Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nin üçüncü ve son günündeki Otomotiv / Beyaz Eşya Ana ve Yan Sanayi sektörlerindeki robot uygulamaları panelinde kolaboratif robotlarla (cobot) ilgili değerlendirmelerde bulunan Sevdinli, “Asıl konunun işbirlikçi robotlara kaydığı uygulamalara ağırlık veriyoruz. Çünkü işbirlikçi robotlara daha çok iş düşüyor. Standart kaynak uygulamalardan çok görüntü işleme, kalite kontrol yaptığımız için kolaboratif robot kullanımına daha çok önem veriyoruz.” dedi.

Moderatörlüğünü Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Üzeyir Pala’nın yaptığı günün ilk panelinde Kibele firmasının uygulamalarından da bahseden Sevdinli, üretimde tekrar eden işleri, personelin yükünü alacak şekilde hem kolaboratif robotlarla hem de endüstriyel robot uygulamalarıyla yaptıklarını dile getirdi. Sevdinli ayrıca, vida sıkım değerlerinin istenilen ölçüde olup olmadığına kadar işlemleri kamera destekli robotlarla yaptıklarını kaydetti.

HİZMET İHRACATI YAPIYORUZ

Sevdinli, ellerindeki malzemelerle üzerine katma değer katarak ihracat yaptıklarını ve olabildiğince istihdamı artırmaya yönelik çalıştıklarını belirtti. Sevdinli sözlerini şöyle sürdürdü: “Mısırda bir proje yapıyoruz. Kullandığımız malzemeler yabancı menşeili olabilir, ama projeyi tamamen Türk mühendisliği ile gerçekleştiriyor ve hizmet ihracatı yapıyoruz.” dedi.

Sevdinli, 2002 yılında görsel kontrol ve görüntü işleme teknolojileri ile yola çıktıklarını, robotlu uygulamaları sonradan hizmetlerine eklediklerini, Universal Robots’un sistem entegratörlüğünü ve distribütörlüğünü yaptıklarını belirtti.

Sevdinli, 2002 yılında görsel kontrol ve görüntü işleme teknolojileri ile yola çıktıklarını, robotlu uygulamaları sonradan hizmetlerine eklediklerini söyledi.