Robot sistemlerine yapılan yatırımlarda yatırım getirisini en üst seviyeye çıkarmak için en iyi yöntem çevrimdışı programlamadır. ABB’nin simülasyon ve çevrimdışı programlama yazılımı RobotStudio, kullanıcıların, üretimi durdurmadan, ofisteki bilgisayarlarından robotu programlayabilmelerine olanak sağlıyor.

ABB Robotik Türkiye Robotik Servis Mühendisi Enes Aydın konuya ilişkin önemli bilgiler verdi.

Çevrimdışı programlama, robot sistemlerine yaptığınız yatırımlarda yatırım getirisini en üst düzeye çıkarmak için en iyi yöntemdir. ABB’nin simülasyon ve çevrimdışı programlama yazılımı RobotStudio, üretimi durdurmadan, ofisteki bilgisayarınızdan robotu programlayabilmenizi sağlar.

RobotStudio, hem sahalardaki gerçek robotlar hem de bir bilgisayardaki sanal robotlar dahil olmak üzere ABB robotlarının yapılandırılması ve programlanması için bir mühendislik aracıdır. RobotStudio, gerçek çevrimdışı programlama sağlamak için ABB ABB VirtualRobot™ Technology kullanır.

Eklentileri ile birlikte RobotStudio, özel ihtiyaçlara uyacak şekilde genişletilebilir ve özelleştirilebilir. Eklentiler, RobotStudio SDK kullanılarak geliştirilmiştir. SDK ile ayrıca, RobotStudio temel bileşenlerinin sağladığı işlevleri aşan özel SmartComponents geliştirmek de mümkündür.

RobotStudio, eğitim, programlama ve optimizasyon gibi görevleri, üretim süreçlerini aksatmadan gerçekleştirmenize izin vererek size, robot sisteminizin karlılığını arttıracak araçlar sunar. Bu durum, risk azaltma, daha hızlı sistem açılışı, daha kısa sürede değiştirme, verimliliği artırma da dahil olmak üzere çok sayıda avantaj sağlar. 

RobotStudio’nun temelinde, üretim esnasında robotlarınızı çalıştıran gerçek yazılımın birebir kopyası olan ABB VirtualController yer almaktadır. Bu durum, sahada kullanılanlarla özdeş, gerçek robot programları ve konfigürasyon dosyaları sayesinde gerçekçi simülasyonlar yapılmasını sağlar.

 PowerPac NEDİR?

Bilgisayar temelli programlama, düşük maliyetler, daha hızlı piyasaya sürme avantajı ve eşsiz son ürünler sunan, robotik sistemlerine yapılan yatırımın geri dönüşünü sağlamanın en iyi yoludur. ABB RobotStudio mevcut yapı ve üretim değiştirilmeden, bilgisayar üzerinde programlama yapmaya imkan tanır.

RobotStudio’daki bilgisayar temelli sistem tasarımı, doğrulama becerileriyle her türlü üretim işlemi başlamadan önce işlemeyi, çevrim zamanlarını, çalışma alanlarını ve üretilecek işin hacmini ilk denemede doğruyu bulmanızı sağlar.

•    Arc Welding PowerPac
•    Painting PowerPac
•    Machine Tending PowerPac
•    Powerpac Cutting
•    Palletizing PowerPac
•    Picking PowerPac

RobotStudio ArcWelding PowerPac

ArcWelding PowerPac bir RobotStudio eklentisidir ve ark kaynağı uygulamalarının hızlı ve kolay programlanmasını sağlar. Belirli bir kaynağı elde etmek için gerekli proses parametrelerinin belirlenmesine olanak tanıyan, gelişmiş VirtualArc sistemini içerir. ArcWelding PowerPac kullanımı, optimum torç açılarının her zaman kullanıldığından emin olunmasını sağlar ve yüksek kalitede kaynak ve daha kısa çevrim zamanı sağlar.

RobotStudio Painting PowerPac

RobotStudio Painting PowerPac ile boyama programlama bilgisi ve boyama prosesi araçları Robotstudio üzerine entegre edilir. Boyama robotları ve ekipmanlarının programlanmasını ve simülasyonunu hızlandırır. Boyama programları oluşturmanın daha hızlı ve sezgisel yoludur. Boyama hareketlerini oluşturmak ve düzenlemek kolaylaşır.

Boyama işine ait talimatlar bilgisayarınıza otomatik olarak eklenir ve buradan boya tabancası açma kapama gibi komutlar otomatik olarak seçilir. Hızlanma ve yavaşlama mesafeleri için robot pozisyonları otomatik olarak hesaplanır. Boyama prosesi performans parametreleri çevrim dışı tahmin edilebilir.

