Robotik otomasyon sektöründe 2012 yılından beri faaliyet gösteren Kalyon Robotik Otomasyon, “Akıllı Fabrikalar için Akıllı Çözümler” mottosuyla 2020 yılına iddialı bir giriş yaptı.

Firmada Şirket Ortağı olarak işbaşı yapan Batu Toktaş ile birlikte daha da güçlendiklerini belirten Kalyon Robotik Otomasyon Kurucu Ortağı ve Proje Koordinatörü Seçkin Kalyoncu, “Batu Bey ile birlikte, konjonktür elverdiği sürece, önümüzdeki yıl şirketimizin altın dönemi olacağını öngörüyorum.” diyor.

Ekip çalışmasının önemini vurgulayan Kalyon Robotik Otomasyon Şirket Ortağı ve Genel Koordinatörü Batu Toktaş ise, “Yıllardır biriktirdiğimiz tecrübeleri işimize yansıttığımızda, başarılı sonuçlar alabileceğimizi düşünüyorum. Bilgi birikimimizi ve sektör tecrübemizi yeni arkadaşlarımıza aktararak, geleceğe emin adımlarla yürümeyi hedefliyoruz.” diyor.

Kalyon Robotik Otomasyon Kurucu Ortağı ve Proje Koordinatörü Seçkin Kalyoncu ve Kalyon Robotik Otomasyon Şirket Ortağı ve Genel Koordinatörü Batu Toktaş ile bir araya gelerek firmalarının yeni dönem yapılanmasını, 2020 yılından beklentilerini ve gelecek hedeflerini konuştuk. 

Öncelikle hayırlı olmasını diliyoruz. Yeni ortaklıkla birlikte, şirketinizin yeni yapılanmanızı anlatabilir misiniz? Nasıl bir sinerji ortaya çıkmasını öngörüyorsunuz?

Seçkin Kalyoncu: Kalyon Robotik Otomasyon olarak, robotlu hücreler yapmak ve bunları devreye almak için 2012 yılında yolculuğumuza başladık. Yıllar içerisinde kadromuzu büyüterek, hizmet alanlarımızı genişleterek daha büyük bir yapıya ulaştık. Yaklaşık 150 metrekarelik bir atölyeden, bugün geldiğimiz noktada yaklaşık bir yıl önce İTOSB’deki (İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi) 550 metrekarelik alandaki yeni yerimize taşındık. Robotlu projenin kurulumunu sahamızda yaparak, ön denemesini yerimizde gerçekleştirebiliyoruz. Lokasyonun verdiği avantajı da kullanmak için şimdiki ofisimizi tercih ettik. Yeni ofisimize taşınmamız, bize yeni müşteriler getirdi ve yeni bir bakış açısı kazandırdı. 2020 yılı itibarıyla da Batu Bey’in şirketimize ortak olarak katılmasıyla birlikte, daha da güçlenerek daha büyük projelerle şirketimizi daha ileri taşımayı hedefliyoruz. Daha evvel robotik hücreler hayata geçirme olan iş kolumuzu, akıllı fabrikaların devreye alınması, komple hat kurulumu yaparak geliştirmeyi ve ilerletmeyi planlıyoruz. Halihazırda tam zamanlı olarak 10 kişilik bir ekibimiz bulunuyor. Fakat bu sayı proje bazlı olarak 25-30 kişi civarında olabiliyor. Zaten ben robotik otomasyon firmasının en fazla 30 kişilik bir ekibe sahip olması gerektiğini, aksi takdirde firmayı ağırlaştıracağını düşünüyorum. Bu nedenle nicelikten ziyade niteliğin önemli olduğunu ve hızlı çözüm üretebilen, işinde uzman ekiplerin daha faydalı olacağını düşünüyorum.

Batu Toktaş: Türkiye ekonomisine baktığımızda, değişkenlik gösterdiğini, farklı zamanlarda konjonktürel dalgalanmalar, büyük veya orta ölçekte krizler yaşadığını görüyoruz. Dolayısıyla bizim gibi teknoloji şirketlerinin büyük bir yapıda ilerlemesi özellikle kriz zamanlarında sorunlar teşkil edebiliyor. Yapıyı çok büyütmeden ancak bizim açımızdan kritik öneme sahip ekibimizi de koruyarak ve geliştirerek sektörde kalıcı bir firma olarak uzun yıllar hizmet sunmayı amaçlıyoruz. Zaman içerisinde faaliyet alanlarımızı genişleteceğiz. Robotik otomasyonda otomotiv yan sanayi ile genel endüstrinin yanı sıra intralojistik alanında malzeme taşıma tarafında hizmet vereceğiz. 

Kalyon Robotik yaklaşık 8 yıldır sektörde faaliyet gösteren bir mühendislik firması. Batu Bey’in ortak olmasıyla birlikte Kalyon Robotik’te neler değişecek?

S.K.: Batu Bey’i uzun yıllardan beri tanıyorum. Hatta kendisiyle birlikte çalışma imkanımız da oldu. Çok vizyoner, ileri görüşlü bir kişi. Bunun şirketimize artı bir katma değer sağlayacağına inanıyorum. Bu katma değeri de yakın zamanda göreceğimizi düşünüyorum. Batu Bey ile birlikte, önümüzdeki yıl şirketimizin altın dönemi olacağını öngörüyorum.   

B.T.: İnşallah, hep birlikte. Biz burada bir ekip olarak çalışıyoruz. Herkes gereken gayreti gösterdiğinde ve yıllardır biriktirmiş olduğumuz tecrübeleri işimize yansıttığımızda, başarılı sonuçlar alabileceğimizi düşünüyorum. Bunun için ben de elimden gelen katkıyı sağlayacağım. Seçkin Bey’in de benim de bilgi birikimimiz ve sektör tecrübemizi yeni arkadaşlarımıza aktararak geleceğe de iyi bir hazırlık yapmamız gerekiyor.  

