Faaliyetlerine 2007 yılında başlayan Robotmer, otomotivden mobilyaya, plastikten mermere pek çok sektörde robotlu otomasyon projeleri hayata geçiriyor. 

Müşterilerine özel entegratörlük hizmetlerinin yanı sıra ikinci el robot satışı, satış sonrası destek, servis ve eğitim hizmetleri de sunan Bursa merkezli firma, bugün sektörde aktif olarak çalışan ve hatta kendi robot firmasını kuran pek çok personel yetiştirdi.

Bu açıdan aynı zamanda okul görevi de gördüklerini dile getiren firmanın İş Geliştirme Müdürü Sinan Aydın, kendilerini Robotmer Eğitim Kurumları olarak tanımladıklarını söylüyor.

Firmanızın yapılanmasından ve verdiğiniz hizmetlerden bahsedebilir misiniz?

Robotmer, 2007 yılında faaliyetlerine başladı. Dört ortak olarak kurduk. Bugün Abidin (İlhan) Bey ve ben yola devam ediyoruz. Robotlu otomasyon projeleri üzerine çalışıyoruz. İkinci el veya yeni robotları alıp, müşterilerimize özel olarak entegrasyonunu yapıyoruz. Bunun haricinde ikinci el robot satışı, proje, servis ve teknik destek hizmetleri sunuyoruz. Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’nın bazı ülkelerinde, komşu ülkelerde projeler hayata geçiriyoruz. Eğitimi ve robot kültürünü yaymaya çalışıyoruz. Firmamızda toplam 21 çalışan görev alıyor. Ekibimizde teknik personeller, mekatronik mühendisleri, elektronik mühendisleri ve makina mühendisleri çalışıyor. Yaptığımız uygulamalar arasında; kaynak, gaz altı kaynağı, punta kaynağı, waterjet (su jeti) gibi uygulamalar bulunuyor. Robotla yapılacak proseslerin hepsini gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim. 

Hangi sektörlere yönelik çalışmalar yapıyorsunuz?

Endüstriyel robotlar ağırlıklı olarak otomotiv sektöründe kullanılıyor. Biz de otomotiv ağırlıklı çalışıyoruz. Ama plastik, gıda, tohum, mermer, mobilya gibi farklı sektörlere hizmetler sunduk. Bu sektörlerde paletleme ve taşıma uygulamaları devreye aldık.

Eğitim ve danışmanlık hizmetleriniz neleri kapsıyor?

Eğitim hizmetlerimiz kapsamında, müşterilerimizin birçoğuna ücretsiz eğitimler verdik. Bu eğitimleri halen daha vermeye devam ediyoruz. Yılda ortalama 8 ile 10 eğitimi ücretsiz veriyoruz. Müşterilerimizin teknik personellerini, 8-10 kişilik gruplar halinde eğitime tabi tutuyoruz. Söz konusu eğitimler; robot temel seviye, ABB ve KUKA ağırlıklı temel kullanıcı eğitimlerini kapsıyor.
2018 yılında gerçekleştirdiğiniz uygulamalardan örnekler verebilir misiniz?
2018’de ağırlıklı waterjet uygulaması olmak üzere taşıma, gaz altı kaynağı ve paletleme gibi projeler gerçekleştirdik. Muğla’da bir mermer firmasına, Manisa’da tohumculuk sektöründe faaliyet gösteren bir firmaya, ülkemizde otomotiv sektörünün önde gelen markalarından birine çeşitli robotlu otomasyon projeleri yaptık. Yılda ortalama 35-40 civarında robot satışımız oluyor ama yaklaşık 25 proje hayata geçiriyoruz. 

Robot yatırımı yapmayı planlayan üreticilere neler tavsiye edersiniz? 

Yani robot alanında fizibilitesini yaparken tabii ki ilk etapta onun ekonomik geri dönüşlerine bakıyorlar işte kaç işçiyle bunun kaç saatte geri döndürebilirim ya da şu an ki prosesteki kalite ihtiyacına göre robot seçerken farklı kriterler var tabii ki ama en önemlisi bence yani robot yatırımcısının düşünmesi gereken robotu aldıktan sonra onun arkasında kimin duracağı hangi firmanın duracağı ya da aradığında teknik destek alabilecek mi ? Satış sonrası destek bence en robottaki en önemli parametre yani robotu kurduktan sonra aslında başlıyor robotun hikayesi, robotta bir canlı gibi bir birey gibi sizin firmanızda yani robotun arkasında hangi firmanın duracağı bence en önemli kriter

Satış sonrası destek konusunda ne gibi çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz? 

