Robot teknolojilerindeki gelişmeler, pek çok sektörde ve alanda olduğu gibi sağlık sorunlarının tedavisinde de etkili bir şekilde kullanılıyor ve önemli faydalar sağlıyor.

Rehabilitasyon süreçlerine destek veren robotik cihazlar, bilhassa beyin felci, inme, serebral palsi gibi hastalıkların ardından oluşabilecek omuz, dirsek ve el eklemindeki fonksiyon, hareket açıklığı ile kas gücü kayıplarının yerine getirilmesinde kilit önem taşıyor.

Rehabilitasyon sürecine destek vererek hastaların yaşam kalitesini iyileştirmede büyük rol oynayan robotik teknolojiler, klasik rehabilitasyonun tamamlayıcı olan yöntemle iyileşme süresini kısaltıyor. 

Bu doğrultuda ön plana çıkan el-kol robotları mucize olarak nitelendirilen birçok olayın yaşanmasına ve hastaların umutvar olmalarına imkan veriyor.

"ROBOTİK SİSTEMLE EL REHABİLİTASYONU ÖNEMLİ"

Romatem Bursa Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurten Küçükçakır, robotların söz konusu süreçte kişilerin eli-kolu olduğuna vurgu yaparak, “Klasik rehabilitasyondan farklı olarak tedavi sürecinde hastanın kollarına takılan bir aparatla pasif veya aktif hareketler yaptırılır. Bunlar aynı zamanda sensörler yardımıyla cihaza kaydedilir. Bu sistemin en önemli özelliği , el cerrahisi geçiren hastaların ameliyat sonrası rehabilitasyonuna olanak tanımasıdır. El cerrahisinden sonra yeterli rehabilitasyon yapılmamış hastalarda ameliyatların başarı oranı düştüğünden, robotik sistemle el rehabilitasyonu çok önemlidir. Diğer robotik sistemlerde olduğu gibi beyin ve omurilik hasarlarından sonra veya ellerdeki sinirlere bağlı felçlerin tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır.” dedi.

SÜREYİ KISALTIYOR, GELİŞİM TAKİP EDİLEBİLİYOR

Bilgisayar ekranında gerçekleştirilen günlük aktiviteler sayesinde hem iyileşme sürecinin kısaldığına hem de geri bildirimlerle hastanın gelişiminin daha iyi izlenebildiğine dikkat çeken Dr. Küçükaçakır,  "Hastanın bilgisayar ekranında gördüğü bir objeyi bir yerden bir yere taşıması ya da bir kapıyı açması, bir çantayı taşıması sağlanıyor. Bu şekilde kol hareketleri güçlendirilmiş oluyor. Ayrıca eğlenceli bilgisayar oyunları ile hastanın kasları güçlenirken hem de motivasyonu yükseltiliyor." ifadelerini kullandı.