Robot Yatırımları Zirvesi, farklı sektörde hayata geçen uygulama örnekleri ve fabrikalara sağladığı avantajları ile tüm paydaşları bir araya getirmeye devam ediyor. Zirvenin üçüncü gün son panelinde Gıda/Yiyecek/İçecek/İlaç/Ambalaj/Hızlı Tüketim sektörlerinde robotlu çözümler ele alındı.
Oturum Başkanlığı’nı İstanbul Gedik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Savaş Dilibal’ın üstlendiği panel kapsamında birçok proje konuşuldu. Panelistler arasında ise; Optimum Optimak STU Kurucusu ve Sahibi Tansel Cavit Kulak, Hid-Tek Proje Satış Sorumlusu İsmail Hasipek, Keramik Satış Mühendisi Tolga Sertel, Promeda Ar-Ge Müdürü Süleyman Bilgiç ve Simtek Otomasyon Teknik Müdürü Caner Sezer yer aldı. 

GIDA/İLAÇ/AMBALAJ/HIZLI TÜKETİM SEKTÖRLERİNDE ROBOTLU ÇÖZÜMLER 

Optimum Optimak STU Kurucusu ve Sahibi Tansel Cavit Kulak, “Biz 8 yıldır sektörde faaliyet gösteriyoruz. Süreçleri optimum olarak tasarlayan ve uygulayan bir firma olarak kurulduk. Optimak markasıyla da çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ar-Ge Merkezi’yiz ve 190 kişilik Ar-Ge ekibimiz bulunuyor. Hat sonu uygulaması ile birincil ambalaja girmiş olan ürünün ambalajdan sonraki paketleme, kolileme, streçleme gibi tüm aşamaları kendi bünyemizde yapıyoruz. Bunu yaparken biz süreci sadece makine kurmak olarak değil aynı zamanda sürecin birbirleriyle olan entegrasyonunun sağlanması, veri aktarılması, görüntü işleme ile ilgili ayrı birimlerimiz bulunuyor.” diyerek sözlerine başladı. Kulak, “Robotik Otomasyon & Hat Sonu” çözümlere ilişkin detaylı bilgiler paylaştı: “Gıda sektöründe faaliyet gösteren İstanbul’da bulunan Amana Foods fabrikasında dakikada 500 konserve çıkıyor. 500 konserveyi aldık hız dolayısıyla ikiye böldük. Riskimizi yarı yarıya azalttık. Gelen konserveleri aldık, bazılarını tek kat, bazılarını ise çift kat koliledik. Teneke olduğu için tutmak için magnet kullandık. Bu uygulama sonrasında üçüncü robot paletliyor, streçlendikten sonra ise işlem tamamlanıyor. Bu firmanın çalıştıracak çalışan bulamama sorununu robotlarla çözmüş olduk.”


 

Hid-Tek Proje Satış Sorumlusu İsmail Hasipek’in panel konusu ise, “Transfer Presi Kartezyen Robot Uygulaması” oldu. “32 yıldır sektörde faaliyet gösteriyoruz ve Ar-Ge merkezi olarak çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Lineer modüllerde vidalı millerde, strok seviyesi artırılınca ses sorunu meydana geliyor. Seviyenin artırılmasına yönelik Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Bugün lineer modüllerle gerçekleştirdiğimiz kartezyen robot uygulamasından bahsedeceğim. Bir pres hattında meydana gelen sorun dolayısıyla bir çözüm sunduk. Operatör yerine robot kullandık. Çünkü operatörün iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak amacını gözettik. Robot üç eksenli olarak hareket edebiliyor. Lineer modül üzerine gripper’lı kol tasarımı yaptık. PLC üzerinden kontrolünü gerçekleştirdiğimiz robot pres hattından ürünü alıp konveyöre hattından presleme işlemine ve ardından konveyöre bırakıyor. Böylelikle hem süreç çok daha hızlı ilerliyor hem de iş sağlığı konusunda önemli bir kazanım sağladık. Altı eksene kıyasla hassasiyet ve maliyet açısından üç eksenli kartezyen robot tercih ettik.” 

Keramik Makina Satış Mühendisi Tolga Sertel, paketleme uygulaması ile ilgili kapsamlı bilgiler paylaştı. Sertel şöyle konuştu; “Metal üreten bir firmada metal ailesi üzerinden varil üreten bir firmanın Gebze’deki fabrikasında bir paletle-paketleme uygulaması gerçekleştirdik. Bizim yaptığımız gıda sektörüne yönelik variller üreten kısmıydı. Robotla iç içe geçirerek paletleme uygulaması yaptık. İşgücü tasarrufu sağladık ve çevrim süresini 8 – 9 saniyelerden 5,9 saniyeye indirdik. Akabinde stretch hood uygulamasıyla paletleme yaptık.” 

Promeda Ar-Ge Müdürü Süleyman Bilgiç, gıda paletleme-paketleme robot projesini anlattı. Bilgiç; “Gıda ürünleri üreten bir firmada çalışma yaptık. 10-15 gramlık ürünlerin paketlenmesi, paletlenmesi yapılıyor. Bu proseste ürünlerin hattan çok hızlı gelmesi ve ürünlerin klasik mekanik yöntemlerle kutulanması, paketlenmesi mümkün olmuyordu. