Ürünlerinin mekanik çizim ve üretimini yapan, bunun dışında, cihaza entegre sensörlerin yazılımını da gerçekleştiren, Robutel, tam müşterinin talebini, terzi işi üreterek, fark yaratıyor.
Robutel Yönetici Ortağı Ahmet Sayman, ST Endüstri Radyo’da, Murat Bayar’ın hazırlayıp sunduğu, Teknoloji Gündemi programının stüdyo konuğu oldu.

ENDÜSTRİ 4.0, DEVRİM Mİ, DÖNÜŞÜM MÜ?

2018 yılının ikinci yarısını, Robutel’in markalaşma ve markasını pazarlama dönemi olarak değerlendirdiğini belirten Sayman, rakip firmalardan ayrışmalarını terzi işine bağlıyor: “Hazır programların her zaman bir kısıtı vardır. Hizmet götürdüğümüz fabrikaların ne kadar karışık yapısı olsa da, yazılımı kendimiz yaptığımız için, rahatlıkla hizmet verebiliyoruz. Çünkü terzi işi çalışma özgürlüğümüz var.”

Sayman, Endüstri 3.0’dan, Endüstri 4.0’a geçişte bir devrim değil, dönüşüm olduğunu belirterek, “Belki de 3,5’u kullanmak daha doğru olur” yaklaşımıyla dikkat çekiyor.

ENDÜSTRİ 4.0 UYGULAMALARINDA AGV’NİN ROLÜ NEDİR?

İnanıyorum ki, AGV (aynı işi sürekli olarak yapan robot) Endüstri 4.0’ın en son noktasıdır. Üretim tesislerinde otomasyona geçilmesine karşın, ciddi bir üretim sıkıntısı devam etmektedir. Firmaların, just in time(*), Kaizen(**) gibi pek çok teknikle, yerden, operatör ve işgücünden tasarruf ve üretim sürecinin en başından sonuna kadar ki her evresinin, nasıl daha iyi yapılabildiğinin yolunu bulduktan sonra, son noktada AGV’yi getirmeleri gerektiğine inanıyorum. İnsanların robot standartlarında üretime geçmesi ya da bir robotun bu işi üstlenmesi lazım ki, AGV’ler ile tam olarak Endüstri 4.0 uygulaması yapılabilsin.

AGV’LERDE BUTİK BİR ÇALIŞMA GEREKİYOR MU?

Kesinlikle duyuluyor. Bu yönde üretilen sistemler, hareket edebilen, bir noktadan başkasına gidebilen, yük alabilen ya da bırakabilen veya üstündeki yükle bir yere gidebilen araçlardır. Her fabrikada işin içeriği aynı olsa da, yükün boyutu ağırlığı, gideceği yol ve engeller değişiklik arz etmektedir. Bu nedenle AGV’lerde butik çalışma yapmak zorundasınız.

UYGULAMALARINIZIN KARLILIĞI, BEKLENTİLERİ AŞABİLİYOR MU?

Maalesef oluyor. Sistemde o kadar aksayan unsurlar oluyor ki, getirdiğiniz sistem beklentilerin çok üzerinde bir karlılık getirebiliyor. Fabrika gezilerimizde, robotun gideceği yolu geziyoruz. Yerlerde, ayağımıza paletler takılabiliyor. Çünkü, fabrika üretim fazlalarını, iadeleri raflara değil, kolayına geldiği için, yerlere diziyor. Öncelikle sizin neden yere diziyoruz, sorusunu sorup, rafların yeterliliğini de çözdükten sonra, bu işi robota yaptırmanız gerekir, diyoruz.

(*) just in time: Stoksuz yönetim modeli.
(**) Kaizen: İş sürecinin başından sonuna dek, kapıdaki görevliden, tepe yöneticiye kadar ki tüm çalışanların, işini daha iyi yapabilmek için rapor hazırlaması ve uygulanarak, mükemmeli arama işi. Kaizen ilk olarak Toyota’nın uyguladığı bir sistemdir.

Radyo Programı İçin Tıklayın