Tara Robotik Otomasyon, döküm sektöründe faaliyet gösteren bir firmada devreye aldığı CNC besleme robot otomasyon sistemi ile verimliliği yüzde 90’lara çıkarttı.

“İŞGÜCÜNDEN TASARRUF SAĞLADIK, PARÇA BAĞLAMA SÜRESİNİ KISALTTIK”

Projeyi gerçekleştirdikleri döküm firmasının hem döküp hem talaşlı imalat yaptığı bilgisini veren Tara Robotik Otomasyon Satış Müdürü Emrah Hünerlitürkoğlu, “Robotlarla CNC beslemelerde, bir çalışan CNC’yi ortalama yüzde 60 verimlilikle çalıştırıyor. Robotlar ise, takım kırılmaları-aşınmaları ve parçaya offset verme gerekliliği olduğu için, verimi, yüzde 90’lara kadar çıkartabiliyor. Üstelik arada izin almıyor, yemek, tuvalet ihtiyacı vb. olmuyor.” dedi. 

İki tezgah arasında yapılmış bu tarz sistemlerde, 60’ardan 120 olan verimliliğin, robotlar sayesinde 90’ardan 180’e ulaştığını ve böylece üretim adetlerinin arttığına dikkat çeken Hünerlitürkoğlu, sistemle birlikte işgücünden tasarruf sağladıklarını ve parça bağlama süresini kısalttıkları vurguladı.

Hünerlitürkoğlu, şunları söyledi: “Tezgah başında çalışan operatör sayısını 1 kişiye düşürerek, işgücünden de tasarruf edilmesine imkan veriyoruz. Ayrıca parça bağlamayı da manuelden otomatik hale getirerek söz konusu süreyi de önemli ölçüde kısalttık. Böylece parçanın kısa sürede, daha hassas ve hatasız olarak bağlanması gerçekleşiyor.”

PROSES NASIL YAPILIYOR?

Firmanın hayata geçirdiği iki adet doosan yatay işleme merkezi CNC besleme robot otomasyon sisteminde, ABB’nin 150 kg taşıma kapasiteli IRB 6620 model CNC besleme robotu kullanıldı. 

Operatörün fikstüre dizdiği iş parçaları, CNC besleme robotu ile alınarak öncelikle birinci yatay işleme merkezinin fikstürüne otomatik bir şekilde yükleniyor.

Ardından özel olarak imal edilen çift yönlü yatay işleme fikstürü, bir sinyalle birlikte otomatik olarak parçayı tutarak işlemeye başlıyor.