Danimarka Aarhus Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Doçent Dr. Erdal Kayacan, kalite kontrol robotu Quicabot’u (Quality Inspection and Assessment Robot/Kalite Kontrol ve Değerlendirme Robotu) inşaat sektörüne özel olarak geliştirdi.

Kayacan’ın yürütücü olarak görev aldığı projede, Prof. Dr. Chen, I-Ming ise yürütücü yardımcılığını üstlendi.

Singapur National Research Foundation’ın (NRF) destek verdiği proje, Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi Makina ve Uçak Mühendisliği Bölümü’nde üretildi ve 18 aylık bir süre zarfında geliştirildi. 

Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız Kayacan, “Bu robot inşaatı bitmiş binalarda kalite kontrol yapıyor. 70 kg ağırlığında ve 1,8 metre boyunda. Robot hareketi, bir otonom yer aracı ile sağlarken üzerinde bir adet RGB kamera, bir adet termal kamera, bir 2D lazer tarayıcı, bir adet eğim ölçer olmak üzere çeşitli sensörler var.” dedi. 

KESİNTİSİZ 36 SAAT ÇALIŞABİLİYOR 

Bir kez şarj edildikten sonra 36 saat kesintisiz çalışabilen robotun sunduğu avantajlar ile ilgili konuşan Kayacan, “Singapur özelinde konuşursak, inşaat bittikten sonra elektrik prizleri, pencereler, boya kalitesi gibi 100’ün üzerinde problem için kalite kontrol yapabiliyor. Bu problemlerden sadece 5 tanesi bu robot kullanılarak otomatize edildi. Bunlar duvardaki çatlaklar, sıva altındaki boşluklar, duvarların düz olup olmaması, iki duvarın birbirine 90 derece açı ile gelip gelmemesi ve yüzeydeki eğimin belli değerlerde olup olmaması. Robot çalışırken evin 3 boyutlu haritası (BIM: Building Information System) robota veriliyor, robot otomatik olarak odaları dolaşıp problemleri 3 boyutlu haritaya işliyor. Bu problemler inşaatı üreten firma, kontrol eden devlet kurumu, müteahhit ve ilgili kişiler tarafından görülebiliyor.” 

SİNGAPUR’DA 2019 YILINDA PİYASAYA ÇIKACAK

Robotun katkılarını öncelikle objektif raporlama yani robotun gözünden bir şey kaçmaması olarak nitelendiren Kayacan, hassas sensörler ile daha hassas raporlama yapabildiğini ve algoritmalarındaki yapay zeka sayesinde binayı kontrol ettikçe daha fazla problemi gördüğünü ve öğrendiğini söyledi.

İşgücünden ve zamandan tasarruf sağlayan robotun Singapur medyasında geniş yer bulduğunu dile getiren Kayacan, Türkiye’de TOKİ’ye karşılık gelen devlet kurumu JTC’nin (Jurong Town Corporation) desteği ile Transforma Robotik tarafından 2019 yılında piyasaya sürülecek şekilde çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti. 

TÜRKİYE’DE İNŞAATLARIN GÜVENİLİRLİĞİNİ VE DEĞERİNİ ARTIRIR

Kayacan, robotun Türkiye’de kullanılması halinde sağlayacağı faydaları ise şu şekilde özetledi: “Öncelikle müteahhit açısından inşaatın güvenilirliği ve dolayısıyla inşaatın değeri artacak. Ayrıca müteahhit firma, hangi alt yüklenicilerin daha çok hata yaptığını raporlayabileceği için, elinde büyük bir değerlendirme aracı olacak. Örneğin yüzlerce inşaat içinde, sıva yapan bir firmadan hangilerinin ne kadar hata yaptığını ölçmek, ciddi bir bilgi kaynağı olacak. Ayrıca inşaatlar teslim edilirken, müşteriye kişilerin elinden çıkmış değil, robotun elinden çıkmış, oldukça objektif raporlar sunulacak.”