Form Grup bünyesinde yer alan Form Katmanlı İmalat ve Form Robot Teknolojileri iş birliğiyle, “Form 3D Otomasyon Sistemi” projesi başarıyla tamamlanarak devreye alındı.

Yazılımı tamamen Form Katmanlı İmalat firmasına ait olan sistem, 8 adet Sindoh 3DWOX1 model 3 boyutlu yazıcılar ve bir adet KUKA robottan oluşuyor. 

7/24 UZAKTAN KONTROL EDİLEBİLİYOR

Form Katmanlı İmalat Ürünleri Servis Mühendisi Oğuz Acar, 7/24 uzaktan kontrol edilebilen projenin içinde bulunduğumuz ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi nedeniyle ortaya çıktığını ve projeyle birlikte pandemi dolayısıyla home office/uzaktan çalışan firmaların üretimlerinin devamlılığını sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Söz konusu otomasyon sisteminin uzaktan kontrol edilerek 3 boyutlu üretimin gerçekleştirilebildiğini kaydeden Acar, projenin devreye alınma sürecine ve çalışmasına ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Robot otomasyon bölümümüz Form Robot Teknolojileri ile görüşerek yazılım yapıldı ve yazıcıları yerleştirdik. 1-1,5 ay gibi kısa bir sürede yazıcılarımızı ve robotumuzu sisteme entegre ettik. Server bilgisayarımız Sindoh yazıcıları kullanıyor durumda. Server bilgisayarına uzaktan bağlanıp yazıcılar çalıştırabiliyor. Üretilmek istenen parçanın 3 boyutlu modelini girip, ayarlarını yapıp üretim yapılabiliyor. Parça üretilirken, farklı bir parça geldiğinde araya girişi yapılabiliyor. Projede robot, ilk işlem bittikten sonra yeni 20x20cm tablayı koordinatlara göre yazıcıya yerleştiriyor ve yazıcı çalışmaya devam ediyor. Her parça bittiğinde robot sinyali alıp, tablaları doldur boşalt yapıp işleme devam ediyor.” 

“ÜRETİM HIZINI ARTIRMAYI VE ÜRETİMİN DEVAMLILIĞINI HEDEFLEDİK”

Katmanlı imalatın, plastik enjeksiyona göre en büyük eksikliğinin seri üretim olduğunu dile getiren Acar, sistemi yakalayıp üretim hızını artırmayı ve mesai haricinde de 7/24 üretimin devamlılığını sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Sistemde havacılık, otomotiv ve medikal başta olmak üzere sektör ayrımı olmaksızın parça üretimi gerçekleştirilebiliyor.