Sanayide dijital dönüşümü hızlandıran Endüstri 4.0’ı gelecek vizyonunun merkezinde yer veren Askaynak, kaynaklı imalatta nitelikli iş gücünün önemine işaret etti.

MESLEKİ VE TEKNİK LİSELER ÖNEM KAZANIYOR

Yetenek gerektirmeyen iş gücünün sanayideki istihdam oranının 1960 ve 2000’li yıllar arasında yüzde 90’lardan günümüzde yüzde 60’lara gerilediğini vurgulayan Askaynak yetkilileri, gençlerin Endüstri 4.0 ile ortaya çıkan yeni meslekler doğrultusunda eğitilmesi gerekliliğini ifade etti. 

Robotik kaynak imalatında mesleki ve teknik liselerde eğitim almış kişilerin öne çıktığı, kaynak robotu operatörlüğü ve kaynak inspektörlüğü gibi yeni mesleklerde vasıflı iş gücüne gereksinim duyulduğu belirtildi.

Yetkililer, kariyer planlaması açısından teknik meslek liselerinin doğru tercih olduğuna dikkat çekti.

ASKAYNAK EĞİTİME DESTEK VERİYOR

Askaynak, Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa gerçekleştirdiği projelerin yanı sıra geliştirdiği sistemlerle teknik eğitime destek vermeye devam ediyor.  

Robotik kaynak uygulamalarının her geçen gün butik imalat gerçekleştiren KOBİ’lerden otomotiv fabrikalarına artış gösterdiğini söyleyen firma yetkilileri, bu bağlamda otomasyon ve robotik sistemler ile birlikte kaynak sektöründe kalifiye iş gücü ihtiyacının ortaya çıktığını kaydettiler.

Geleceğin mesleklerinden kaynak robotu operatörlüğü için temel yazılım ve kaynak bilgisi ile temel makina becerilerinin ve petrokimya ile savunma sanayi gibi sektörlerde kaynak inspektörlüğünün ciddi oranda yükselişte olduğu dile getirildi. 

Bu çerçevede meslek liselerinde eğitim görmenin öneminin altı çizildi.