SEAT’ın İspanya’da konumlanan Martorell üretim tesisinde çalışanların işlerini kolaylaştırmak amacıyla tasarlanan EffiBOT adlı otonom mobil robotlar çalışmaya başladı.

DEĞERLERİ İŞLEYEREK KİŞİ VE NESNELERİ TANIYABİLİYOR

Fabrikasını daha akıllı, dijital hale getirmek adına dijital araçların ve çözümlerin geliştirilmesi ve uygulanmasına yönelik çalışmalarını sürdüren İspanyol otomotiv üreticisi, bu kapsamda EffiBOT'ları kullanmaya başladı.

Parçaların taşınması gibi operasyonlarda çalışanlara destek veren, çalışanları otonom şekilde takip edebilen iki akıllı robot, 250 kg'a kadar taşıma ve 500 kg'a kadar çekme kapasitesi ile otomobil montajında ihtiyaç duyulan tüm malzemeleri taşıyabiliyor.

Robotlar 360 derecelik değerleri işleyerek, fabrikada gezerken yollarına çıkan herhangi bir kişi veya nesneyi tanıyabiliyor.

İSPANYA'DA SEKTÖRDE KULLANAN İLK ÜRETİCİ 

Çalışanlar üzerlerinde herhangi bir cihaz bulundurmalarına gerek kalmadan ekranına dokunarak EffiBOT’un kendilerini takip etmesini ve böylece otomobil montajı için ihtiyaç duyulan her türlü malzemeyi robotlarla taşınmasını sağlayabiliyorlar.

Markanın iş birliği gerçekleştirdiği Fransız Effidence firması tarafından geliştirilen araçlar, üretim süreçlerine uyum sağlamayı ve tesisin farklı alanları arasındaki kaynakları ve iletişimi daha verimli yönetmeyi amaçlıyor.

Firma, söz konusu mobil robotları İspanya'da kullanan ilk otomobil üreticisi olarak da önemli bir avantaj elde etti.

MONTAJ ALANINDA ÇALIŞANLARA DESTEK VERİYOR

Martorell’de EffiBOT'lara ek olarak farklı montaj alanlarında çalışan personellere destek veren 20 civarında robot bulunuyor. 

Şirket, son yıllarda tüm üretim döngüsü boyunca, EffiBOT'lar, ortak çalışmaya dayalı robotlar, iç ve dış alanlardaki AGV'ler ve lojistik taşımacılık için insansız hava araçlarının yanı sıra yapay zeka, büyük veri ve blok zinciri teknolojisi gibi teknolojik yenilikleri hayata geçirdi.

Bununla birlikte, firma yeni Endüstri 4.0 projelerinin oluşturulması için farklı alanlardaki çalışanlardan oluşan bir inovasyon ekibini de bünyesinde barındırıyor.

"ENDÜSTRİ 4.0'I SÜRDÜRMEYE KATKI SAĞLIYOR"

Yatırımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan şirketin Üretim ve Lojistik Başkan Yardımcısı Herbert Steiner, “Otonom mobil robotlar, otomotiv sektöründe yenilik konusunda ön planda yer almamızı sağlıyor. Ayrıca, çalışanların işlerini kolaylaştırmak için robotların onlarla nasıl ortak çalışmaya dayalı iş yapabileceğinin açık bir örneğini gözler önüne seriyor." dedi.

Steiner ayrıca yeni ekip arkadaşlarının, kendilerini Endüstri 4.0'ı sürdürmeye ve daha verimli, esnek, çevik ve rekabetçi hale getirmeye katkı sağladığını sözlerine ekledi.