Ar-Ge’ye önemli miktarda bütçe ayıran ve Türkiye’nin Ar-Ge harcamaları en yüksek 250 şirketinden biri olan Keramik, bundan böyle Ar-Ge faaliyetlerine GOSB Teknopark’ta kurduğu yeni ofisinde devam edecek.
             
GOSB Teknopark’ın en çok patent alınan 7. teknopark konumunda olduğuna dikkat çeken Keramik Makina Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Berna Sarsılmaz, GOSB Teknopark’ı sanayinin içinde bulunması, genel merkezlerine ulaşım kolaylığı ve teknolojik altyapısı gibi sunduğu imkanlar nedeniyle tercih ettiklerini ve böylece efektif makinalar tasarlamak için çalışanlarına uygun ortam hazırlamayı amaçladıklarını söylüyor.

GOSB Teknopark bünyesindeki yeni yeriniz ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Neden GOSB Teknopark’ı tercih ettiniz? Açtığınız ofis ile ilgili hedeflerinizi öğrenebilir miyiz? 

Yeni tasarımını ve makina Ar-Ge’sini GOSB Teknopark’ta, tasarım ve otomasyon ekibinin yazılım ve tasarım geliştirmesine yönelik iş yapacağımız bir yerde konumlandık. GOSB Teknopark, en çok patent alınan 7. teknopark konumundadır. GOSB Teknopark’ın sanayinin içinde bulunması, aynı zamanda merkezimiz ile ulaşım kolaylığı ve teknolojik altyapısı gibi sunduğu imkanlar nedeniyle GOSB Teknopark’ta yerimizi aldık. Tasarım ve otomasyon makinacılıkta beyin görevi gören iki ana başrol oyuncusudur. İnovatif fikirlerimizi, test ve analizler ile geliştirerek en efektif (kaliteli, rekabetçi maliyetli, kullanıcı dostu ve Endüstri 4.0’a uygun) makinaları tasarlamak için çalışanlarımıza uygun ortam hazırlamak en önemli amacımız. 

Ar-Ge çalışmalarınız sonucunda geliştirdiğiniz ve piyasaya sunduğunuz yeni nesil XL Stretch makinanız kullanıcılarına ne tür avantajlar sağlıyor? Bu doğrultuda gelen talepleri değerlendirir misiniz?

Bir araya getirme mottosu ile yola çıkıp, müşterilerimizin taleplerini en iyi şekilde anlama ve en doğru çözümle buluşturmayı kurumumuz içindeki en önemli değerlerdendir. Ürün geliştirme, yeni ürün, süreç geliştirme ve teknoloji geliştirme faaliyetlerinin tümü Ar-Ge çalışmalarımızdaki temel amaçtır. Ar-Ge’ye ciddi anlamda bütçe ayırmaktayız. Türkiye’nin Ar-Ge harcamaları en yüksek 250 şirketinden biriyiz. Ar-Ge kapsamında geliştirdiğimiz yeni nesil XL Stretch makinamız hem yurt için de hem de yurt dışında ciddi anlamda talep görmektedir. Alçı levhaların, mdf sunta levhaların, taş yünü veya cam yünü levhaların tek makinada arzu edildiğinde üst film uygulaması ve otomatik dik köşebent koyma opsiyonu ile ürünlerin köşesinin zarar görmesini önleyen büyük ebat XL makina dediğimiz makinayı geliştirdik. Şu anda bu ebattaki ürünlerin streçlenmesini yapabilen makinayı üreten sayılı Avrupalı firmalar arasına girmeyi hedefliyoruz. Ayrıca ihracatta çok fazla talep gören bir makina haline geldi. Bu uygulamaya ilaveten 120x200-130x240- 130x270 gibi büyük ölçülerdeki ağaç, alçı ya da taş yünü plaka istiflerine tüm tesislerde maliyet ve operasyon sorunu yaratan ahşap palet kullanımı yerine istifin altına otomatik olarak XPS, plastik veya ahşap materyalden üretilmiş takozlar aplike ederek ve üst köşelerini de yine karton ya da plastik köşebentleri otomatik koymak suretiyle çemberleyerek forkliftle almaya uygun hale getiriyoruz. Palet kullanımının ortadan kalkması ile operasyon ve üretim hızının artması, palet stoklama maliyetinin minimize edilmesi, daha fazla boş alan yaratılması ve daha güvenli sevkiyat yapmaya uygun bir istif stabilitesi sağlayarak müşterilerimize büyük bir inovasyon ve katma değer kazandırıyoruz. Aynı istifler bu uygulama sonrasında yeni jenerasyon XL stretch makinalarımızda ambalajlanarak sevkiyata hazır hale getiriliyor. İnovatif paletsiz paketleme çözümlerimiz özellikle ihracat yapan yerli sanayimizin ve global pazardaki müşterilerimizin oldukça ilgisini çekmektedir.   

