Robot Yatırımları Zirvesi, farklı sektörde hayata geçen uygulama örnekleri ve fabrikalara sağladığı avantajları ile tüm paydaşları bir araya getirmeye devam ediyor. Birinci günün ilk panelinde otomotiv ve beyaz eşya sektöründeki uygulamalar ele alındı. 

Oturum Başkanlığı’nı İstanbul Gedik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Savaş Dilibal’ın üstlendiği panel kapsamında birçok proje konuşuldu. Panelistler arasında ise; Kawasaki – Günmak Proje Müdürü Mehmet Fatih Çakmak, Mitsubishi Electric Genel Müdürü Can Tolga Bizel, ABB Key Account Manager Gökhan Yenihayat, Yaskawa Satış Müdürü Ozan Aslan, Robo Otomasyon Genel Müdürü Haluk Özcan, Euchner Genel Müdürü Oğuz Bayrak ve Softrue Yazılım Departmanı Yöneticisi Tehvid Korkmaz yer aldı. 

OTOMOTİV VE BEYAZ EŞYA SEKTÖRÜNDE ROBOT UYGULAMALARI 

Kawasaki – Günmak Proje Müdürü Mehmet Fatih Çakmak, Toyota Otomotiv – Dolly Robotik Yıkama Projesi hakkında detaylı bilgiler verdi. Çakmak: “Otomotiv ve beyaz eşya sektöründe punta kaynak, gaz altı kaynak gibi alanlarda daha fazla robot kullanımı sağlıyoruz. Biz robot firmaları olarak, insanı zorlayan işlerini üzerinden alıyoruz. Eskiden uzun süren işlemler, şimdi çok daha kısa sürede pratik bir şekilde yapılabiliyor. Yaptığımız uygulamalarla da elde ettiğimiz bu verimin çıktılarını izleyebiliyoruz. Bu sonuçlar arasında; kaliteli üretim, sorunsuz iş güvenliği, hızlı ve verimli çalışma gibi konular yer alıyor.” 

Mitsubishi Electric OEM İş Geliştirme Kıdemli Müdürü Can Tolga Bizel, Force Sensor ile Elektrik Panosu Kaynak Çapağı Temizleme konulu konuşmasında önemli başlıklardan bahsetti. Bizel; “Mitsubishi Electric olarak bir fabrikanın otomasyon sürecini A’dan Z’ye yapabiliyoruz. Bizim tüm cihazlarımız birbiriyle konuşabilecek şekilde tasarlanıyor. Bizim odaklandığımız alanlar arasında mavi önlük giyen, kadın çalışanların yaptığı işleri yapmak üzere kurulu. Örnek vermek gerekirse Türkiye’deki büyük bir tütün üreticisi için tütün ayıklama uygulamasını hayata geçirdik. Kadınlar tüm gün boyunca tütünlerin arasından izmarit, kağıt gibi parçaları ayıklıyordu. Şimdi ise tüm bu çalışmayı robotlar gerçekleştiriyor. Bu uygulama sonrasında ise kadınların hata oranı sıfıra düştü.”   

ABB Key Account Manager Gökhan Yenihayat, otomotiv ve beyaz eşya sektörü ile ilgili görüşlerini şu sözlerle açıkladı: “ABB olarak firmalar için uygulama yapıyoruz ve çözüm üretiyoruz. ABB’nin farklı ülkelerde bulunan mühendislik merkezleri tüm atölyeler için hizmet sunuyor. Bu işin lokomotifini halen otomotiv sektörü oluşturuyor. Bu sebeple ABB olarak otomotiv sektöründeki gövde hattı, boyama, son montaj gibi tüm atölyelerin ihtiyaçlarını ayrı şekilde analiz ediyoruz. Otomotiv yan sanayi üreticisi firma için pres hattı uygulaması gerçekleştirdik. Bu uygulamadaki en ufak bir iyileştirme onlar için oldukça önemli. Çünkü kısa süre içerisinde kaliteli ve hızlı üretim yapmayı hedefliyorlar. Biz yurt dışındaki mühendislik merkezlerimizden birinin gerçekleştirdiği uygulamayı bu fabrikaya entegre ettik. Gripper’ların ucuna eklediğimiz 7’nci eksen ile yeni bir sistem kurduk. Bu çalışmanın sonucunda yüzde 15 oranında iyileştirme sağladık” 
Yaskawa Satış Müdürü Ozan Aslan’ın panel konusu ise Robotlu Ark Kaynak Sistemi oldu. Aslan; “Otomotiv halen robotik sektörünün lokomotifi oluşturuyor. Biz Yaskawa olarak 100’ün üzerinde farklı robot modeli sunuyoruz. Robotun yapacağı işi tamamlamak üzere çalışan parçaların üretimini de gerçekleştiriyoruz. Entegratör firmalar aracılığıyla da robotların kullanımı ve ihtiyaçları konusunda sektörde bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz.”  

Robo Otomasyon Genel Müdürü Haluk Özcan, dünyada otomotiv sektörü ve otomotivde dijitalizasyon konusuyla ilgili kapsamlı bilgiler paylaştı. Özcan: “Dünyada 54 tane otomotiv markası bulunuyor. Biz entegratör firma olarak hem Türkiye’de hem de Avrupa’da hizmet sunuyoruz. Şu anda otomotiv sektöründe farklı bir daralma yaşanıyor. Bu da elektrikli araçlara yoğunluk verilmesinden kaynaklanıyor. Biz bir otomotiv üreticisi için 240 metrekarelik ön kaput üretimi yapıyorlardı. Bizim uygulamamızdan sonra bu rakam 110 metrekareye düştü. Eskiden yatay üretim yapılırken biz şimdi dikey üretime yönelik bir çalışma gerçekleştirdik. Bu da üreticilerin hem hızlı hem de daha küçük alanlarda üretim yapmasını sağladı. Sanal Devreye Alma (Virtual Commissioning) programları kullanmaya başladık. Bu program sayesinde yapılan simülasyonlar üzerinde devreye alma işlemi en doğru şekilde tamamlanıyor.” 

Euchner Genel Müdürü Oğuz Bayrak, makina emniyetinde 5 teknolojik trend konulu konuşmasında önemli trendler hakkında bilgiler verdi. Bayrak; “Otomasyon sistemleri ve robot kullanımı arttıkça bu sistemlerin riskleri de ortaya çıkıyor. Biz bu riskleri önlemek için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Robotlarla ilgili en önemli standartları takip ediyoruz ve bu standardı hem Türkiye’de hem de dünyada adapte ediyoruz. Trend konulardan bir diğeri ise cobotlardır. Cobot, daha çok bir insanın yapabileceği işlerde tercih ediliyor. Biz bu uygulamaları tercih eden firmalarla yeni gelişmeleri paylaşmaya devam ediyoruz.”  

Softrue Yazılım Departmanı Yöneticisi Tehvid Korkmaz, yapay zeka makina ve makina öğrenimi ile görüntü işleme uygulamalar konusunu anlattı. Korkmaz; “Makina öğrenimi, yapay zeka hızlı bir şekilde ilerliyor. Otomasyon sistemlerinde belli bir hız ve öğrenme var. Verimli çalışması, geri beslemesi, doğru çalışması ve kaliteli üretimin kontrol edilmesi gibi noktalarda daha yüksek teknolojiye ihtiyaç duyuyoruz. Yapay zeka makina öğrenimi sadece endüstride değil, birçok alanda kullanılabiliyor. Sesli şekilde de makina öğreniminin de yapılabilmesi gibi modellemelerle robotları ve otomasyon sistemini kontrol edebiliyoruz.”