Türkay Tarım 3. Kuşak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Türkay, yakın dönemde devreye alınan tam otomasyonlu otomatik yükleyicili lazer kesim, abkant, robotik transfer tezgah besleme otomasyonu, 3 eksenli ve çift yönlü beslemeli pozisyonerli kaynak robotu, 5 eksenli ve robotik besleme ve boşaltmalı torna tezgahları başta olmak üzere yoğun depolamaya yönelik farklı kapasitelerde dikey lift sistemi yatırımları ile daha hızlı ve esnek, daha verimli, daha hassas üretim imkanına kavuştuklarını paylaştı.

Geçen 62 yılda edindikleri tecrübelerin azımsanamayacak kadar önemli olduğunu aktaran Mehmet Türkay, sorularımızı yanıtladı. 

Mehmet Bey, şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündeminizi anlatmanızı rica ediyoruz.  

Zaman geçtikçe tecrübe sahibi olunabilir ama tecrübe yenilikçi olanların işine yarar. Dolayısıyla bugün burada olmamızda yenilikçi politikalar ve çözümlerin etkisi oldukça büyüktür. 
Şirketlerimiz kapasitelerinin yüzde 30 civarındaki üretimlerini Türkay Tarım için yapmaktadırlar. Türkay Tarım’ın bir grup şirketi olmasının, dinamik dünya pazarında firmamıza esnek ve rekabetçi olanaklar sağladığını düşünüyorum. Bununla birlikte her firmamızın yurt içi satışlarının yanında ihracatlarının da olması bizim için elzem bir değer ve hedeflerimiz için de cesaret verici bir gerçektir. Tarım makinaları ve teknolojileri alanında 62 yıldır faaliyet gösteren firmamız toprak işleme’den, ekim, bakım ve gübreleme makinalarına, hasat-harman makinalarından, hayvancılık makinalarına kadar tarımsal mekanizasyon denildiğinde akla gelebilecek her ürün gurubundan tarım alet ve makinaları üretmekte ve tarım alet ve makinalarına döküm, lazer kesim, kaynaklı yarı mamul, dişli, mil, gibi aktarma elemanları üreterek yan sanayi olarak da ciddi bir potansiyel sunmaktadır.

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı?

Türkay Tarım Makinaları olarak, yurt içinde TÜRKAY; yurt dışında ise “Minos agri” markamız ile ihracat faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Hali hazırda yurt içinde tescilli olan dış ticaret markamızı başlangıçta Amerika, Almanya, Meksika ve İtalya’ da tecil ettirdik. “Minos agri” markamızı dünya çapında bir marka yapabilmek adına firmamıza ticari birçok avantaj sağlayacak tüm stratejilerimizi hayata geçiriyoruz.  Tüm ihracat faaliyetlerimizi, Minos Dış Ticaret firmamız aracılığı ile yapmaktayız ve Türkay Tarım Makinalarının da içinde bulunduğu şirketleri grubumuzda üretilen tüm ürünler dış ülkeler ile bu firmamız aracılığı ile buluşmaktadır.

Ürün gruplarımız ve içeriği şu şekildedir:
Tarım alet ve makinaları olarak: dipkazanlar, çizeller, kültüvatörler, çeşitli tip rotovatörler, sıra arası yaylı ve frezeli çapalama makinaları, gübre serpme, sap parçalama, pnömatik ekim makinaları, tamburlu ve diskli tip çayır biçme makinaları, tek ve çift rotorlu ot toplama, ot dağıtma makinaları, mısır silaj makinaları, biçerbağlar, yatay ve dik yem karma makinaları gibi oldukça çeşitli makinayı kendi bünyesinde üreten tek firmayız.
Tarımsal mekanizasyon alanında 62 yıldır lider marka olmanın farklılığı ile 2021 yılı devam ederken ürün gamımıza yeni modeller ve inovatif ürünler ekledik:
Ürün gamımıza toprak işleme makinaları sınıfında: Hidrolik katlamalı yaylı disk tiller

Ekim, bakım ve gübreleme makinaları sınıfında:Hidrolik katlamalı profil şase ara çapa makinası, 
Uzun bıçaklı geniş iç hacmine sahip sap parçalama makinası

Hasat-Harman makinaları sınıfında: Her bir diskinde 3 bıçak olan Diskli Çayır Biçme Makinası,
13 Kollu rotorlu ot toplama makinası, 8 m geniş ot dağıtma makinası

Hayvancılık Ekipmanları sınıfında: Uzaktan kumandalı 10 m3 dik yem karma makinası,
16 m3 çift helezonlu dik yem karma makinası, Çeşitli kapasitelerde katı gübre dağıtma makina olmak üzere ürünler ekledik.

Sektördeki en çok çeşidi üreten firma olma avantajımızla 55’ i aktif olmak üzere toplamda 75 ülkeye ihracat yaparak, yurtdışı pazarında sunduğumuz yüksek kalite ve rekabetçi fiyatla ön plana çıkıyoruz.
Yüksek standartlara sahip Amerika, Avrupa ve Avustralya ve Asya kıtaları Türkay’ ın ihracat hacminin yüzde 70’ini kapsıyor. Tarım makinası şanzımanları Star gearboxes markamız ile yurtiçi ve dışında alıcısı ile buluşuyor. P.T.O Şaft ve Aktarma sistemlerimiz yurtiçinde Ege şaft; yurt dışında ise SPT (Star Power Transmission) markamız ile pazara hakimdir.

2021 yılı iş gündeminizi ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz? 

Üretimde periyodik olarak ne kadar verimli olduğunuzu ölçmek, en fazla verim artışı sağlayacak yatırımlar yapmaya odaklanmanızı sağlıyor. Ülkemiz ve dünya genelinde tarım makinaları ve teknolojileri alanında oldukça dinamik bir pazar söz konusu olduğundan, hatlarımızı akıllı ve esnek üretime uygun hale getirecek stratejiler geliştirmemiz gerekiyor. Bu dinamik pazarda ürettiğimiz ürünlerin daha çeşitli olması ve teslimatlarımızın daha kısa sürelerde gerçekleşmesi gerekmektedir. Bunun için Endüstri 4.0 uyumlu yeni üretim yatırımlarımız ile sektörümüzde verimli üretimin öncüsü olarak 2021 yılında da emin adımlarla ilerleyeceğiz.

Makina parkurunuz hakkında bilgi vererek, son dönemde bu alanda yaptığınız yatırımları ve sağladığı avantajları anlatır mısınız?   

Yakın dönemde tamamlanarak devreye alınmış olan daha hızlı ve esnek, daha verimli, üretimi standardize edip daha hassas üretim avantajları sağlayan tam otomasyonlu Endüstri 4.0 uyumlu tam otomatik yükleyicili lazer kesim, abkant, robotik transfer tezgah besleme otomasyonu, 3 eksenli ve çift yönlü beslemeli pozisyonerli kaynak robotu, 5 eksenli ve robotik besleme ve boşaltmalı torna tezgahları ve sınırlı alanlarda yoğun depolamaya yönelik farklı kapasitelerde dikey lift sistemi yatırımlarımız ile üretim teknolojimizi güçlendirdik.

Üretim süreçlerinizde robot kullanıyor musunuz?

Hem kaynak robotlarımız hem de CNC tezgahlarımızın bazılarında Pick & Place robot entegrasyonlarımız mevcut.