Ülke Enerji, 1 gün süren rüzgar türbinlerinin kanat incelemelerinde robotik teknolojileri kullanarak uygulamayı 1-2 saate kadar indiriyor.  

Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, rüzgar türbinlerinin bakım-onarım sürecinde, özellikle türbinlerin duruş sürelerinin uzaması ve bakım ile onarım süreçlerinde operasyonel verimliliğin düşük seviyelerde kalması rüzgar enerjisinden elektrik üretimini olumsuz etkilediği için, türbinlerin kanat bakım ve incelemelerinde süreçlerinde kullanılan robotik teknolojiler ve alanında uzman ekiplerin çalışmaları sonucunda yüzde 75 seviyesinde kısaldığını ifade etti.

“TÜRBİNLERİN KANAT İNCELEMELERİNİ 1-2 SAATE İNDİRGEDİK”

Aydın, konuya ilişkin olarak "Rüzgar enerjisinin yükselişi, doğru orantıda santrallerin de büyümesine ve çok sayıda rüzgar türbininin olması anlamına geliyor. Bir türbinin yaşadığı çevresel ya da mekanik problemlerin uzun sürmesi ise türbinlerin durmasına ve elektrik üretiminin sekteye uğramasına neden oluyor. Bu noktada kanatlar ise kritik öneme sahip. Zira iklim şartlarının direkt etkisi altında bulunan kanat yapılarının kondisyonu, üretimi doğrudan etkiliyor. Eski yöntem çalışmalarda genel olarak kanat incelemelerinin türbin başına 1 güne varan bir sürede tamamlanabiliyordu. Artık sahip olduğumuz yüksekte çalışma platformları, mobil bakım atölyeleri ve akıllı drone teknolojileri sayesinde onarım ve inceleme işlem sürelerini 1-2 saate kadar indirgedik." ifadelerini kullandı.

Aydın, böylece varılan maliyet hedeflerinin kurumsal müşterilerde oluşturduğu memnuniyete dikkat çekti.

“İŞLER, 25 BİRİM EFORLA GERÇEKLEŞİYOR”

Türkiye’nin en yaygın hizmet ağını sunan firma olarak rüzgar enerjisi santrallerindeki kapasite artışlarına da ayak uydurmak zorunda olduklarını aktaran Aydın, santrallerdeki emek yoğun işleri robotik süreçlere bıraktıklarını, böylelikle de teknik ekip için daha hızlı ve güvenli çalışabilecekleri ortamlar oluşturduklarının altını çizdi.

Oluşan bu birlikteliğin yapılan işlerin sürelerine ve kalitelerine de yansıdığını ifade eden Aydın, "Örneğin diğer hizmet sağlayıcılar tarafından 100 birim eforla yapılan bir türbin dişli kutusu operasyonunun kendi bünyelerinde 25 birim efora yapılabiliyor." dedi.

“EN FAZLA 48 SAAT İÇERİSİNDE SAHADA OLUNUYOR”

Mobil bakım atölyelerinin, tam donanımlı bir çalışma ortamı için Ülke Enerji operasyon ekibine zaman kazandıran önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Aydın, olası her türlü hasarda ya da önleyici bakımda gerekecek tüm materyal ve ekipmanın hazır bulundurduklarını, 3 adet mobil bakım atölyesi ile ekiplerin ülke genelindeki tüm sahalara 12-48 saat içerisinde ulaşarak operasyon lokasyonunda işlemlerin bir an önce tamamlanması için gereken şartları yerinde sağladıklarını sözlerine ekledi.