme sahip. Robotlar, bu alanda yapılan neredeyse her prosese dahil edilebilmekte olup, taleplere baktığımızda genellikle depaletleme, kolileme ve paletleme; robotların en çok kullanıldığı ve ihtiyaç duyulduğu üretim adımları olarak görülmektedir.

Gıda/içecek sektörüne yönelik çok önemli projeler devreye aldığınızı biliyoruz. Son dönemde sektöre yönelik hayata geçirdiğiniz robotlu otomasyon projelerinizi ve projelerin sonuçlarını paylaşabilir misiniz?

Gıda/içecek sektöründe Türkiye’de faaliyet gösteren lider diyebileceğimiz birçok firmada çalışmakta olan sistemlerimiz mevcut. Son dönemde de eski partnerlerimizle projelerimizi geliştirip sistemlerimizin sayısını arttırmakla beraber, referanslarımıza birçok yeni firma da katmış bulunuyoruz. Yenilikçi sistemlerimizden bir tanesini örnek vermem gerekirse, insanlarla beraber çalışmaya imkan sunan kolaboratif robot kullanarak yaptığımız paletleme projesini gösterebilirim. Bahsetmiş olduğumuz robotun kullanımı Türkiye içerisinde pek yaygın olarak görülmese de proje sonucunda insan ve robotun aynı alanda çalışmasına imkan veren ve oldukça verimli bir sistem elde etmeyi başarmış durumdayız. Flokontrol olarak, kolaboratif robotların kullanımının bu tarz güzel örneklerle birlikte artacağına inanıyoruz. Bir diğer örnek proje olarak ise, yağ üreticisi bir firmaya yaptığımız paletleme sistemimizi verebilirim. Koli, shrinkli tava ve teneke paletleme seçeneğine sahip sistemimizin en dikkat çeken yanı ise, teneke paletleme özelliği için özel olarak tasarlanan patentli tool’umuz gösterilebilir. Tenekelerin kulplarından yakalayarak aynı zamanda bir kalite kontrol görevi de sağlayan tool’muz teneke yağ ürünlerini hiçbir şekilde deforme etmeden paletleme imkanı sunuyor.

Sektörde faaliyet gösteren Türkiye'nin en büyük süt ve süt ürünleri üreticisine, “Türkiye’de Kurulan En Büyük Paletleme Hattı”nı devreye almıştınız. Projenizin detaylarını ve sonuçlarını paylaşabilir misiniz?

Projemiz, Ak Gıda Pamukova Fabrikası’nda hizmet veren 7 robotlu paletleme sistemimiz. Bu sistemde hatlardan gelen ürünler üretim hızı ve ürün çeşidi olarak oldukça fazla olmasından kaynaklı birçok farklı ürün hazırlama ve ürün paletleme tekniği kullanılmaktadır. Ayrıca boş palet ve dolu palet taşıması shuttle car’lar ile sağlanmakta olup, sistemde 4 ayrı birbirinden bağımsız robot hücresi bulunmaktadır. Tabii ki bu büyük projeleri hayata geçirirken en önemli hususlardan biri de insan sağlığını göz ardı etmeyerek alınabilecek bütün İSG önemlerinin alınmasıdır. Bu projemizde de daha önce kurmuş olduğumuz bütün sistemler gibi Avrupa standartlarında bir İSG bulunuyor ve kategori 4 koruma sınıfına girecek şekilde dizayn edildi. Proje sonrasında müşterimiz, ürünlerini tek bir alanda paletleme imkanına kavuştu. Biz de firma olarak, Türkiye’de faaliyet gösteren en büyük paletleme hattını kurmuş olmaktan dolayı gurur duyduk diyebilirim.

Sektörde yatırım yapmayı planlayan yatırımcılara neler tavsiye edersiniz? Nasıl bir yol haritası çizersiniz?

Sektörde yeni yatırım yapacak olan yatırımcılara daha hiç teklif almadan robot projesi için uygun standartlarda detaylı bir şartname ile yola çıkmalarını tavsiye ederiz. Piyasa koşullarında rekabet çok ileri bir seviyeye taşındığı için bir robot entegratörü dahi olmayan firmalar, standartlara uygun olmayan ve fiyat olarak anormal diyebileceğimiz seviyelerde teklifler verebiliyor. Bu tür tekliflerle yaptırılan işler, daha sonra para ve zaman kaybı ve daha da önemlisi iş kazası olarak son kullanıcıya dönüyor.