Üretim otomasyonu dünyada hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor. Üretimde artık 10 bin çalışan başına 74 robot düşüyor. Yani 2016 yılında ortalama robot yoğunluğu 74 oldu. Bu sayı 2015 yılında 66 idi. Bölgeler itibarıyla robot yoğunluğu Avrupa'daki 99, Amerika 84 ve Asya 63 ünitedir.

IFR tarafından yayınlanan 2017 Dünya Robot İstatistiklerine göre endüstriyel robotların en çok satıldığı ilk on ülke; Güney Kore, Singapur, Almanya, Japonya, İsveç, Danimarka, ABD, İtalya, Belçika ve Tayvan. 

Güney Kore Cumhuriyeti, dünya genelinde imalat sanayiinde en yüksek robot yoğunluğuna sahip bir ülke. 2010 yılından bu yana bu durumu korumaya devam ediyor. Ülkenin robot yoğunluğu, küresel ortalamanın sekiz katını (631 birim) aşmaktadır. Bu yüksek büyüme hızı, özellikle elektrik / elektronik endüstrisinde ve otomotiv endüstrisinde yüksek hacimli robotların kurulumunun bir sonucu olarak düşünülüyor.

Robot yoğunluğu dünya ortalama robot yoğunluğu 74’den daha yüksek olan ülkelerin robot yoğunluk sayıları Grafik 1.’de gösterilmiştir.  

 

Grafik 1.

Uluslararası Robotik Federasyonu Başkanı Junji Tsuda, "Robot yoğunluğu çeşitli ülkelerdeki imalat sanayinin otomasyon derecesindeki farklılıkları hesaba katmak için karşılaştırma için mükemmel bir standarttır" diyor. Ayrıca Başkan, “Son yıllarda Asya'daki yüksek robot kurulumlarının bir sonucu olarak bölge en yüksek büyüme oranına sahip oldu. 2010-2016 yılları arasında Asya'daki robot yoğunluğunun yıllık ortalama büyüme oranı yüzde 9, Amerika kıtalarında yüzde 7 ve Avrupa'da ise yüzde 5 oldu.” diye ekliyor. 

Robot yoğunluğu dünya ortalama robot yoğunluğu 74’den daha düşük olan ülkelerin robot yoğunluk sayıları Grafik 2.’de gösterilmiştir.  

 

Grafik 2.

Çin'de robot yoğunluğunun gelişimi dünyadaki en dinamik oldu. Özellikle 2013 ile 2016 yılları arasındaki robot kurulumlarındaki belirgin büyümeye bağlı olarak, yoğunluk oranı 2013'te 25 birimden 2016'da 68'e yükseldi. Bugün, Çin'in robot yoğunluğu dünya genelinde 23. sırada yer alıyor. Çin, 2020 yılına kadar dünyanın en büyük 10 en yoğun otomasyon ülkesi olmayı planlıyor. O zamana kadar, robot yoğunluğunu 150 üniteye çıkmayı hedefliyor. Ayrıca, 2020 yılına kadar toplam 100 bin adet yurtiçinde üretilen endüstriyel robotu satmayı amaçlıyor. 

Hazırlayan: Dr. Turan ŞİŞMAN