Genç ve dinamik bir ekibe sahip RobAtik Otomasyon, müşterilerine sunduğu mühendislik çözümleriyle özellikle otomotiv ve genel endüstride adından söz ettiriyor.

Bu yıl ihracat faaliyetlerine de başlayan firma, Endüstri 4.0 konusunda da iddialı. “Firma olarak, bu dönüşümün bir parçasıyız.” diyen RobAtik Otomasyon Kurucusu ve Genel Koordinatörü Seyfettin Atik, çözüm ortaklarıyla birlikte geliştirdikleri yenilikleri kullanarak müşterilerine hızlı ve verimli çözümler sunduklarını dile getiriyor.

Firmanızın rekabet avantajları, sektörde ayrışan özellikleri nelerdir?

RobAtik 2017 sene başı itibariyle kurulmuş genç bir firma. Her şeyden önce genç ve dinamik bir ekibe sahibiz. Ama aynı zamanda da tecrübeli bir ekibiz. Bu bağlamda çok hızlı reaksiyon gösterebiliyoruz. Kurumsal firmalarda işlerin daha bürokratik ve yavaş işlemesinin tersine biz çok akıcı ve hızlı çözümler oluşturup, çok daha etkin, esnek ve anında tepki verebiliyoruz. Bunun haricinde işinde uzman çözüm ortakları ve partnerlerle çalışıyoruz. Doğru ekipman ve ekipmanı pazarlayan çözüm ortağı firmalarla çalışıyoruz. Bunun yanı sıra biz RobAtik olarak aldığımız projelerde, yapmış olduğumuz sistemlerde tüm ekipmanları, çözümleri kendi bünyesinde yapabilecek kapasiteye ve kabiliyete sahip bir firmayız.

Müşteriye özel çözümler sunuyorsunuz… Bünyenizde Ar-Ge çalışmaları yapıyor musunuz? 

Evet, her şeyden önce biz proje odaklı bir firmayız ve projeye göre çözümler üretiyoruz. Elbette, Ar-Ge’ye önem veriyoruz. Bünyemizde Ar-Ge ekibimiz yok ama Ar-Ge kapsamında çalışmalar yapıyoruz. Geçmişte müşterilerimiz “makina istiyorum” diyordu. Makinalaşma sağlandı, robotlar kullanılıyor. Ancak bugün gelinen noktada müşteriler, “Ben makinada istiyorum ama bunu kullanacak operatöre de bağlı kalmak istemiyorum. Bütün işlemi bilgisayar üzerinden gönderip offline olarak yapmak istiyorum.” diyorlar. Tamamen dijitalleşme istiyorlar. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Halen çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuya hakikaten önem veriyoruz. Çünkü ileriye dönük hem Avrupa’da hem de ülkemizde bununla ilgili talep var. Bu işin içerisinde bizde olmak istiyoruz. Şu anda halihazırda proje üretiyoruz. Bununla ilgili offline olarak iki proje yaptık.  

Projelere ilişkin detay verebilir misiniz?