Özellikle belirlediğiniz hedef sektör ve uygulamalarınız var mıdır?

B.T.: Robotik otomasyon konusunda polisaj, taşıma, ağırlıklı lazer olmak üzere kaynak, paletleme, paketleme ve trimleme uygulamalarına odaklanacağız. Bu konuda geçmiş deneyimlerimiz ve referanslarımız mevcut. Sektörel anlamda ise, otomotiv yan sanayi ve genel endüstriye uygun bir yapıya sahibiz. İlerleyen zamanlarda otomotiv ana sanayini de düşünebiliriz ancak büyük hacimli ve uzun vadeli projeler olduğu için ilk etapta planlarımız arasında yer almıyor. 

S.K.: Uygulama anlamında spesifik ve öne çıkan bir proje/proses olmadı. Çünkü müşterilerimizden sürekli farklı proje talepleri geliyor. Ama geçmiş deneyimlerimize baktığımızda, en fazla yaptığımız prosesin robotlu punta kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye şartlarında tek bir proseste maalesef ki süreklilik sağlamak çok kolay değil.

İntralojistik alanında ne tür hizmetler sunacaksınız?

B.T.: Fabrika içi transferde otonom taşıtlar, otomatik yönlendirmeli araçlar (AGV), üzerine robot entegre AGV’ler malzeme transferini ve iç lojistiği yönetebilmek amacıyla hizmet ve ürünler sunmayı hedefliyoruz. Paletlerin ve daha hafif yüklerdeki kutuların taşınmasında müşterilerimize alternatif çözümler sunacağız. 

Bir robotik otomasyon projesine teklif vermeden önce hangi kriterleri baz alacaksınız?

S.K.: Bizim için çalışacağımız firmanın konusunda ne kadar etkin, uzman olduğu önem taşıyor. Firma daha önce robot kullanmış mı, robotla iş yapma kültürüne alışık mı, bu alanda uzman bir ekibe sahip mi, ne kadar prosese hakim gibi konuları istişare ederek öncelikle bunu belirlememiz gerekiyor. Bizim açımızdan süre eşittir maliyet demek. Bu nedenle söz konusu süreci ne kadar hızlı geçirebilirsek o kadar iyi. Bu doğrultuda işin ehli, alanında uzman ekiple çalışmak verimli ve sağlıklı bir proje süreci geçirmemizi sağlıyor. Dolayısıyla firmanın buna kaynak ayırması önemli. 

B.T.: İlk kez robot yatırımı yapacak firmaların, robot entegre etmeden önceki üretim proseslerini incelememiz gerekiyor. Robot kullanmadan önceki üretim prosesleri tekrarlanabilir, parçaları belirli bir standartta üretebiliyorlarsa bunlar robota geçişe uygun olan firmalardır. Ancak firmanın ürettiği parçada teknik problemler ve tekrarlanabilirlikle ilgili sorunlar varsa, bunlar robota uygun olmayan projeler ve firmalardır. Öncelikle ön hazırlığın doğru yapılması lazım ki, firma robotlu otomasyona geçişi kolay ve başarılı bir şekilde yapılabilsin. Seçkin Bey’in de belirttiği gibi firmanın robotu, PLC’yi bilen teknik personelleri olması veya buna uygun insan kaynağının bulunması halinde firmanın robotlu otomasyona geçiş sürecini hızlandırabiliriz. Ayrıca yatırıma geçiş öncesinde her iki tarafında birbirini iyi analiz etmesi gerekiyor. Bu aşama sorunsuz geçildiği takdirde, zaten başarılı bir devreye alma ve proje süreci gerçekleşiyor. Ek olarak, Kalyon Robotik olarak biz de proses ve süreçlerle ilgili danışmanlık hizmetini karşı firmaya sunabiliriz. 

Her projeye girmek, teklif vermek yerine seçici olmayı mı tercih edeceksiniz?

B.T.: Biz dışarıya robot-otomasyon programcısı veren bir şirket değiliz. Anahtar teslim mekatronik projeler gerçekleştiren bir şirketiz. Dolayısıyla önceliğimiz, robotun da kapsam dahilinde olduğu anahtar teslim otomasyon projeleridir. İçerik olarak da spot kaynağı, ark kaynağı, tezgah besleme, paketleme-paletleme öncelikli projelerimiz olacak.

Müşterilerinize, robot markası ya da model seçiminde yol gösterecek misiniz?

S.K.: Elbette. Ama projelerde seçimler genel olarak müşteri talebine göre ilerliyor. Biz de tercihi müşterimize bırakıyoruz. Eğer bu konuda seçim bizde olacaksa birden fazla robot markası ile proje yapabiliriz. Bu konuda bilgi birikimimiz ve deneyimimiz var. 

B.T.: Şu da var… Bazı projelerde bazı robot markaları öne çıkabiliyor. Prosese dair bir özellik var ise şayet, bu konuda müşterimizi bilgilendiriyoruz. Sadece robot değil, robotun da yedek parçası ve servisi var ve buna göre de tercihler belirlenebiliyor. Şartnameler, uluslararası büyük firmalarda hazır geliyor. Alıma çıkan bazı firmalarda ise şartname bulunmuyor. Bu doğrultuda müşterilerimize, teklif öncesinde şartname hazırlama sürecinde de veya robot seçimi konusunda da destek veriyoruz.