Otomotiv sanayine 1964’ten beri diferansiyel kovan/dingil ve dingil parçaları tasarlayıp üreten Ege Endüstri’de endüstriyel robotlar organizasyonel stratejinin önemli bir parçasını oluşturuyor.  

Bayraktar Holding bünyesinde bulunan firmanın Pınarbaşı ve Serbest Bölge olmak üzere İzmir’deki iki fabrikasında robotik otomasyon kilit bir görev üstleniyor.

ÜRETİM HATTINDA ROBOT KULLANAN İLK FİRMA

Türkiye’de üretim hatlarında robot kullanan ilk firma unvanına sahip olan Ege Endüstri, ABB’nin S2 gibi eski modellerini kullanmaya devam ediyor.

Endüstriyel robotların yanı sıra elektrikli araçlar, AC tahrik motorları ve transformatörler gibi birçok ABB Robotik ürünü kullandıklarını dile getiren Ege Endüstri Teknik İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Salih Kesen, ABB Robotik’i tercih etmelerindeki sebebi ise şöyle açıkladı: “Öncelikle sağlam olması ve ABB Robotik’in sunduğu servis desteği olduğunu söyleyebilirim. Ek olarak, kullanım ve bakım kolaylığı gibi avantajları da dikkate aldığımız önemli konular arasında bulunuyor.”

Çelik ve çelik alaşımlı ağır ve kalın parçaların kolaylıkla kaynaklanmasına olanak tanıyan raynak robotlarını üretim hatlarında sıklıkla kullandıklarını belirten Kesen, “Ark kaynağı uygulamalı dingil gövdesi aksamı üretiminde ABB S2 Robotları tercih ettik. IRBK 600 pozisyonerle koordineli çalışan IRB1600 ID IRC 5 robotlarını da kullandık. Söz konusu modeller, diferansiyel kovan gövdesi için ark kaynağı işleminde bize destek veriyor.” şeklinde konuştu.

SÜREKLİLİK SAĞLIYOR

Maliyeti yüksek, güncel teknoloji kullanan gelişmiş ülkelerle rekabette maliyetleri düşürmek suretiyle üretime hız kazandırmanın pazar başarısında esas olduğunu vurgulayan Kesen, endüstriyel robotların sürdürülebilir büyümelerinde avantaj sağladığını söyledi.

Kesen, robotik teknolojinin büyüme süreçlerindeki ana faktörlerden biri olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi. 

“REKABETÇİ DÜNYADA ROBOTLARA İHTİYAÇ VAR”

İşleme ve üretimde robotların çok önemli katkılar sağladığını kaydeden Kesen, rekabet ortamında robotik teknolojinin geleceğe yönelik karlılık açısından temel bir unsur olduğunu ifade etti.

Firma, manuel çalışmaya oranla büyük esneklik kazandıran robotlardan daha çok proseste yararlanmayı dolayısıyla ilerleyen zamanlarda robot yatırımını sürdürmeyi planlıyor.