RobotStudio Machine Tending PowerPac

RobotStudio Machine Tending PowerPac ABB nin güçlü PC temelli programlama aracı RobotStudio için bir eklentidir. Makina besleme uygulaması için robot hücrelerinin 3 boyutlu sanal ortamda hızlı ve kolay oluşturulması ve düzenlenmesi için bir platform sağlar.

RobotStudio Cutting PowerPac

RobotStudio ile kullanılabilen ve kullanıcıların fabrika ortamı yerine 3B simülasyon ortamında programlanmış yörüngeleri oluşturmasına ve değiştirmesine olanak tanıyan çevrimdışı programlama paketidir. RobotStudio Cutting PowerPac çevrim dışı programlama aracıdır ve operatörlerin fabrika ortamı yerine çevrimdışı 3D simülasyonunda, kesim ve programlarını oluşturmasına, düzenlemesine ve doğrulamasına olanak tanır.

RobotStudio Palletizing PowerPac

RobotStudio Palletizing PowerPac robot paletleme sistemlerinin programlanmasını hiç olmadığı kadar kolaylaştırır. Hiçbir programlama yeteneğine gerek duymadan Palletizing PowerPac yazılımıyla programlama süreleri belirgin ölçüde azaltılabilir ve tamamen test edilmiş simülasyonlar ve gerçek robot sistem programları dakikalar içinde oluşturulabilir.

RobotStudio Picking PowerPac

RobotStudio Picking PowerPac, ürün toplama uygulamalarında Pickmaster 3’ün simülasyonunu yapan çevrim dışı bir araçtır. Bu yazılım ile ürün toplama uygulamalarının gerçek üretimde kullanılmak üzere Pickmaster 3’e yüklenmeden önce simülasyonunun yapılmasını ve tamamen optimize edilmesini sağlayarak, ayırma uygulamalarının kolay kullanımını yapılandırır.

Robotware

Robot temelli çözümünüzün verimliliğini artırmak, toplam sahip olma ve işletme maliyetlerini düşürmek için ABB’nin geliştirdiği yazılımlar ailesi ile her türlü uygulamada robot ömrünün her aşamasına destek vermektedir.

İster robot programcısı ister operatör olun, ABB size eksiksiz yazılım araçları yelpazesi sunuyor. Kullanımı kolay bu yazılımlar süreci iyileştiriyor, üretimi optimize ediyor, üretkenliği artırıyor, riskleri azaltıyor ve robot sistemlerine yapılan yatırımın geri dönüşünü maksimize ediyor.

ABB, proseslerinizi geliştirmenize, üretiminizi optimize etmenize, verimliliği artırmanıza, riskleri azaltmanıza ve robot sistem yatırımınızın maksimum düzeyde geri dönmesini sağlayan çok çeşitli kullanımı kolay yazılım araçları sunmaktadır.

•    RobotWare Ark
•    RobotWare Spot
•    RobotWare Cutting
•    RobotWare Pickmaster
•    RobotWare MachineTending

RobotWare Arc

RobotWare Ark çok sayıda ark kaynağı fonksiyonlarını içerir. Hem robotun konumlandırılması hem de proses kontrolü ve izlemesi tek bir komutta yapıldığından basit ama güçlü bir programdır. I/O sinyalleri, zamanlama dizileri ve kaynak hatası işlemleri, belirli bir kurulumun gereksinimlerini karşılayacak şekilde kolayca yapılandırılabilir. RobotWare Arc paketi aşağıdaki fonksiyonları içerir:

•    Farklı donanıma adaptasyon
•    Gelişmiş proses kontrolü ve denetimi
•    Kaynak hatasından sonra otomatik yeniden başlatma
•    Tel sürme ve geri çekme
•    Üretim esnasında kaynak parametresi değişikliği

RobotWare Spot

Spotware size daha kolay spot kaynağı yapmanıza olanak sağlar. RobotWare punta kaynağı seçenekleri, farklı punta kaynağı sistemleri için kullanıcıya özel, kolay kullanımı olan fonksiyon paketlerini hazırlamak üzere genel ve esnek yazılım platformları olarak tasarlanmıştır.  

Robot kontrol ünitesi IRC5 için oluşturulan RobotWare ailesi, kaliteyi ve yüzde 100 proses kontrolünü garantilemek için özel punta kaynağı seçenekleri içermektedir. Punta kaynağı prosesi, IRC5 FlexPendant’taki bu tür kaynak için hazırlanmış özel arayüz üzerinden izlenebilir ve yapılandırılabilir. 

