Robotik lazer kaplama kaynağı uygulamasını bugüne kadar üç kez  gerçekleştirdiklerini ifade eden RobenteX Satış Müdürü İlhan Er, ikisinin yurt dışında olduğunu söyledi.

Söz konusu projeleriyle ilgili bilgiler veren Er, 2015 yılında Yunanistan'da bulunan müşterilerine olan ihracatlarında yaptıklarını, ikincisini ise 2016 yılında yurt içinden bir firmada hayata geçirdiklerini söyledi.

"MALZEME ÖMRÜNÜ UZATTIK"

Er, sözlerini şöyle sürdürdü: "Lazer kaplama kaynağını, 2015 yılında Yunanistan’da bulunan müşterimize ihracatımızda yapmıştık. Bu uygulama, rüzgar gülü ve gemilerin şaftları gibi ürünlerin dolgusu ve tamiri için kullanılmaktadır. Lazer kaplama teknolojisi öncesinde bu uygulamalar, klasik gazaltı ya da toz altı kaynağıyla yapılıyordu. Isı girdisi bu uygulamalarda yüksek seviyelere çıktığı için, orijinal malzemede deformasyon ve malzemenin ömrünün kısalmasına neden oluyordu. 2016 yılında da İstanbul Tuzla’daki tersaneler bölgesinde bir müşterimiz için benzer bir uygulamayı gerçekleştirdik." 

"GELİŞTİRDİĞİMİZ ARAYÜZLE YÖNETİLEBİLİR HALE GETİRDİK"

Er, ikinci ihracatlarını gene Yunanistan'daki bir firmaya yaptıklarını belirterek, 2020'de tamamladıkları proje ile ilgili olarak "2020 yılı içerisinde tamamlanan 10 ton taşıma kapasiteli, iki eksen pozisyonerin olduğu benzer projemizi Yunanistan için ikinci kez gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Devamının geleceğine inanıyorum, çünkü sektörün buna ihtiyacı var. Burada önemli olan uygulama deneyimidir. Robotik uygulama bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Ancak lazer kaplama uygulaması için özel bir arayüz gerekiyor. İş ortağımızla beraber geliştirdiğimiz bir arayüz var. Hassas ayara ihtiyaç duyulmuyor. Bir mil kaynatıp, dolgusunu yapacaksanız. Ardından çap bilgisini vb. girdiğinizde, robot kendi yörüngesini hazırlıyor. Böylece robota bir nokta tanıtma ya da ona benzer yörünge yazma ihtiyacı ortadan kalkıyor. Bu sayede lazer kaplama uygulaması kolay yönetilebilir ve yenilikçi bir çözüm sunuyor." ifadelerini kullandı.