Euchner Türkiye Genel Müdürlüğü’nden firmanın Almanya Genel Merkezine Şubat 2021 itibariyle atanan ve Makine Emniyeti Mühendislik Hizmetleri Avrupa Müdürü olarak görev alan Oğuz Bayrak, “Makine Emniyetinde Dijitalleşme”yi anlattı.

Bayrak, riskler hakkında bilgi sahibi olan, eğitim almış yetki sahibi kişilerin bile robotları standartlara göre çalıştırması gerektiğini vurguladı.

“KABLOLAMA, KONTROL VE DEVREYE ALMADA AVANTAJ SAĞLIYOR”

Robotlarda ve makinalardaki emniyet seviyelerinden ve standartlardan bahseden Bayrak, ekipmanlarını, butonlarını üretim sahasının herhangi bir yere taşınabildiğini, bas modüllerini de pano içerisine ya da sahanın herhangi bir yerine taşıyabildiklerini ifade etti.

Bayrak, bas modüllerine birden fazla kapıyı bağlayabildiklerini ve bu sayede kullanıcılara kablolama, kontrol ve devreye alma noktasında büyük avantajlar sağladıklarının altını çizdi.

“YENİ MODÜLÜMÜZ İLE PROFİNET VE PROFİSAFE SİSTEMİNE EKLEYEBİLİYORUZ”

Yeni geliştirdikleri modül geliştirdiklerini kaydeden Bayrak, “Kuru kontaklı ürünlerimizi, Profinet ve Profisafe’e çıkartmak için bir modül geliştirdik. Bu modül ile standart acil stoplarımızı ve diğer kuru kontak ürünlerimizi bağlayarak Profinet ve Profisafe sistemine ekleyebiliyoruz.” dedi.

Bunun üretim sahasında önemli bir avantaj sağladığına dikkat çeken Bayrak, zaman zaman makinalarda bu tip iyileştirmelerin yapılabildiğini ve ikinci kez güvenlik kontrolörü almak istemeyenler için Profisafe üzerinden kontakları taşıyabildiklerini ifade etti.

“YETKİLENDİRMEDE MAKİNAYA AİT HER TÜRLÜ BİLGİYE ULAŞILABİLİYOR”

Dijitalleşmede yetkilendirme ve takip konusunun önemine dikkat çeken ve bu konudaki ürünlerinden bahseden Bayrak, bu konuda yaşanan sorunları şöyle dile getirdi:

“Mekanik seçici anahtarlar ve şifreler kullanılıyor. Anahtarlar üzerinde bırakılabiliyor, şifreler birbirleriyle paylaşılabiliyor. Bu tür durumların önüne geçilmesi gerekiyor. Bizim bu noktadaki çözümümüz elektronik anahtar sistemlerimiz.” 

Daha önce birçok firmada uygulamalarını yaptıklarını kaydeden Bayrak, “Anahtarlarımızın içerisine kodlamalar yerleştiriyoruz. Buna göre yetkilendirme sınıfları belirliyoruz. Yetkilendirme sınıflarına göre şifreler, makinalara müdahale edebiliyor. Firmalar hangi değişikliğin ne zaman yapıldığı, kimin yaptığı gibi bilgileri datanın içerisinde tutulabiliyor.” dedi.

“YETKİLİ KİŞİLERİN KULLANMASI ÖNEMLİ” 

Bir robotu ya da makinayı standarda göre çalıştırmanın önemini vurgulayan Bayrak, şöyle konuştu:

“Özellikle bazı robot uygulayıcılarında, robotların öğretme panellerinin yetkili kişiler tarafından yapılması önemli. Çünkü bu doğru yapılmazsa, robot sahada birçok noktaya çarpabiliyor. Robotlar, tutucular vb. maliyetli ürünler hasar görmemesi adına yetkilendirmeler yapılabiliyor. Yetkilendirmeler, emniyet amaçlı kullanılabiliyor. Manuel olarak çalıştırabileceğiniz bir makinada riskler mevcut olacaktır. Bu riskler hakkında bilgi sahibi olan, eğitim almış yetki sahibi kişiler bile standarda göre çalıştırması gerekiyor.”