Boğaziçi Üniversitesi’nin Tekfen Holding desteği ve Malatya Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle Malatya’da düzenlediği “Açık Ders” seminerinde konuşan Prof. Dr. Gökhan Özertan, tarımda tüm dünyada bir değişim yaşadığını dile getirdi ve robotların kullanıldığı akıllı tarımın yakın olduğuna işaret etti.

“ENTEGRE ÇALIŞMASI GEREKİYOR”

Prof. Dr. Özertan, günümüzde tarım denince doğa dostu, düşük karbon ekonomisine geçmiş sürdürülebilir bir tarım modelinden söz edildiğini, ancak bu kapsamda tarımın yanı sıra gıdadan enerjiye kadar birçok sektörün birbiriyle entegre çalışması gerektiğinin altını çizdi.

“BİLİŞİMİN DEVLERİ DİJİTAL ÇİFTLİKLERE YATIRIM YAPIYORLAR”

Drone’larla tarım arazilerinin izlendiğini, akıllı traktörlerin tarla sürdüğünü ve robotların kullanıldığı akıllı tarım dünyasına gidildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Gökhan Özertan, Microsoft ve IBM gibi bilişim şirketlerinin tarım sektörüne girdiklerini ve dijital çiftliklere yatırıma başladıklarını kaydetti.

“AB 60 MİLYON AVRO FON AYIRDI”

Avrupa Birliği’nin toplam 60 milyon avro fon ile 33 ayrı bölgede dijital çiftlik kurulmasına destek olduğunu belirten Prof. Dr. Gökhan Özertan, çalışacak işçi bulunamadığından gelişmiş ülkelerde insansız akıllı tarım modeliyle çalışan sorununun aşıldığını vurguladı.

“VERİM YÜZDE 20 ARTTI”

Prof. Dr. Özertan,  akıllı tarım uygulamaları sayesinde verimin yaklaşık yüzde 20, hasılatın ise yüzde 5’ler seviyesinde arttığını; yakıt tüketiminin ise yüzde 10 azaldığını ve dijital çiftlik uygulamalarında girdilerde ise ortalama yüzde 10-20 seviyelerinde azalma olduğunu dile getirdi.