Hannover Fairs Turkey’in düzenlediği etkinlik kapsamında konuşan Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, tüketici kararlarının süratle değiştiği günümüzde, robotların hızla değişen taleplere yanıt verecek yetkinlikte olması gerektiğini vurguladı.

ETKİNLİĞE PREMİUM SPONSOR OLARAK KATILDI

Mitsubishi Electric, Hannover Fairs Turkey’in dijital etkinlik platformu Connection Days üzerinden gerçekleştirilen "Endüstriyel Robot Otomasyonu ve Geleceği Konferansı"na Premium Sponsor olarak katılırken, firmanın Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Bizel de "Otomasyonun Yükselişi: Hyperautomation" isimli oturumda konuşmacı olarak yer aldı.

Ekonomi Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve ST Endüstri Radyo programcılarından Çetin Ünsalan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda robot teknolojileri alanındaki öngörülerini ve robotik sistemlerdeki gelecek trendlerini katılımcılarla paylaşan Bizel, fabrika otomasyonu ve robotik teknolojilerin farklarını anlatarak geleceğin robotik trendlerini değerlendirdi.

"İÇİNDE İNSANIN OLDUĞU HATLAR ORTAYA ÇIKTI"

Fabrika otomasyon sistemlerinde otomatik üretimin her zaman hayal edildiğini anlatan Bizel, şöyle konuştu:

"Büyük bir üretici firma olarak kendi üretim bantlarımızda yaklaşık 2013 yılından beri e-F@ctory adını verdiğimiz farklı bir yapılanma ve üretim algoritması kullanıyoruz. Aslında o yıllara kadar çok uzun bir zaman otomatikleşmiş, içerisinde insan olmayan, fabrika otomasyon sistemlerinin bütün model ve yapılarının kullanıldığı, sanayinin üçüncü evresinin bitmek üzere olduğu bir fabrika üretim yapısına sahiptik. Ancak 2013 yılından sonra tüketicinin fikirlerinin ve taleplerinin değiştiğini fark ettik. Özellikle son zamanlarda fabrikaların içinde otomatikleşmiş hatlardan daha ziyade, robotla beraber esnek çalışabilen, içinde insanın da olduğu hatlardan bahsedilmeye başlandı."

"HIZLI, SEZGİSEL VE DÜŞÜK MALİYETLİ KURMALARINI SAĞLIYORUZ"

Fabrikaların dönüşüm sürecinde yapay zekanın önemine dikkat çeken Bizel, Japonya'daki Nagoya Works-Kani fabrikalarında farklı bir robot ve otomatik sistem-insan iş birliğinin olduğunu, insanın iş gücünden çok bilinç ve algılarıyla esnek üretimin direktörlüğünü yaptığını ifade etti.

Robotların ise öğrenmeye açık, yaptıkları çalışmalardan bazı çıkarımlar yapıp, birlikte çalıştığı insan veya diğer makinalarla daha etkileşimli olarak yapay zeka teknolojileri ile konuyu öğrenip çalışan bir yapıda olduğunu aktaran Bizel, fabrika içerisinde kendi kendine hareket eden ve serbestliği olan robot yapılarına sahip olmayı hayal ettiklerini söyledi.

Sanayinin yeni evresinde robotlarla birlikte kurgulanacak işletmelerin dönüşüm sürecinde yapay zekanın temel taşlardan biri olacağının altını çizen Bizel, "Robotların üretimdeki rolünün hızla artacağı yönündeki gelecek vizyonundan hareketle Mitsubishi Electric olarak biz de ileri robot teknolojileri alanında yeni nesil ürün ve çözümler geliştiriyoruz. Yapay zeka ile geliştirdiğimiz yeni nesil cobotlarla şirketlerin robotik sistemlerini hızlı, sezgisel ve daha düşük maliyetlerde kurmalarına, hızla değişen iş ortamlarına ve sosyal ihtiyaçlara esnek bir şekilde yanıt vermelerini mümkün kılıyoruz." şeklinde konuştu.

"STANDARTLARI, FABRİKAYA NE KADAR ENTEGRE EDİLDİKLERİ BELİRLEYECEK"

Maliyetli yatırımlar olmasından da kaynaklı olarak Taylorizmin hakimiyetindeki üretim hatlarına sahip bir işletmenin robot teknolojilerine sahip olmasının önemli bir övünç kaynağı olduğunu ve üretimde kalitenin garantisi anlamına geldiğini söyleyen Bizel, günümüzde üretim tesislerinde robotların olmasının geçmişte olduğu kadar bir anlam ifade etmediğini dile getirdi.

Tüketici kararlarının günümüzde hiç olmadığı kadar hızla değiştiğini, buna bağlı olarak ürünün de hızla değiştiğini ifade eden Bizel, "Eski robotların bu değişen taleplere yanıt vermesi çok mümkün değil. Bu bağlamda, hücresel robot otomasyonunun gelecekte fabrika içerisine ne kadar entegre edildiği yeni standartları belirleyecek gibi görünüyor." ifadelerini kullandı.