Söz konusu seçenekler sayesinde hızlı ve kesin bir konumlandırma için etkili punta kaynağı komutları ve kaynak tabancası manipülasyonunun yanı sıra proses başlatma ve kaynak ekipmanı denetimi de mümkün kılınmaktadır. Optimize edilmiş hareket ve proses kontrolü sayesinde punta başına gerekli olan zaman kısalmaktadır. 

Punta kaynağı seçenekleri genel olmasına rağmen, özel proseslerin ihtiyaçları doğrultusunda kapsamlı bir şekilde ayarlanabilirler. Yine de söz konusu seçenekler, temel yapılandırma verilerini içeren ve IRC5 robot kontrol ünitesinde çalışan RobotWare işletim sistemine sorunsuz bir şekilde entegre, “kullanıma hazır” bir işlevsellikle entegre edilmektedir. 

RobotWare Cutting

ABB robotlarını kullanarak lazer kesmeyi optimize eden gelişmiş yazılım desteği sağlar. Robotun hassas kalibrasyonu, çevresel ekipmanların entegrasyonu ve karmaşık yörüngelerin/şekillerin programlanması için özelleştirilmiş tool’lar içerir. Lazer kesim için robotların kullanılması, geleneksel beş eksenli lazer kesim makinasına kıyasla önemli maliyet avantajları sağlar ve daha az yer kaplar, üretim düzenlerinin optimize edilmesini sağlayarak hem üretim alanını hem de maliyeti düşürür.

Birçok durumda robotik lazerle kesme, bir veya daha fazla maliyetli üretim işleminin ortadan kaldırılmasını sağlayarak daha verimli üretim işlemleriyle sonuçlanır.
ABB, kesim uygulamalarını desteklemek için iki gelişmiş yazılım aracı geliştirmiştir.

RobotWare Pickmaster

PickMaster™, toplama, paketleme, paletleme ve malzeme taşıma uygulamalarında robot entegrasyonunu basitleştiren ABB’nin Ambalajlama yazılımıdır.

Kolay ambalajlama

Mühendislik evresinde robot programlama sürecini minimuma indirerek zamandan tasarruf sağlaması en önemli faydasıdır. Yazılım, müşteri ihtiyaçlarını karşılayarak kolaylaştıran uygulama araçları ile birlikte sunulmaktadır. Seçenek olarak iki PickMaster ürünü vardır. Bunlar PickMaster 3 ve PickMaster 5'tir. Her ikisi de aynı grafik tasarım konseptini ve yazılım yapısını kullanmaktadır, böylece kullanıcılar her iki ürünü de kolayca anlayabilmektedir. 

Yüksek hızlı toplama için PickMaster™ 3

PickMaster 3, gelişmiş görüntü işleme tekniği ve sıkı bir şekilde entegre edilmiş konveyör takip özelliğine sahiptir. Entegre görüntü işleme, harici bir sensörle (çizgi tarayıcılar, renkli görüntü işleme, 3D vb.) iletişim kurabilmeye açık ve gelişmiş bir sistemdir.

Hızlı paletleme için PickMaster™ 5

PickMaster 5, paletleme uygulamalarına yönelik bir yazılımdır. 10 yıldan fazla paletleme uygulama tecrübesi ile modern ve son derece esnek bir yazılım bu üründe birleştirilmiştir.

Robotware MachineTending

ABB, makina besleme uygulamaları için entegre yazılım araçları sunmaktadır. ABB’nin robotlu makina besleme alanındaki engin deneyiminden yararlanılarak oluşturulan bu araçlar, işletme giderlerini azaltıp verimliliği arttıracak şekilde geliştirilmiştir.

Örneğin, ABB makina besleme uygulamaları için entegre yazılım aracı RW Machine Tending’i geliştirmiştir. Bu yazılım ABB’nin robotlu makina besleme alanındaki engin deneyiminden yararlanır ve işletme giderlerini azaltıp verimliliği artıracak şekilde geliştirilmiştir. Bu yazılımlar makina besleme hücrelerinde esnek programlama, doğrudan konfigürasyon ve sorunsuz işletimini sağlar.

Kolay ve esnek bir programlamanın yanı sıra basit bir yapılandırmayı da mümkün kılan bu yazılım, ABB robotlarının, makina besleme hücrelerinde sorunsuz işletimini sağlar. 

İster robot programcısı ister uygulama uzmanı olun, ABB’nin kapsamlı yazılım yelpazesi, size, makina besleme sürecini iyileştirme, riskleri azaltma ve robot sistemlerine yaptığınız yatırımın geri dönüşünü maksimize etme imkanı sunuyor.