Pi Robotik Otomasyon Genel Müdürü Mehmet Ekin, salgın sonrasında robotlu üretimin önünün açılacağına ve yükseliş trendinin daha da artacağına inandıklarını, bu dönemde insansız üretimin öneminin bir kez daha görüldüğünü söyledi.

“ÇALIŞMALARIMIZI, OFİSİMİZDEN YÜRÜTTÜK”

Bizim gibi robotik yazılım temelli firmalarda projeler, 10 ile 12 hafta arasında tamamlanır. İlk 6 haftası sistemin projelendirilmesidir ve tasarım, otomasyon çizimi, elektrik planlarının çıkarılması gibi tamamen kağıt üzerinde yapılır. 8. haftadan sonra ilk imalatlar imalatçılara verilir, onlar da üretimine başlar. 8. haftanın sonunda yapılan otomasyonun fiziksel olarak çalışmalarına, mekanik montajına başlanır. Akabinde elektrik montajına ve bütün sistem kontrol edilip programlanma aşamasına geçilir. Takiben ön hazırlık, ön kabul ve müşteriye verilir. Dolayısıyla fiziksel olarak çalışmaya başlama 8. haftayı bulur. Bu süreç başlarken, iki proje almıştık. Şu an biz 8. haftanın içerisindeyiz. Halihazırda evden çalışılabilir durumdayız. Ancak devletimizin sokağa çıkma kısıtlaması haricindeki günlerde ofiste çalışmaya devam ettik. Projelerimizin koordinasyonunu gerçekleştirdik. Yeni müşterilerle iletişime geçtik. 

“ROBOTLU ÜRETİM YAPANLAR DAHA AZ ETKİLENDİ”

Bu sürecin uzaması halinde, eğer bardağın dolu tarafına bakacak olursak, bu durum robotik otomasyon firmalarına yarayacaktır. Robotlu üretime olan rağbetin daha da artacağını düşünüyorum. Zaten Çin’den gelen ilk veriler de bu yönde. Yükseliş trendinin daha da ivmelendiğini biliyoruz. Bu da bizim açımızdan olumlu. Ülkemizin yanı sıra Ortadoğu’daki ülkelerde de robotlu üretimin artacağını öngörüyorum. Zira sürecin ardından çok sayıda müşteri robot yatırımı yapmayı planladığını söylüyor. Bu noktada şunu da hesaba katmak gerekiyor. Kurlarda yukarı yönlü bir artış ve bilinmezlik söz konusu. Bu durum yatırımcıların, yatırım yapmalarını baskılıyor. Ancak günün sonunda robotlu üretim yapan bir firmayla manuel üretim yapan bir işletmenin arasında farklar ortaya çıkacak. Salgın dolayısıyla bazı işletmeler çalışanlarını getirmekte zorlandı. Ancak otomasyon seviyesi yüksek olan, robotlu üretim yapan firmalar çok daha avantajlı konuma geçti.