Hamle Teknoloji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Atak Robot Genel Müdürü Ahmet Murat Nuhoğlu, TÜBİTAK desteğiyle ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Prof. Dr. Durmuş Karayel danışmanlığında, robotlar için yerli sikloid redüktör geliştirmeye başladıklarını söyledi.

Nuhoğlu, yerli redüktör geliştirme çalışmalarını ST Endüstri Medya'ya anlattı.

Murat Bey, Hamle Teknoloji Grubu için Pandeminin etkisindeki 2020 yılı nasıl geçti?

2020, bütün firmalar gibi bizim için de pandemi sürecinin reflekslerimizi sınamasıyla geçti. Endüstriye, sahadan çalışan bir ekip olduğumuz için mart ayından sonra rutin çalışmalarımız sonlandı. Mart-mayıs ayları arasında endüstrinin yanı sıra TSE’de çalışmalarımız vardı. Dışarıdan kişilerin tesislere girişinin yasaklanmasıyla beraber bizim çalışmalarımız da durdu. Ar-Ge odaklı bir şirket olduğumuz için farklı alanlarda Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirmeye başladık. Bu süreçte biyomedikal alanına giriş yaptık. Maske makinası ve Covid-19 tedavisine yönelik bir cihaz geliştirdik. Ayrıca Hamle Teknoloji Grubu olarak, maske üretimine de girdik. 2020 yılı, görüntü işleme ve robotikte yapacağımız projeleri yaklaşık 1 yıl geciktirdi. Çalışmalarımızı aksatmadan, yıl sonuna doğru tekrar diğer rutin işlerimize geri döndük. Halihazırda tam olarak normalleşmemekle birlikte, yeni normal diye adlandırılan sürece 2020 Kasım-Aralık gibi geçiş yaptık. 

Robot tarafında ne gibi gelişmeler yaşadınız? Bu doğrultuda iş gündeminizi öğrenebilir miyiz?

Delta robotumuzu ön planda tutuyoruz, onun ticarileşmesi çok önemli. Bu kapsamda ortaya koyduğumuz 2020 hedeflerimiz, 2021’e kaydı. Delta robotumuzu, görüntü işleme sistemine akuple ettik. Böylece robotumuz, hat üzerinde dizme, kutulama veya kalite kontrol/parça ayırma gibi uygulamalarda otonom olarak çalışma kabiliyeti kazandı. Senenin sonunda bu yeteneği kazandırdık, 2021’de de bunu endüstriye uygulayarak devam etmeyi planlıyoruz. Eğitim tarafında yürütülen bir kol tipi robot projemiz var, o devam ediyor. Ocak 2021’de TÜBİTAK destekli sikloid (cyclo) redüktör geliştirmeye başladık. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Prof. Dr. Durmuş Karayel danışmanlığında çok deneyimli bir ekip ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aynı zamanda Bilgisayar Mühendisliği ve Makina Mühendisliği ile birlikte üniversite-sanayi iş birliği geliştirdik. Bu iş birliği ile modern tasarım yöntemlerini kullanarak yenilikçi bir sikloid redüktör geliştirmeyi hedefliyoruz.   

Neden yerli redüktör geliştirme ihtiyacı duydunuz? 

Türkiye’de robot teknolojisinin gelişmesi için, servo sistemler ve düşük boşluklu sistemlerin ülkemizde üretilmesi gerekiyor. Servo sistemler konusunda çok değerli firmalarımız önemli derecede yol almış durumda. Biz de TÜBİTAK desteğiyle bu alanda ürün geliştirmeye başladık. Sikloidal redüktör tipleri son yılarda TÜBİTAK’ın stratejik ürünler listesinde yer alıyor. Bu tip redüktörler; düşük hacimlerde, yüksek tahvil oranlı ve düşük boşluklu yapıları ile robotik mekanizmalarda en çok tercih edilen redüktör tipi.