CNC tezgahlarında seri imalat yapan birçok firmada robotlarının yüksek verimlilikte çalıştığını vurgulayan Emre Yıldız, MZ serisi robotlarının sağlam gövde yapısı, tüm gövdenin IP67 koruma sınıfında olması, benzerlerine kıyasla daha hızlı olması, ücretsiz opsiyon yazılımları ve kullanıcı dostu programlama arayüzü ile tezgah besleme proseslerinde tercih edilen marka olduklarını söylüyor.

NACHI Türkiye Robot Satış Yöneticisi Yıldız ile firmalarının 2021 yılı performansını, robot ürün ailesine yeni katılan MZ25 ürünlerini, gelecek dönem hedef ve beklentilerini ve tezgah besleme proseslerinde NACHI robotlarının hangi özellikleriyle öne çıktığını konuştuk. 

2021 yılını Nachi Türkiye ve Nachi global açısından değerlendirir misiniz? 

2021 yılı NACHI Türkiye ve NACHI Global’in hedeflerinin üzerinde kapattığı, kurulu robot adetlerimizi arttırdığımız, müşterilerdeki diğer marka bağımlılıklarını kırdığımız, NACHI’nin yeni kaleler oluşturduğu bir yıl oldu. Üstün Japon teknolojisi NACHI robotlarının daha çok kullanıcı tarafından deneyimlendiği ve NACHI’nin Türkiye piyasasında büyüdüğü bir yıldı. 

Nachi’nin ürün yelpazesinde bulunan makina besleme uygulamalarında kullanılan tezgah ve CNC besleme robotları hakkında bilgi verir misiniz? Bu bağlamda robotlarınız hangi özellikleriyle öne çıkıyor?

NACHI, ürün yelpazesi ile ağırlıklı taşıma uygulamalarında yer almasından dolayı makina besleme proseslerine çözüm sunmak uzmanlık alanımıza girmektedir. Özellikle MZ serisi 1kg’dan 25kg’a kadar taşıma yapabilen serimiz ile tezgah besleme proseslerinde tercih edilen marka konumundayız. Bunun sebebini açıklamak gerekirse; MZ serisinin sağlam gövde yapısı, tüm gövdenin IP67 koruma sınıfında (yağ ve buhara karşı dayanıklı) olması, muadillerine göre daha hızlı olması (MZ07 için 0.31sn çevrim süresi), ücretsiz opsiyon yazılımlar ve kullanıcı dostu programlama arayüzü diyebiliriz.   

NİLUS MÜHENDİSLİK’TEN OTOMOTİV DEVİNE HEMMİNG PROSESİ NİLUS MÜHENDİSLİK’TEN OTOMOTİV DEVİNE HEMMİNG PROSESİ

Son dönemde Nachi robotlarıyla gerçekleştirilen tezgah ve CNC besleme uygulamalarından örnekler verir misiniz? Nachi robotları, üretimde verimliliği nasıl artırıyor? 

CNC tezgahlarında seri imalat yapan birçok firmada robotlarımız yüksek verimlilikte çalışmaktadır. Verimi yüksek tutmak, istenmeyen duruşları azaltmak ve yeni ürün tanımlama sürelerini kısaltmak için ücretsiz opsiyon yazılımlarımızı aktif etmekteyiz. Bu ücretsiz opsiyon yazılımlardan örnek vermek gerekirse; “Collision Detection” ve “Interference Detection” opsiyonları sayesinde tork ve akım bilgisini anlık kontrol ederek, üründeki hatalardan veya tezgah üzerindeki sensör hatalarından dolayı robotun çarpışmalarına engel olmaktayız. Bunun dışında “Adaptive Motion” opsiyonu sayesinde tezgaha parça beslerken parçadaki kaçıklık veya ayna çenelerindeki kaçıklık sebebi ile robotun ters kuvvetlere maruz kalmaması için ilgili eksen motor frenlerini boşa çekerek robotu gelen kuvvete karşı adaptif bir şekilde hareket ettirebilmekteyiz. Bu sayede üründeki kaçıklığa rağmen, yeni nokta öğretmeden ürünü CNC aynasına besleyebilmekteyiz. NACHI ücretsiz opsiyon yazılımları, kullanıcılarımızın duruşlarını azaltarak, üretim adetlerini arttırarak avantaj sağlamaktadır.

Tezgah besleme robotlarına yatırım yapmayı planlayan işletmelere neler önerirsiniz? Yatırım yaparken nelere dikkat etsinler? Makina besleme sistemlerinde robot kullanmanın avantajları nelerdir?

Tezgah besleme robotlarına yatırımı yapmayı planlayan firmaların önce ihtiyaçlarını belirlemeleri gerekir. Tezgah sayısı ve tezgahların çevrim sürelerine bağlı olarak 2 tezgaha veya 3 tezgaha 1 robot ile de çözüm sunabilmekteyiz. Burada tezgahların yerleşim planı ve proses döngüsü iyi analiz edilmelidir. Yatırımlarınızın geri dönüş sürelerini kısaltmak için NACHI olarak sahada ücretsiz inceleme yapmaktayız. Talaşlı imalat üretimi yapan, tezgah besleme robotu yatırımı planlayan firmalara önerimiz NACHI Türkiye ile iletişime geçmeleridir.  

2022 yılı hedef ve beklentilerinizi öğrenebilir miyiz? Nachi Türkiye’nin 2022 yılında pazara sunmayı planlandığı yeni ürünleri olacak mı?

Her yıl robotlaşmaya artan talebin 2022 yılında da devam edeceğini öngörmekteyiz. NACHI olarak pazar payımızı arttırmak için ürün ve yazılım geliştirmelerine çok önem vermekteyiz. Bu konuda ailemize yeni katılan MZ25 (25kg taşıma kapasiteli, 1882mm erişimli) ile MZ serisi ürün yelpazemizi genişlettik. Hassas pozisyon tekrarlanabilirliği, hollow wrist yapıda olması, IP67 koruma sınıfında ve gövde içinde solenoid valfleri bulunması ile kullanıcılarımızın zorlu proseslerinde çözüm ortağı olmaktayız.