Müşterilerinize sunduğunuz robotik çözümleriniz nelerdir? Robotik paletlemede sunduğunuz çok fonksiyonlu robotik çözümlerinizden bahsedebilir misiniz?

Robotik çözümler doğrultusunda yetkili sistem entegratörümüz Fanuc Robotics ile 12 yılı aşkın süredir birçok paletleme projesinde birlikte çalışarak iş birliğimizi her geçen gün daha da güçlendirmekteyiz. High level mekanik palletizerler ve kartezyen sistemler ile paletleme hatları ile 3 bin torba/saatlik kapasitelere kadar paletli ya da paletsiz istifleme ve paketleme hatlarımız bulunuyor. Tüm paketleme hatlarında olduğu gibi robotik paketleme çözümlerimizde de en önemli odağımız verimlilik, esneklik ve kalitedir. Müşterilerimize sunmuş olduğumuz bu çözümler, paletlerin depolama ve nakliye güvenliğini sağlamasının yanı sıra eş zamanlılık, işçilik, ambalaj maliyeti ve zaman tasarrufu da sağlıyor. Ürettiğimiz katma değerin globalde de ihracat kanalıyla birçok müşterimize ulaşmasından dolayı ülkemiz ve firmamız adına gururluyuz.

Son dönemde hangi sektöre yönelik ne tür robotik uygulamalar gerçekleştirdiniz, sonuçları ne oldu?

Torbalanmış ürünler (çimento, yapı kimyasalları, kimyasal ürünler, alçı, un gibi) ve kutulanmış/teneke ürünler (içecek, bitkisel yağ, madeni yağ, gıda, ev aletleri, lamine parke vb.) gibi çeşitli endüstriler için yüksek kaliteli robotik paletleme çözümleri sunuyoruz. Ayrıca panel ve rulo ürünleri (izolasyon panoları ve rulolar, tekstil ürünleri ve benzeri) içeren sektörlere hizmet veriyoruz. Müşterinin ürün ve süreçlerine uygun etkili robot çözümleri tasarlıyoruz. Bu çözümlerle daha öncede bahsetmiş olduğumuz gibi müşterilerimize hem zaman hem ambalaj maliyeti hem de işçilik avantajı sağlamakla beraber paletlerin depolama ve nakliye güvenliği de arttırılmış oldu. Hem yurt içinde hem de yurt dışında bulunan müşterilerimizden bu anlamda olumlu dönüşler alıyoruz.

Rekabette firmanızı öne çıkaran unsurlar nelerdir? Bilhassa tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de etkisi altına alan Covid-19 salgını gibi kriz dönemlerinde ne tür çözümlerle müşterilerinize destek veriyorsunuz?   

Keramik olarak en avantajlı olduğumuz nokta; ‘All in House’ felsefesi ile yani tüm departmanları kendi bünyemizde oluşturduğumuz için dışarıdan tasarım, otomasyon, montaj, devreye alma veya servis desteği/hizmeti almadan kendi ekiplerimizle gerçekleştirmemiz ayrıca sektör, ürün bağımsız anahtar teslimi komple hat sonu çözümleri sunabiliyor olmamızdır. Öyle ki her nevi malzemeden, gıda ürününe, hızlı tüketim malzemelerinden, kağıt sektörüne ve hatta beyaz eşya endüstrisine dahi çeşitli çözümler sunabiliyoruz. Birden fazla sektöre ihtiyaçlarını analiz ederek esnek ve yaratıcı çözümler sunmak rekabette bizi öne çıkaran unsurların başında gelmektedir. Eş zamanlı güçlü mühendislik kadromuzla çözüm ortağı olduğumuz firmalara optimum maliyetle esnek hat sonu çözümleri sağlıyoruz. Salgın sürecinde proaktif olarak ilk etapta yönetim kurulu ile birlikte kriz aksiyon planlarımızı belirledik. Özellikle tüketicinin davranışı salgın sonrası daha da fazla değişmekte olup hijyen satınalma da en belirleyici unsur olacağı kanısındaydık. Bununla birlikte ambalajlama paketleme çok daha önem arz edeceğini de öngörmüştük. Biz öncelikli olarak bu anlamda kriz döneminde üretimleri artan, gıda, hızlı tüketim, kişisel temizlik ve hijyen gibi sektörlere hızlı ve proaktif çözümler sunarak hem müşterilerimizin işine katkı sağlamayı hem de dolaylı olarak topluma katkı sağlamayı kurum olarak hedefledik. Bu anlamda çözümlerimizle firmaların üretimleri devam ederken mevcut üretimleri aksamadan bizler hat sonlarında sunduğumuz çözümlerle işlerini hızlandırıp katma değer sağlayacağız. Ülkemiz ekonomisi ve geleceğimiz için üretimin devamlılığının önemimin farkındayız. Bu doğrultuda üretime devam etmek zorunda olan firmalara destek vermekten dolayı ülkemiz ve firmamız adına gururluyuz.