ABB, YENİ ROBOTIK TESİSİNİ ABD'DE AÇTI ABB, YENİ ROBOTIK TESİSİNİ ABD'DE AÇTI

TEKNOROB, Bursa merkezli palet üreticisi bir firma için Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan “Robotlu Palet Çakma Projesi”ni gerçekleştirdi.

"ÜRETİMDE 500 ADET SEVİYELERİNE ÇIKABİLİYORUZ"

Projeyle ilgili detayları paylaşan TEKNOROB Robot Birim Yöneticisi Sefa Korkmaz, gerçekleştirilen projeyle manuel üretimde 1 palet / 190 sn. olan üretim hızının 1 palet/ 50-54 sn. seviyelerine kadar düşürüldüğünü dile getirerek projenin öne çıkan özelliklerini şu şekilde sıralıyor:

“Projemizde paleti oluşturan tahta parçaların fikstür üzerine dizilmesi operatör tarafından gerçekleştiriliyor. Bu kısımdan sonra ise tüm prosesler robotlu ve otomatik. Parçaların çakılması, çakılan parçanın hat sonuna tahliyesi süreçleri ise robot tarafından yürütülüyor. Farklı ölçüleri bulunan 5 palet tipini tek hücrede imal edebildiğimiz için müşterimize işçilik maliyeti konusunda ciddi bir avantaj sağlıyoruz. Daha önce tek vardiyada 150-200 arası parça üretilebilirken şu anda üretim hızındaki gelişme sayesinde 450-500 adet seviyelerine kadar çıkabiliyoruz.

Prosesin en zorlu noktalarından biri müşterimizin tedarikçilerinden gelen yarı mamullerin tolerans farklarının yüksekliği oldu. Bu durumu da geliştirdiğimiz akıllı gripper sistemiyle aşarak inovatif bir çalışma gerçekleştirmiş olduk. 

Çivi çakma prosesinde insan faktörünün ortadan kalkmasıyla müşterimiz için önemli sorunlardan biri olan iş kazaları da minimuma inmiş durumdadır.”

"YENİ DÖNEMDEKİ VİZYONUMUZU YANSITIYOR"

Firmanın İş Geliştirme Departmanı’ndan Ersu Han ise, Covid-19 pandemisinin yarattığı ekonomik durgunluk/kapanma dönemlerinin farklı endüstrilerdeki girişimcilerin robot ve otomasyon teknolojilerine yönelmeye başladığını ve 2021 yılı içerisinde çok sayıda müşterilerinden benzer Ar-Ge projesi talepleri aldıklarını belirtti.

TEKNOROB’un 2022 yılı için kendisine “Dönüşüm Başlıyor” felsefesini rehber aldığını dile getiren Han, “Bu proje TEKNOROB’un yeni dönemdeki vizyonunu da yansıttığı için ayrı bir önem taşıyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye’de ilk defa yapılan, inovatif, Ar-Ge odaklı projelerde TEKNOROB’un adını daha çok duyacağınızı umarız.” diye ekledi.