Hat sonuna yapılan yatırımların, firmaların pazarda öne çıkabilmelerini sağlayan itici bir güç olduğunun altını çizen Keramik Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Deniz Berna Sarsılmaz, pandemiyle birlikte robotik paletleme ve paketlemeye olan ilgiyle aldıkları taleplerin 3 kat arttığını ifade ediyor. 

KANTEC, AMERİKA’DA TAVUK KELEBEĞİ TANITTI KANTEC, AMERİKA’DA TAVUK KELEBEĞİ TANITTI

Sarsılmaz, konuyla ilgili olarak “Pandemi sonrası dönemde özellikle robotik paletleme ve paketlemeye olan ilginin artmasıyla beraber firmamıza gelen talepler önceki yıllara oranla 3 katı arttı diyebilirim. Firmamıza, ürün ve çözümlerimize olan ilgi hem yurt içi hem de yurt dışında aynı oranda artış gösterdi.” ifadelerini kullanıyor.

Pandemiyle birlikte makinalara/robotlara olan ihtiyaç arttı mı? Özellikle hat sonu paletleme-paketleme projelerine olan ilgiyi ve bu bağlamda firmanıza gelen talepleri değerlendirebilir misiniz? 

Mayıs 2020 itibariyle üretim alanında başta gıda, hijyen, hızlı tüketim sektörü olmak üzere, birçok alanda üretim kapasitesindeki talebe istinaden ciddi bir artış oldu. Bu nedenle manuel olarak süreçlerini yönetmeye çalışan işletmeler söz konusu talebi karşılayamazken, otomasyona yatırım yapmış olan firmalar talebi hızlıca karşılayarak büyümelerine ciddi katkı sağlayabildiler. Eş zamanlı olarak, gerek Covid-19 önlemleri kapsamında personel sayısındaki azalma gerekse hastalık nedeniyle işe gelemeyen personel sayısındaki artış manuel olarak süreç yönetmeye çalışan üretim tesislerinin iş akışlarını ciddi anlamda olumsuz etkiledi. Bahsetmiş olduğum bu gerekçelerle, firmalar çok hızlı bir şekilde yatırım kararı alarak yatırım planlarını ve projelerini öne çekme kararı aldı. Hat sonu, firmalar için oldukça önemli bir nokta olup pazarda ön plana çıkabilmelerini sağlayan önemli bir yatırımdır. Pandemi sonrasında ambalajın öneminin daha da anlaşılmasıyla beraber hat sonu paletleme ve paketleme yatırımlarına olan ilgili oldukça arttı. Pandemi sonrası dönemde özellikle robotik paletleme ve paketlemeye olan ilginin artmasıyla beraber firmamıza gelen talepler önceki yıllara oranla 3 kat arttı diyebilirim. Firmamıza, ürün ve çözümlerimize olan ilgi hem yurt içi hem de yurt dışında aynı oranda artış gösterdi.

Gaz Beton tesislerinde ilk defa robotik uygulamadan faydalanarak gerçekleştirdiğiniz bir paletleme projeniz oldu. Projeniz ile ilgili bilgi verebilir misiniz? 

Bu projemizde, gaz beton tesislerinde kullanılan vinç yerine, bakım ve kullanım kolaylığı sağlayan yeni nesil teknolojik robotik paletleme modelimiz ile sektörde de robotik uygulamayı yapan ilk firma olduk. Bu yıl özellikle hızlı tüketim, hijyen, boya, gıda gibi sektörlerde çok sayıda robotik istifleme ve paketleme projeleri gerçekleştirdik.

İhracat çalışmalarınız ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Bilhassa öne çıkan, odaklandığınız pazarlar nerelerdir? 

Yaklaşık 15 yıldır özellikle Batı Avrupa, Doğu Avrupa gibi ülkelere ihracat yapan bir firma olarak, bu yıl Asya Pasifik, Afrika gibi ülkelere de ihracat gerçekleştirerek bu pazarlara da oldukça güçlü girişler yaptık. Pandemi döneminde Almanya’ya en büyük taş yünü tesislerinden birine robotik istifleme ve streç sarma projesi gerçekleştirdik. Almanya’nın pandemi nedeniyle ülkesine girişlerde zorluk yaşattığı dönemde bizler projemizi gecikme olmadan teslim edebilmenin haklı gururunu yaşamaktayız. İhracatın hem ülkemizi en iyi şekilde tanıtmak hem de teknolojideki gücümüzü dünyaya anlatabilmek adına önemli bir araç olduğunun farkındayız. Bu farkındalıkla da 2022 yılı ve sonraki yıllar için stratejimizi belirlemekteyiz. 

Robotlu ya da robotsuz hat sonu paletleme-paketleme yatırımı yapmayı planlayan yatırımcılara neler tavsiye edersiniz? Nelere dikkat etmelerini, nelerden uzak durmalarını önerirsiniz?

Özellikle hat sonu paletleme ve paketlemeyle ilgili yatırımlar uzun vadeli yatırımlar olup, özellikle projenin ilk başında doğru yerleşim planının yapılması oldukça önem taşımaktadır. Tasarım doğru olmadığı takdirde, üretim aşamasında farklı problemler yaşanmasına neden olacaktır.

Gelecek dönem hedef ve beklentileriniz nelerdir? Ar-Ge ve yeni makina/ürün geliştirmeye yönelik çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Gelecek dönemlerde ihracat oranımızı daha da yukarılara taşımayı ve Ar-Ge faaliyetlerimizi arttırmayı hedeflemekteyiz. Ar-Ge çalışmalarımız devam etmekte olup, özellikle çimento, yapı kimyasalları, gıda ve hijyen sektörlerinde yeni makinalar üretmeyi planlanmaktayız.