Almanya’nın testere üreticisi STIHL’in fabrikasında operatörler ve kolaboratif robotlar iş birliği içerisinde çalışıyor.

Firmanın Stuttgart yakınlarındaki Waiblingen’de bulunan üretim tesisinde, Fanuc’un CR-35iA kolaboratif robotu kesme ve taşlama makinaları için paketleme hattındaki yükü hafifletiyor. Zincir testere üretiminin yanı sıra 10 kg ağırlığındaki dairesel testereler de üreten firmanın söz konusu testerelerin kaldırılmasında ve taşınmasında yardımına Fanuc’un kolaboratif robotu yetişiyor.

ÇALIŞANLARDAN 8 TONLUK YÜKÜ ALDI

Robotun kullanımı, dairesel testere paketleme hattında çalışanların yükünü azaltıyor. 

Buradaki proses şu şekilde gerçekleşiyor: Yeni paketleme hattında, robot kesme dişini asılı bir konveyörden kaldırıyor, sarsma testini gerçekleştiriyor ve gözle son test işlemi bitene kadar havada tutuyor. Ardından robot dairesel testereyi bir nakliye kutusuna yerleştiriyor.

Robot, paketleme hattı çalışanlarının üzerindeki yükü, 250 mm/sn. hızında hareket ederken kaldırıyor ve ağır yük taşıma görevini çalışanlardan alıyor. Tek bir dairesel testerenin ağırlığı yaklaşık 10 kg olduğu için vardiya başına bir çalışandan azaltılan toplam yük yaklaşık 8 ton civarı oluyor.

“AMACIMIZ, REKABET AVANTAJI KAZANMAK”

Firmanın Teknoloji Geliştirme, Servis ve Donanım Grup Lideri Andre Lange, “Her zaman kendimize şu soruyu soruyoruz: Robotlar, çalışanların yükünü günden güne nasıl hafifletebilir? İşbirlikçi robotlar, yeni yollar açan bir teknolojidir. Artık insanların bir robotla el ele çalışma imkanı var. Bunu, ileriye taşımak ve rekabet avantajı kazanmak amacıyla denemek istedik.” dedi.

Firmanın halihazırda “Hat İzleme” yazılımı ve “Çarpışma Koruma” seçeneği süreci kolaylaştırıyor.