Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, İstanbul Gedik Üniversitesi tarafından düzenlenen seminerde yaptığı konuşmasında, "Robotlarımızın kendi kendilerine karar alıp tüketici ihtiyaçlarını giderebilecek yetkinliğe sahip olduğu bir gelecek hayal ediyoruz." dedi.

"İNSANLARIN ZİHİNSEL ÇALIŞMALARA ODAKLANMASINI SAĞLAYACAK"

“Teknoloji ve İnovasyon” online seminerinde öğrencilerle bir araya gelen Bizel, dijital dönüşüm ve yapay zeka teknolojileri konusunda şirketin yaptığı inovatif çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Günümüzde her alanda dijitalleşmenin hız kazandığını ve üretimin de yoğun bir dönüşüm sürecinde olduğunu kaydeden Bizel, şöyle konuştu:

“Dijitalleşmenin artmasıyla birlikte seri üretim yaptığımız fabrikalarda insan emeği yerine robot teknolojilerini kullanmaya başladık. Kontrolü artık akıllı kameralar ve sensör sistemleri yapıyor. Sanayi 4.0 olarak adlandırdığımız bu endüstri evresinde fiziksel emek yerine akıllı makinalar, robotlar ve karanlık fabrikalar yer alıyor. Biz de Mitsubishi Electric olarak yapay zeka algoritmalarını robotlara entegre ediyor ve robotların akıllı algılayıcılar sayesinde anlayıp algılayıp ona göre kararlar verebilmelerini sağlamak için çalışıyoruz. Ağır fiziksel ve tekrarlayan işlerin robotlar tarafından yapılmasıyla insanların daha çok zihinsel çalışmalara yoğunlaşması da mümkün olacak.”

"MAISART TEKNOLOJİSİYLE İNSAN GİBİ ÇALIŞACAKLAR"

Robotların destek almadan çalışmalarının mümkün olabileceğine dikkat çeken Bizel, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

"Robotlarımızın kendi kendilerine karar alıp tüketici ihtiyaçlarını giderebilecek yetkinliğe sahip olduğu bir gelecek hayal ediyoruz. Firma olarak yapay zeka teknolojilerimizi birleştirdiğimiz bir teknolojiye sahibiz. Yapay zeka teknolojileriyle güçlendirilmiş bu yaklaşıma Mitsubishi Electric’in tescilli AI markası olarak MAISART (Mitsubishi Electric's AI creates the State-of-the-ART in technology) ismini veriyoruz. Bu tescilli teknolojimiz, üç ana bölüm halinde çalışıyor. Bu aşamalarda ‘Derin Öğrenme’, ‘Pekiştirmeli Öğrenme’ ve ‘Büyük Veri Analizi’ sistematiğini kullanıyoruz. Bu sistemde robot, pekiştirmeli öğrenme metodunu kullanarak yaptığı işlerden kendine birtakım çıkarımlarda bulunuyor ve tutma işlemini bu şekilde yapıyor. Ürünü tanıma ve ürünü nasıl yakalayacağını bulma işlemini ise derin öğrenme metoduyla gerçekleştiriyor. Sanayideki üretici tecrübemiz ışığında bu üç sistematiği bir araya getirerek robotlarımıza yakın gelecekte bilinç katmayı hedefliyoruz."