CEM KARATAY - Robot-makina emniyet ürünleri, kablolama çözümleri, konnektör ve bağlantı elemanları gibi endüstriyel ürün ve çözümlerde uzmanlaşan İstanbul/Maltepe merkezli Brotconn Endüstriyel Ürünler, son olarak Hid-Tek firmasının distribütörlüğünü yaptığı Winman TM Kolaboratif Robotun özel bir uygulaması için bir kılıf hazırlayarak teslimatını gerçekleştirdi.

Özellikle kaynak, boya gibi uygulamalarda robotları koruma altına almanın önemini vurgulayan Brotconn Endüstriyel Ürünler Genel Müdürü Erkan Balıkçı, “Yaptığımız kılıfın en önemli özelliği, robotun tüm eksen hareketlerine uygun tasarlanmış olması ve antistatik özellikli kumaş kullanıldığı için üzerinde statik elektrik tutmuyor olmasıdır.” diyor. 

Erkan Bey, robotları bir kılıfla koruma ihtiyacı neden duyuluyor?  Brotconn olarak, siz bu konuda ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Robot endüstrisi hızla yayılırken, endüstriyel robotlar yüksel kurulum maliyetli çözümler olduğundan dolayı bu robotları çeşitli uygulamalarda koruma altına almak gereklilik haline gelmiştir. Özellikle kaynak, boya gibi uygulamalar için bu çok daha önem taşıyor. Biz de Brotconn Endüstriyel Ürünler olarak, yaklaşık iki yıldır robot kılıfı, kaynak fikstür kılıfı ve yanmaz kablo koruma kılıfları üzerine ağırlık vererek oldukça tecrübe kazandık. 

Son olarak yaptığınız robot kılıf uygulamasını hangi firmaya teslim ettiniz? Teslimatını gerçekleştirdiğiniz robot kılıfın özellikleri nelerdir?  

Son yaptığımız kılıf, Hid-Tek firmasının distribütörlüğünü yaptığı Winman TM Kolaboratif Robot için özel bir uygulamaya yönelik hazırlandı. Yaptığımız kılıfın en önemli özelliği, robotun tüm eksen hareketlerine uygun tasarlanmış olması ve antistatik özellikli kumaş kullanıldığı için üzerinde statik elektrik tutmuyor olmasıdır. Antistatik kumaş, statik elektriğin oluşturabileceği kıvılcımı önlemesinden dolayı özellikle yanma, parlama gibi tehlikelerin bulunduğu boya püskürtme, vernik püskürtme gibi uygulamalarda çok önemlidir.

Robot kılıfını uygulamaya özel olarak mı belirliyorsunuz? Seçimde hangi kriterler öne çıkıyor? 

Genel olarak robot kılıf uygulaması yaptırmak isteyen müşterilerimize öncelikle robotun marka ve modelini soruyoruz. Daha sonra robot uygulaması, robotun hareketi hakkında ve çalışma ortamı hakkında bilgi alıyoruz. Uygulamaya göre ve koruma altına alınmak istenen bölgeye göre özel kumaşlarımızdan seçim yapıp dikim işlemine geçiyoruz. En çok kılıf verdiğimiz uygulamalar; kaynak, boya-vernik, toz ve sıvı koruma. 

Yaptığınız teslimatlar ve gerçekleştirdiğiniz ihracat çalışmaları ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Hedef pazarlarınız nerelerdir?

Müşterilerimiz ve pazar hedefimiz ağırlıklı olarak otomotiv ve otomotiv yan sanayii, beyaz eşya ve mobilya endüstrisi. Bu alanda henüz bir ihracat çalışmamız olmadı çünkü yaptığımız kılıflar uygulamaya yönelik ve her robot tipine göre ölçüler değişiyor.