Enerji sektöründe başarılı bir çalışmamız oldu. Müşterimiz kaynak çözüm partneri arıyordu. Bizde kendilerine sistem partneri olduk ve robotik bir projeyle offline yapılan bir program vasıtasıyla iyi bir sistem hayata geçirdik. Detaylandırmak gerekirse, müşterimiz “Evet, benim bir kaynak parkurum var. Bu kaynak parkurumda robotlaşmaya gideceğim.” diyerek yola çıkıyor. Böyle olunca müşteriler bu işi yapabilecek partnerler ve tedarikçiler ararlar. Bununla ilgili de robotik çözüm ortaklarına ulaşmışlar. Bize de bu vesile ile ulaştılar. Bize ulaştıklarında söyledikleri şuydu; büyük firmalarda dahil olmak üzere birçok robotik otomasyon firmasıyla konuştuk ama bize set-up süresini yaklaşık 45 dk. olarak söylediler. Bir üründen diğer ürüne geçerken set-up süremiz ne kadar olacak. Set-up süresini minimize etmek isteriz, zaman kaybetmek istemeyiz. Ürünü robotun kaynatabileceğine, üretebileceğine vb. inanıyoruz ama biz ne kadar set-up da zaman kaybederiz. Bize geldiklerinde biz bu işi 1 dakika içerisinde yapılabileceğini söylediğimizde projeyi aldık. Önce şaşırdılar ama sonra bu işin yapılabileceğine kanaat getirdiler. Onları ikna ettik çünkü oldukça iyi bir süreydi. Neticede projeden yüzümüzün akıyla çıktık. O kadar hoşlarına gitti ki ardından yurt dışındaki fabrikalarında aynı sistemden birer adet daha sipariş ettiler. Yurt dışında gerekli kurulumları sağladık. Ardından sistemlerinin düzenli ve düzgün çalışmasını sağlayacak eğitimleri verdik. Bunun dışında bir de inşaat sektöründe seramik alanında bir çalışmamız oldu. Vitrifiye ürünleri üreten bir fabrikada robotik sistem devreye aldık. Aynı anda iki adet sistem devreye aldık ve toplamda üçüncü sistemlerini bizden almış oldular.

RobAtik olarak kaynak proseslerinde öne çıkıyorsunuz. Uzmanlık alanlarınızdan biri diyelim. Bu kapsamda müşterilerinize ne tür çözümler sunuyorsunuz?

Evet, biz kaynak konusunda oldukça tecrübeli bir firmayız. Sadece kaynak yapmıyoruz ama ağır kaynak konusunda oldukça tecrübeliyiz. Ağır kaynaklarda ağır iş makinalarından tutun otomotivin en ince parçalarına kadar her türlü kaynağı yaptık. Alüminyumdan paslanmazına, özel proseslerinden özel sert dolgu kaynaklarına kadar her türlü prosesin içerisinde bulunduk. Bu da sektörde bizim kaynak uzmanı olarak bilinmemizi sağladı. Bu anlamda da hakikaten biz kaynak konusunda yapamayacağımız veya taşın altına elimizi koyamayacağımız bir proses yok. Her türlü kaynak proseslerinde vardık. Özel olarak sadece bize “Evet, bu işi RobAtik yapabilir” deyip, gelen müşterilerimiz de var. Yönlendirilen müşterilerde var. Bu da bizi oldukça memnun ediyor. Bu örneklere bakınca ileriye dönük iyimser düşünebiliyoruz.

Partnerlerinizle olan ilişkilerinizden bahsettiniz. Nasıl bir iş birliğiniz var?

Biz projelerimizi aldığımızda öncelikle analiz yaparız. İşin en doğru ve müşterinin taleplerini en iyi şekilde karşılayacak çözümü nasıl sunarız diye partnerlerimiz ve çözüm ortaklarımızla beraber bir toplantı düzenleriz. En yeni ve en son teknolojik ürün neyse onu kullanmayı tercih ederiz. Sebebi şu, Endüstri 4.0’a yatırım yapan birçok çözüm ortağımız birçok partnerimiz yaptıkları ürünlerle beraber geliyorlar. Biz de yapmış olduğumuz üretimlerimizde, almış olduğumuz sistemlerimizde işin uygunluğuna haiz olduğunu düşündüğümüz ekipmanları tercih ediyoruz. Onlarla iş birliği yapıyoruz, onları sistemin kurulumundan montajına kadar olan sürece kadar işin içerisine dahil ediyoruz. Yeni bir teçhizat, ekipman gerekiyorsa kesinlikle bunları uygulamakta bizlere destek olsunlar diye. Parterlerimiz arasında oldukça iyi seviyede olan tedarikçilerimiz mevcut. Konularına hakimler ve birlikte sistemlerimizi en iyi şekilde teslim etmeye çalışıyoruz. 

“Entegratörü bir üst lige çıkaracak olan müşterisidir” diyorsunuz. 

