Robot Yatırımları Zirvesi’nin ikinci günü makina, metal ve demir çelik sektörü ile başladı. Bu alanda hayata geçen uygulamaları dinleyicilere aktaran sektör liderleri, ihtiyaçları da analiz ettiler. Oturum Başkanlığı’nı İstanbul Gedik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Savaş Dilibal’ın üstlendi. Panelistler arasında; As Metal Teknik Genel Müdür Dr. Serkan Necipoğlu, Baca Makine Şirket Ortağı Çağatay Cangüloğlu, Hid-Tek Metin Yıldız, Euchner Genel Müdürü Oğuz Bayrak, Leuze Bölgesel Satış Müdürü Samet İnanç, Pay-Mak Makina Firma Müdürü Cumhur Yiğit ve Hamle Mühendislik Proje Yöneticisi İlker Ayaz yer aldı. 

As Metal Teknik Genel Müdür Dr. Serkan Necipoğlu, “Kobot / 5-6 Eksenli Robot Kol” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Necipoğlu, “50 yıldır makine imalatı gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalarımıza paralel olarak kendi robotumuzu üretmeye yönelik çalıştık. Sektördeki yeni bir gelişme ile ilgili bilgi vermek istiyorum.Comao markasının Siemens ile bir işbirliği bulunuyor. Bu işbirliği kapsamında Comao robotunu aldığınız zaman Siemens donanımıyla o ürünü kullanabiliyorsunuz. Sunduğu teknik özellikleri açısından operatöre kullanım kolaylığı sunuyor. Biz Siemens Türkiye ile iletişime geçerek çalışmalarımıza başladık. Bugüne kadar 50’nin üzerinde robot bu şekilde çalışıyor. Amacımız Türkiye sanayisinde de bu uygulamanın artmasını sağlamak.”
Baca Makine Şirket Ortağı Çağatay Cangüloğlu, çoklu robot polisaj uygulamasında yapay zeka kullanımı hakkında kapsamlı bilgiler verdi. Cangüloğlu konuşmasını şu sözlerle gerçekleştirdi. “Savunma sanayisinde uzun süre çalıştıktan sonra hat sonu otomasyon ile ilgili hizmet vermek amacıyla Baca Makine şirketini kurduk. Bu girişimle birlikte farklı sektörler için uygulama gerçekleştirdik. Sonrasında bize gelen ihtiyaçlar doğrultusunda robot imalatına geçtik. Hat üzerinde farklı prosesleri birleştirerek oluşturduğumuz robotların birbirleriyle entegre olarak çalışması için çalıştık. Bugün robotlarda yapay zeka uygulamamızı tanıtıyoruz.”  

Hid-Tek Metin Yıldız, transfer presi kartezyen robot uygulamasını dinleyicilerle paylaştı. Yıldız dinleyicilerle şu bilgileri paylaştı: “Biz, 31 yıldır Türkiye’de üretim yapan yerli bir firmayız. Hid-Tek firmasında pnömatik, otomasyon gibi makine sektörü için ihtiyaç duyulan tüm ürünleri sunuyoruz. Amacımız Winmann markasını dünyaya duyurmak. Bu amacımıza ulaşabilmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bir otomotiv yan sanayi firması için gerçekleştirdiğimiz uygulamayı anlatmak istiyorum. Biz otomotiv fabrikasında çalışan robotla ilgili bir projeyi hayata geçirdik. Bu proje kapsamında robota yönelik bir SCADA uygulaması gerçekleştirerek insanın yaptığını çalışmayı Kartezyen robota yükledik. O proseste bir insanın çalışması hem iş güvenliği hem de zorlu çalışma koşulu açısından uygun değildi. Bu proje sayesinde önemli bir verimlilik sağlamış olduk.” 

