Robotik otomasyon sektörüne doğrudan bir oyuncu olarak giriş yapan Dostel Otomasyon’un Genel Müdürü Gökalp Çil, “Her geçen gün büyüyen sektörde, gerek yaptığı uygulamalar gerekse sunduğu hizmetler ile adından söz ettiren bir firma olmayı hedefliyoruz.” diyor.

Gökalp Çil, ST Endüstri Medya'nın sorularını yanıtladı.

Gökalp Bey, şirketinizin kuruluşundan bugüne geldiği noktayı değerlendirir misiniz?

Şirketimizi, 2003 yılında endüstriyel otomasyon, makina otomasyon uygulamaları yapmak üzere kurduk. Ortağımdan ayrıldıktan sonra 2007-2008 yıllarında işin ticaret kısmı daha ağır basmaya başladı. Tedarikçi firma olarak, ciromuzu artırarak daha fazla gelir elde etmeye başladık. Bu sayede özellikle endüstriyel otomasyon tedariki alanlarında, bugünkü konumumuza geldik. Doğru markalar ve firmalarla iş birliği yaparak büyüyen sektörün içinde kendimize iyi bir yer edindik. Büyüme trendimizi hızlı bulmuyorum; 17-18 yıllık bir süreçte çok hızlı bir büyüme trendi değil ama akıllı, giderek doğru adımları atarak sektörde doğru bir yer edindiğimizi düşünüyorum. 2003 ile 2021 yılları arasındaki değişimimize baktığımız zaman, ilk yıllarda tamamen proje uygulamaları yapan bir firmayken, bugün yüzde 95 cirosunu satış, tedarikten sağlayan bir firma haline geldik. Sektör çok hızlı değişti; değişimler, gelişimler olduğu için bu süreçte biz de bunlara uyum sağlayarak büyümeyi sürdürüyoruz. İlk kuruluş yıllarımızda 3 kişiyle başladığımız yolda, bugün 33 kişiyle devam ediyoruz.

Pandeminin etkisinde geçen 2020 yılı için “Bu dönemde şirket tarihimizde yapmadığımız ciroları yaptık” diyorsunuz. Bunu nasıl başardınız?

2020 yılına sektör rutin işlerle girdi; özellikle ocak-şubat ayları 2019’un bir kopyası gibi devam etti. Mart-nisan-mayıs ayları pandeminin zirve yapmasından dolayı hem cirosal hem de psikolojik açıdan tüm sektörleri olduğu gibi bizim sektörümüzü dolayısıyla bizi de etkiledi. Ancak haziran ayıyla birlikte sektörde, büyük bir kısmını maske ve maske bileşenleri makinasının oluşturduğu büyük bir iş potansiyeli ortaya çıktı. Şirketimizin faaliyet gösterdiği bölgede bilhassa gıda, gıda paketlemesi ve hijyen ürünleri yani kolonya, dezenfektan sektörü ivme kazandı. Dolum, paketleme sektöründe çok fazla müşteriye sahip bir firma olduğumuz için haziran-ağustos aylarında çok yüksek cirolar yaptık. Sektörümüzde pandeminin olumlu etkilerini gördüğümüzü söyleyebilirim. Bunun da böyle devam edeceğini öngörüyorum. Çünkü endüstriyel otomasyon üretimin can damarı ve siz üretiminizi ne kadar otomatize eder ve robotizasyonu artırırsanız, üretiminiz de o kadar sürekli ve kaliteli olacaktır. Covid-19 sürecinde bunun daha çok farkına varıldığını gördük. Bu tarz yatırımlara, artık yatırımcılarımız çok fazla tereddüt etmeden girebiliyorlar. Biz de firma olarak müşterilerimizi olumlu olarak yönlendirdiğimiz zaman, bununla bağlantılı olarak iş potansiyelimiz artıyor.

Siz bu dönemde ne gibi çalışmalar gerçekleştirdiniz?

Bu süreçte maske makinası konusunda çok fazla çalışma gerçekleştirdik. Özellikle makina imalatçısı müşterilerimizle pnömatik veya servolu maske makinası imalatı yaptık. Halihazırda ülkemiz ve dünyanın birçok yerine imal ettiğimiz makinaların satıldığını görmek bizi mutlu ediyor. Bunun haricinde dezenfeksiyon kabinleri üreten müşterilerimiz çok oldu ama o konu biraz yasal mevzuattan dolayı sıkıntılı devam etti. 

Robotik uygulamalarda kendinizi nerede konumluyorsunuz?

Kendimizi henüz yolun başında görüyoruz. Zaten baktığınız zaman otomasyon sektörü, robot sektörüne uzak değil. Geçmişte bazı partnerlerimizle veya partner çalıştığımız robotik firmalarıyla çok çeşitli robotik uygulamalar gerçekleştirdik. Ancak birebir olarak robotik alanda daha önce yer almamıştık. Robotu başka yerde pozisyonlama, robotun çevresinin güvenliğe alınması gibi daha çok bileşenleriyle uygulamalar yapıyorduk. Fakat 2020 yılında kendimiz bu uygulamaları yapmaya karar verdik. Daha genel olarak standart malzeme taşıma, paletleme-paketleme, alma-bırakma (Pick&Place) gibi uygulamalar üzerinde çalışmalar yapacağız.

Sektörle ilgili bundan sonraki hedef ve beklentileriniz nelerdir?

Hedefimiz, kullanıcıların doğru çözüme en ekonomik şekilde ulaşabilecekleri sistemler geliştirerek imalatçımızın hem kaliteli hem de ekonomik üretim yapmasını sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunmaktır. Ayrıca her geçen gün büyüyen sektörde gerek yaptığı uygulamalar gerekse sunduğu hizmetler ile adından söz ettiren bir firma olmayı hedefliyoruz.