Entegratörün bir üst lige çıkmasından kastım. Ne kadar doğru ve iyi müşteriyle çalışırsanız bu sizin sunacağınız çözümü müşteri tarafından daha iyiye yönlendirmesini sağlayacaktır. Eğer müşteriniz iyiyse sizden her zaman doğru ve daha iyi çözümü bekleyecektir ama müşteriniz vasat bir müşteriyse siz en kötüsünü sunsanız dahi iyiymiş deyip kabullenecektir. En iyi çözümü üretebiliyorsanız, iyi bir entagratörsünüz. Ama bu da iyi ve doğru müşterilerle kazanılabilecek bir şeydir. Öte yandan bence robot yatırımı yapacakların öncelikle dikkat etmeleri gereken iki önemli nokta var. İlki doğru entegratör seçimi. İkincisi de doğru entegratörün doğru iş yapabilmesini sağlayacak, doğru iş zamanını ve çalışma kolaylığını sağlamasıdır. Şayet bunları sağlarsa, hem kendileri adına iyi bir sonuç ortaya çıkacaktır hem de ülkemiz adına robotik alanın daha da ilerlemesine katkı sağlayacaklardır.

Eğitim ve bakım hizmetlerinizde var. Sistem için bakım, operatörler için eğitim desteği sunuyorsunuz. 

Evet, bu önemli bir konu. Bir makinalaşma var, herkes makinalaşıyor ama ben makinamı aldım olay kapandı değil. Her hareketli cismin belli periyotlarda bakıma ihtiyacı vardır. Ben makinamdan uzun vadede almış olduğum teçhizattan verim almak isterim, isterseniz o zaman bizlerin sizleri yönlendireceği bakım periyotlarına uymanız sizlerin faydanıza olacaktır. Biz bu konuda müşterimize destek oluruz, sistemlerimizi kurarız. Sistemlerimizi kurduğumuzda sistemlerin nasıl çalışacağını akabinde operatör eğitimleri ve bakımla ilgili gerekli bilgi ve donanımları işin en başında müşterimizle paylaşırız daha sonrasında ise müşterimizde personel değişikliği olabiliyor veya daha fazla yatırımla yeni bölümler açıyorlar kendilerine bakım bölümleri olduğu gibi bu durumda da daha sonrada müşterimize kendi sahasında da olabiliyor. Bizim sahamızda olabiliyor, her türlü bakım ve eğitim desteği verebiliyoruz.

Endüstri 4.0 ile ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz? Firma olarak bu dönüşümün neresindesiniz?

Öncelikle biz firma olarak, bu dönüşümün bir parçasıyız. Endüstri 4.0’ın hayatımıza kattığı makinalaşma ve makinaların daha da elverişli kullanılması endüstri dünyasının ivmelenmesini ve daha hızlanmasını sağladı. Bu çerçevede sanayileşme hiç olmadığı kadar üst mertebelere ulaştı. Biz bu hızlı sanayileşmenin içerisinde yer almayı ve partnerlerimizle birlikte müşterilerimize en iyi çözümü, hizmeti sunmayı planlıyoruz. Bu bağlamda Endüstri 4.0 ile ilgili sürekli olarak eğitimsel ve donanımsal yatırımlara devam ediyoruz. Çözüm ortaklarımızın getirmiş olduğu yenilikleri sistemlerimizde kullanarak daha hızlı ve efektif çözümler sunuyoruz. Bu kapsamda yapmış olduğumuz çalışmalara örnek olarak, genel endüstri ve otomotiv sektöründe son 6 aylık dönemde dördüncü lazer kameralı sistemimizi entegre etmişiz. Bu da bizim Endüstri 4.0’a vermiş olduğumuz önemi gösteriyor. Endüstri 4.0’a önem verdiğinizde ne kazanıyorsunuz? Bu işin sonucunda müşterilerimize hatalı üretimlerine ve hatalı üretimden kaynaklı kötü sonuçların önüne geçmesini sağlıyoruz. Kurmuş olduğumuz lazer kameralı sistemlerde, lazer kameralar hatalı olan ürünleri ayıklıyor. Ayıkladığı ürünlerde müşterimize zaman tasarrufu sağlıyor ve doğru üretim olarak olumlu sonuçlar veriyor.