Euchner Genel Müdürü Oğuz Bayrak “Makine Emniyetinde 5 Teknolojik Trend” başlıklı konuşmasına yeni gelişen teknolojileri anlattı. Bayrak, “Euchner bir Alman firmasıdır. CNC ve metal işleme makineleri üzerinde yoğunlaşıyoruz. Ürün ve emniyet hizmetleri olarak Türkiye’deki firmalara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ben sahada gördüğümüz eksikliklerden bahsetmek istiyorum. Türkiye’de, makine direktifi ve iş ekipmanları kullanma direktifi olmak üzere iki önemli düzenleme bulunuyor. Türkiye’deki makine üreticileri çok başarılı çalışmalara imza atıyor ancak sahada incelemeler yaptığımız zaman dokümantasyonlarla ilgili eksiklikler olduğunu gözlemliyoruz. Üreticilerin mutlaka dokümantasyonları hazırlaması gerekiyor. Bunları hazırlarken de bu iki direktifi dikkate almaları gerekiyor. Proje henüz tasarım aşamasındayken bu direktiflere ve standartlara uygun olarak hareket edilirse olası risklerin önüne geçebiliriz.” 

Leuze Bölgesel Satış Müdürü Samet İnanç’ın konusu ise “Makine Emniyeti & Endüstri 4.0 Konseptli Uygulama Alanı” oldu. İnanç; “Leuze 1963 yılında kurulmuş bir Alman firmasıdır. Optik sensörler üzerinde öncü bir firmayız. Algılama, tanımlama ve güvenlik tarafında danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Leuze otomotiv, intralojistik, paketleme makineleri gibi 5 global endüstriye odaklanıyor. Meachine Tools teknolojinde Leuze olarak ürün grubumuzu algılama, tanımlama ve güvenlik olmak üzere 3 ana bölüme ayırıyoruz. Bu üç ürün grubumuzla ürünlerin birbirleriyle konuşmasını sağlıyoruz, güvenliğini oluşturuyoruz ve verileri sağlıklı bir şekilde bir araya getiriyoruz.” 

Pay-Mak Makina Firma Müdürü Cumhur Yiğit, “Saç Puntalama Robotları İçin Bıçak ve Holder” başlıklı konuşmasına uygulama örneğini paylaştı. Yiğit; “Pay-Mak Makina olarak kesici takım ürün grubumuzla organizasyona katılıyoruz. Kaynak robotların ucunda bakır elektrotlar vardır. Bu konuyla ilgili farklı bıçaklar sunuyoruz. Otomotiv, metal, beyaz eşya, ahşap, tekstil sektörleri için özel kesici takım ürünlerinin üretimini yapıyoruz. Kesici takım ürün gamı içerisinde farklı sektörler için özel bıçaklar bulunuyor. Bu organizasyon kapsamında ziyaretçilerimize kaynak robotlarında kullanılan bıçakların tanıtımını yapıyoruz.”  

Hamle Mühendislik Proje Yöneticisi İlker Ayaz, dinleyicilere Hamle Akıllı Eğitim Robotları’nı tanıttı. Ayaz, “Biz Hamle Mühendislik olarak Atak Robot markamızla kendi robotlarımızın üretimini gerçekleştiriyoruz. 2017 yılı itibariyle de eğitime yönelik ürünler geliştirmeye başladık. Eğitimin akıllı bir şekilde öğrencilere aktarılmasıyla ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz. Malzeme ve ekipmanları geliştiriyoruz ancak insanları da bu şekilde eğitmemiz gerekiyor. Biz Kocaeli ve Gebze bölgesinde bulunan iki farklı okulla çalışma gerçekleştirdik. 2 yıl boyunca birçok okulla ve öğretmenle iletişim kurarak “Akıllı Eğitim Robotu” ürününü geliştirdik. Bu robotun eğitime nasıl katkı sağlayacağının üzerinde durduk. Bu çalışma kapsamında “Kendi kendine öğrenme metodunu” geliştirdik. İş güvenliği kurallarına uygun olarak tasarımları tamamlandı ve öğrencilere herhangi bir zarar vermeyecek şekilde tasarlandı.”