Markanın ürün grupları ve müşteri kitlesi üzerine bir söyleşi gerçekleştirdiğimiz Özmen, katma değerli üretim ve Türkiye’de üretilmeyen ürünlerin üretilebilmesi amacıyla kurulan Teknosem’in ürünlerinin teknik detaylarını dergimiz okurları için bizlere anlattı. 

Makina parkınızdan ve ürün grublaranızdan bahseder misiniz?

İki adet dik işleme CNC'miz, bir adet CNC torna bir adet manuel freeze ve bir adet de universal tornamız, iki adet gaz altı kaynak makinamız, bir adet 7 eksen abkant pressimiz bulunuyor. Burada ürünlerimizi şekillendiriyoruz. Şekillendirmeyi dışarıya da yaptırabilirsiniz ama hitap ettiğiniz sektör cihazların göz önünde olduğu bir sektör. Cihazlar bir fabrikanın bir imalathanesinde çalışmıyor ve daha çok bayanlar tarafından kullanıldığı için mutfak robotu görüntüsünü verebiliyor olmamız lazım, cihaza. Onun için de 7 eksen bükme makinamızı aldık ve istediğimiz kalitede şekillendirme yapıyoruz. Cihaz tasarımında esinlendiğimiz bir nesne kesinlikle oluyor. En son katıldığımız fuarda bize daha çok iştirakçiler geldi. En iyi dizayn ve kalitede makina üretebilmemiz insanlarda olumlu etki bırakıyor. 

Başta üniversiteler, fabrikaların Ar-Ge bölümleri,  kalite kontrol laboratuvarları, tekstil sektörü ağır metal gibi tehlikeli maddelerin tespitinde kullanılan cihazlar, madeni yağlarda kullanılan ölçüm – kontrol cihazları, tüp bebek bölümünde kullanılan numunelerin işlenmesi, temiz odada kullanılan ekipmanlar, hassas su soğutucuları chiller üniteleri, kimya sektöründe kullanılan cihazlar ve benzeri ekipmanların üretimini gerçekleştiriyoruz. Müşterilerimiz üniversitelerin Ar-Ge bölümleri, fabrikaların laboratuvar bölümleri, Ar-Ge firmaları ve özel laboratuvarlar. 

Robotik tarafta ne tür çalışmalar gerçekleştirdiniz, bu alana nasıl yöneldiniz?

Sektöre girerken önce rakiplerimizi , onların çalışma şeklini tanıdık. Buna göre işin neresinden başlayacağımızı ve nelerin yanlış gittiğini tespit etme fırsatı bulduk. Türkiye'de birkaç marka bu işe başlamış, insanlar yerli olduğu için bu markalara inanılmaz ilgi göstermiş ve bu firmalar hedefledikleri ciroya ulaştıklarında işi bırakmışlar. Teknik destek verilmemiş ve çok etkin bir satış tekniği ile halen satış yapabiliyor bu tip bazı markalar. İşletmenin 6 adet arızalı cihazı var, bu cihazın çalışmadığını biliyor fakat teknik servis için gelen marka yeniden satış yapıp gidiyor. Çünkü işletmeler bu konuda çaresiz ve yurtıdışından yedek parça edinmede büyük sıkıntılar söz konusu oluyor. Biz böyle bir işin içinde bulduk kendimizi. İnsanlara 'İşte bu!...' dedirtecek birşey üretmeyi hedefledik. 

Kepçe projenizin detaylarını öğrenebilir miyiz?

Potada 780 santigrat derecede eritilmiş alüminyumu kepçe haznesine alarak enjeksiyon makinasına transfer eden bir robotik sistem geliştirdik. Bunu servo motorlar ve PLC kullanılarak yaptığımız için de tekrarlanabilirliği yüksek olan, insan faktörünü ortadan kaldıran bir sistem üretmiş olduk. Hız ve tekrarlanabilirlik yüksekliği sayesinde miktarları da artırmış olduk. Her dizaynda da sürekli geliştirdiğimiz bir sistem üretmiş olduk. Aldığımız parçaları düzeltip, bize sağlanan ve prosese uygun olmayan parçaları sıcaklığa ve ortam şartlarına dayanıklılarla değiştirip geliştirdik. Arkadaşlarımız şu an bu cihazları görütüp kuruyor eğitimlerini veriyor deneme çalışmalarını yapıp geliyorlar. Bu sayede biz artık sürece daha fazla dahil olmak zorunda kalmıyoruz.  Farklı pazarlama yöntemleri var ama biz referans göstererek çözümlerimizi pazarlama yöntemini seçiyoruz. Taleple gelen insanların bu sayede aklında soru işateri kalmıyor. Bilinen bir markanın çözümlerini alırken aklınızda soru işareti kalmaz biz de ürün ve çözümlerimizin kalitesiyle bilinirliğimizi artırmaya çalışıyoruz. Üretim yaparken kendimizi ve yöntemlerimizi sürekli sorguluyoruz. Üretim sahasında çözümlerimizi kesinlikle uyguluyoruz ve uyguladığımızda aldığımız geri dönüşleri mutlaka not alıp çözümlerimizi bu notlarımıza göre geliştiriyoruz. Bunu yaptığımız için de şu anda 100'üncü uygulamaya özel çözümümüze doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Bu da bizim sektörümüzde bu kadar kısa bir süre için ciddi bir rakam diyebilirim. Vakum pompası yine döküm içerisinde oluşan hava boşluklarını ve çatlakların oluşmasını engelleyen bir cihaz. Yurtdışında üretilen bu sistem Türkiye'de bizim sistemimizde daha önce üretilmemiş. Bizim sistemimiz valfi, pompası ve PLC'ci ile kombine bir sistem. O cihazda da şu anda 13. referansımıza çözüm sunmuş durumdayız ve bu cihazlarımız da sorunsuz çalışıyorlar. Sonradan doğru çalışıp çalışmadığı anlaşılan bir cihaz değil proseste kritik bir parça olduğu için ürünün farkını hemen anlayabiliyorsunuz. 

Çözümlerinizi yüzde kaç oranında kendi bünyenizde oluşturuyorsunuz?

Elektrostatik boya, lazer kesim dışarıda yapılıyor. Servo motor ve PLC'lerimizi de yurtdışında etkinliği kanıtlanmış, ülkemizde servis ağı olan ve yedek parçası olan markaların ürünlerinden tercih ediyoruz. Kalitenin kontrülünü ele alabilmek için birçok cihaz birimini biz üretmeyi tercih ediyoruz.