Robot yatırımlarının avantajlarını anlatan TAŞ Grup Türkiye Müdür Yardımcısı Hilmi Feza, Türkiye'deki ikinci lokasyonlarında da yatırıma devam edeceklerini söyledi.

Otomotiv sanayinin önde gelen OEM ve tedarikçileri ile çalışan TAŞ Grup bünyesinde yer alan TAŞ Grup Otomotiv, Sakarya 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde konumlanan tesisinde kataforez kaplama, elektrostatik tozboya kaplama, kumlama ve kimyasal boya sökme konusunda hizmetler sunuyor. 

Bünyelerindeki mevcut 2 robota ek olarak, gerçekleştirdikleri yatırımla birlikte askılama ve paketleme yapacak 2 adet robot daha entegre ettiklerini aktaran Feza, “Yatırımını yaptığımız robotlar, daha seri ve hızlı üretim yapmamıza ve bu doğrultuda kapasitemizi daha verimli kullanmamıza katkı sağladı.” ifadelerini kullandı.

Öncelikle okuyucularımız için kısaca TAŞ Grup Otomotiv’in yapılanmasını ve yakın dönem iş gündemini anlatmanızı rica ediyoruz. 

Firmamız ticaret hayatına, 2008 yılında MCJ GMBH olarak Almanya’nın Leutkirch şehrinde Elektrostatik Toz Boya prosesinin açılışını yaparak başladı. Taş GMBH firmamızda, 230 personelimiz, Taş Grup firmamızda ise 45 personelimiz bulunmaktadır. 

Firmamızın gerçekleştirdiği yatırımlar aşağıdaki gibidir:

•    2011 yılında Kreuzwertheim şehrinde, 5 bin metrekareden oluşan kapalı alanda Kataforez Kaplama Tesisi yatırımı yapılarak devreye alındı. 

•    2012 yılına girildiğinde Leutkirch’te bulunan toz boya prosesi, Kreuzwertheim fabrika binasına taşındı. Aynı zamanda 2012 yılında İSO 9001’e göre sertifikalandırılma yapıldı. Yine 2012 yılında kimyasal boya sökme hatları devreye alındı. 

•    2013 yılında tamamen kapalı yükleme ve boşaltma alanları 5 bin metrekare alan (lojistik kısmı) olarak devreye alındı. 2013 yılında TS-16949:2009’a göre yeniden sertifikalandırılma gerçekleştirildi. 

•    2016 yılında isim değişikliği ile MCJ GMBH, TAŞ GMBH olarak değiştirildi. 

•    2017 yılında Türkiye’ye yatırım kararı alınarak Sakarya 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde 3 bin metrekarelik kapalı olan fabrika binasına Kataforez Kaplama, Elektrostatik Toz Boya, Kimyasal Boya Sökme ve Kumlama proseslerinin kurulumuna başlandı. 

•    2018 Yılında Türkiye/Sakarya Fabrikası seri üretim için devreye alındı. 2018 yılında Türkiye/Sakarya fabrikasına bin metrekarelik kapalı yükleme ve boşaltma alanı devreye alındı. 2018 yılında yeni yatırımla beraber Almanya fabrikasının 5 bin metrekare büyütülme işlemi ve Yeni Daldırma Kataforez hattının kurulumu gerçekleştirildi. 

•    2020 yılında Almanya Sprey Kataforez1 ve Sprey Kataforez2 proseslerinin modernizasyonu sağlandı. 

•    2021 yılında Almanya Daldırma Kataforez 2 Hattı devreye alındı. 2021 yılında Türkiye/Sakarya fabrikasına sprey ön işlem dahil olmak üzere Yeni Toz Boya prosesi kurulum çalışmaları başlatıldı. 

İlk kez robot yatırımı yapma ihtiyacı nasıl doğdu? Ne zaman robotlu üretime geçtiniz?

Firmamız, otomotiv sektöründe OEM ve tedarikçileri ile çalışmaktadır. Dünyanın önde gelen otomotiv devlerinin elektrikli araçlarının batarya kasalarının ve bağlantı ekipmanlarının kaplama ihtiyacını karşılamak için kurduğumuz Daldırma Kataforez 2 hattımızda ilk robotlu üretime geçme ihtiyacını öngördük.

Fabrikanızdaki robot uygulamaları hakkında bilgi verir misiniz? Üretimin hangi hattında robot/robotlardan yararlanıyorsunuz? 

Fabrikamızda Daldırma Kataforez 2 hattımızda 1 adet askılama robotu, 1 adet de paketleme robotu olmak üzere toplamda 2 adet Yaskawa MH400 (kurulumları Nisan 2021 tarihinde bitecek) tercih ettik. Aynı zamanda yine Daldırma Kataforez 2 hattımızdaki hava vurma operasyonunda 2 adet Yaskawa GP12 model robotlarımız bulunmaktadır. Robot projelerimizin tamamı genç ve dinamik kadroya sahip R1 Robotics firması tarafından yapılmıştır.

Üretimin sonuçları ve avantajları neler oldu? Robot yatırımı size ne gibi katkılar sağladı?

Yatırımını yaptığımız robotlar, daha seri ve hızlı üretim yapmamıza ve bu doğrultuda kapasitemizi daha verimli kullanmamıza katkı sağladı. 

İşçi maliyetlerini düşürme anlamında bir düşüş yaşandı mı, o süreç nasıldı? 

Robot yatırımlarımızın olduğu prosesimizde, kurulum öncesi 15 personel çalıştırmayı planlamıştık. Robot yatırımımız sonrası bu prosesimizde 1 personel çalıştırmayı planladık. 

Gelecek dönemde hangi alanlarda robot yatırımı yapmayı planlıyorsunuz?

Kısa vadeli planlarımız arasında, ülkemizde ikinci lokasyon olarak devreye alacağımız Gebze/Kocaeli bölgesindeki proseslerimizde robot yatırımlarımıza devam etmek bulunuyor.

Sizi tanıyabilir miyiz? Akademik kariyerinizden ve profesyonel iş geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1985 yılında Sakarya’da dünyaya geldim. Her zaman öğrenmeye meraklı oldum. 2017 yılında firmamızın Genel Müdürü Temel Taş ile tanıştıktan sonra TAŞ Grup Türkiye bünyesinde Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaya başladım. Hizmet ettiğimiz sektörde 10 yılı aşkın bir tecrübe ve birikime sahibim. Uzun yıllardır bu sektörün içinde bulunduğum için sektöre hakim olduğumu düşünmekteyim.