Ben de dahil olmak üzere, firmamızda servis alanında yetkin çalışanlara sahibiz. Bu nedenle Robotmer’in bence en güçlü olduğu alanlardan biri servis. Ki bir firma bizi tercih edecekse, servis konusunda verdiğimiz güçlü hizmetten ötürü tercih eder diye düşünüyorum. 

Üreticiler, tesislerinde kullandıkları robotları kaç yılda bir yenilemeli? Ne sıklıkla bakım yaptırtmalı? Yedek parça tedariği konusunda üreticilere nasıl destek veriyorsunuz?

Bakımın birden fazla aslında parametresi var. “Hangi proseste, günde kaç saat çalışıyor, taşıdığı yük nedir, ne kadar ağır bir işte çalışıyor?” gibi. Robotun çalıştığı ortam çok önemli. Mesela 4 derece çalışanla 44 derecede çalışan robot aynı şekilde bakım ihtiyacı hissetmez. Bunun içerisinde üretici firmanın robot üretim kriterleri de önemli. Ama ortalama 2 yıl içerisinde robotun bakımı yapılabilir. Biz ana sanayiden olsun, bünyemizden olsun ikinci el ve yeni robotlarda her zaman yedek parça desteği veriyoruz. Stokumuzda da ciddi miktarda robot mevcut.

Peki sizce Türk üreticisinin insan-makina işbirlikçi kolaboratif robotlara bakış açısı nasıl?

İnsanlar kolaboratif robotları yeni yeni tanıyor. Ama tanıdıkça seveceklerdir diye düşünüyorum. Çünkü kolay kurulum yapılabilmesi, insanla birlikte rahat çalışabilmesi gibi çok ciddi avantajları var. Bizde yakın bir zamanda Valeo ve Oyak Renault’un fabrikalarına kurulumunu gerçekleştirdik. Geleneksel konvansiyonel robotlar da olduğu gibi kolaboratif robotları da tanımaları biraz zaman alacak. Ama kesinlikle güvenilir olduğunu söyleyebilirim. 

Önümüzdeki dönem hangi sektörlere odaklanmayı planlıyorsunuz?

Biz aslında sektör bazlı değil, proje bazlı çalışıyoruz. Zaten hiçbir zaman tek bir alana ya da sektöre odaklanmadık. Gelen projelere bağlı olarak yoğunluğumuz değişiyor. Biz şu an az öncede bahsettiğim gibi bu ekonomik daralmadan dolayı bazal çalışmaya, mevcut yapımızı korumaya çalışıyoruz. Büyük atılımlar içerisinde değiliz. Genel itibarıyla ekibimizi, iş gücümüzü ve pazar payımızı korumaya çalışıyoruz. 

Robotmer, sunduğu hizmetlerin yanında sektöre de pek çok çalışan kazandırdı. Firmanıza bir tür okul diyebilir miyiz?

Benim de her zaman üzerinde çalıştığım nokta, bilgi paylaşımı. Hiçbir zaman bizde bilgi saklanmaz. Zaten bilgi saklayanı da sevmiyoruz. En iyi şekilde nitelikli personel yetiştirmeye çalışıyoruz. Ki bunun en iyi ölçütü de şudur, mesela ABB’deki neredeyse servis ekibinin tamamı bizim bünyemizde yetişmiştir. Bugün sektörde bizim rahle-i tedrisatımızdan geçmiş pek çok kişi aktif olarak çalışıyor. Hatta bazıları kendi firmalarını bile kurdu. Buradan çıkan arkadaşların hepsi değerli noktalarda bulunuyor. Biz bunu sağlamaya çalışıyoruz sadece ama ne kadar başarılıyız bilemiyorum. Bu konuda elimizden geleni yapıyoruz. Biz verdiğimiz eğitimlerin yanı sıra bünyemizden yetişen ve sektöre kazandırdığımız kişiler dolayısıyla da aynı zamanda firmamıza “Robotmer Eğitim Kurumları” diyoruz.