Kalisz’deki Bölgesel Süt Ürünleri Kooperatifi (OSM Kalisz), Polonya'daki süt endüstrisinde bu türdeki en gelişmiş çözümlerden biri olan kapsamlı bir ürün taşıma, paletleme, paketleme ve depolama sistemi uyguladı. Sistem, Promag depo ve intralojistik çözümlerini ve Comau’nun yenilikçi robotlarını içeriyor.

Uygulama, şirketin işleme kapasitesini genişletmek ve büyütmek için tasarlandı. Kalisz Kooperatifi, yarıdan fazlası AB sübvansiyonlarıyla finanse edilen üretim ve depolama süreçlerini düzenlemek için on milyonlarca zloti yatırım yaptı.

Proje, ham madde depolama, imalat, paketleme ve nihai ürün deposunu içeriyordu. Promag ve OSM Kalisz önerilen teknik çözümler ile ilgili görüşmelere başladıktan sonra tüm uygulama sadece 6 ay sürdü.

YEDİ ÜRETİM VE TAŞIMA HATTI

OSM Kalisz, günlük olarak 7 üretim hattının işletmesini gerçekleştiriyor. Yatırım sayesinde nihai ürünlerin tamamı yepyeni taşıma hatları ile çalışıyor. Her bir konveyör bandı, belirli üretim ekipmanlarının gereksinimlerini karşılayacak şekilde uyarlanmış ve otomasyon ve güvenlik sistemine tam olarak entegre edilmiştir. Ürünler, üretim alanındaki belirli kısıtlamalar nedeniyle özel dikey konveyörler ve endüstriyel robotlar kullanılarak yerden birkaç metre yüksekte hareket eder.

PALETLEME ROBOTLARI

OSM Kalisz’de paletleme alanı, konveyörlerin paletleri ve kovaları teslim ettiği üç bağımsız robot hücresi ile ayrı bir binada yer alıyor. İletim hatları üzerinden ara kata çıkan merdiven, trafiği ve hatta ulaşımı kolaylaştırır, yanı sıra alan yönetimi için mükemmel bir gözlem noktası sağlar.

Her robot hücresi aşağıdakilerle donatılmıştır:

•    Konveyörler,
•    Palet istifleyiciler,
•    Üç bölümlü makaralı konveyörler,
•    Ara parça deposu,
•    PAL robotları ve
•    NJ robotu.

İki Comau PAL 260 robotu, yoğurt tepsilerinin paletlenmesini sağlar. Bunlar, tutucunun zemine paralel kalmasını sağlamak için güçlendirilmiş beşinci eksene sahip dört eksenli robotlardır. Bu amaçla, ham maddeli kovaları hareket ettirmek için bir NJ 165 altı eksenli robot kullanılır. Comau, robotları tedarik etmekle görevlendirilirken, Promag ise fikstürlerin seçimi ve yazılım geliştirme dahil olmak üzere kurulumlarından sorumluydu.

Ayrıca paletleme istasyonu, transfer sistemi ve konveyörler tarafından uygun yükleme istasyonuna teslim edilen 45'e kadar euro paletin yüklenmesine izin veren entegre bir palet değiştirme sistemi ile donatılmıştır. Paletler, her istasyonda otomatik olarak değiştirilir.

ŞOK TÜNELİNDE ISI KAYBININ AZALTILMASI

Yüklemeden sonra, tüm paletler, ürün soğutma teknolojisi gereksinimlerine bağlı olarak, içinde sürekli olarak düşük hızda hareket ettikleri şok tüneli adı verilen toplama yerine doğrudan teslim edilir. Çeşitli odalar arasında istenmeyen ısı alışverişini en aza indirmek için, soğutma tünelinde kurulan yüksek hızlı kapılar tüm ulaşım sistemi ile entegre edilmiştir.

VERİMLİ PAKETLEME VE ETİKETLEME

Son olarak, taşıma sistemi paletleri ambalaja teslim eder; oradan ürün, nakliye etiketlerinin yapıştırıldığı etiketleme istasyonuna doğru hareket eder. Palet rafına monte edilen otomatik etiketleme cihazı, tüm lojistik gereksinimleri mükemmel bir şekilde karşılar ve çift çevrim durumunda paletin her iki tarafına etiketleri yapıştırabilir. Paletler, paletleme istasyonundan ayrılır ve bir forklift operatörünün onları alıp uygun depolama sistemine gönderdiği soğuk depoya gider.

DEPO OTOMASYONU 

OSM Kalisz'de, nihai ürün deposu Promag S.A. tarafından iki raf sistemi ile donatıldı. İlki, depolama alanı kullanımını en üst düzeye çıkarmak (örn; alan nispeten küçük olduğunda) ve aynı zamanda her bir nakliye birimine kolay erişim sağlamak isteyen şirketler için ideal olan mobil palet rafından meydana gelir. Tüm raflar, raylar üzerinde hareket eden özel arabalara monte edilerek, dar koridorları kullanılabilir hale getiriyor ve gerekli paletin alınmasını sağlar. Diğer depolama sistemi, Automag yarı otomatik uydu ile yoğun depolama palet raflarından oluşur.

Bu cihazlar herhangi bir karmaşık otomasyon veya kontrol kabini gerektirmez. Sevkiyat birimlerinin yüklenmesi, boşaltılması ve taşınması, radyo kontrollü bir platform kullanılarak özel olarak tasarlanmış kanallarda gerçekleşir. Bu, örneğin verimli bir FIFO rotasyon sistemi gerektiğinde mükemmel bir çözümdür.

Ayrıca, nihai ürün deposu peynir olgunlaşma sürecinde yatırımcıya yardımcı olan ek bir depolama alanı olarak hizmet veren özel bir bölme ile donatılmıştır. Yükleme ve boşaltma ekipmanına sahip dikey bir konveyör sistemi, paletleri bu bölmeye ulaştırır. Söz konusu üç entegre ünite, bölmeden el transpaletleri ile çalıştırılır.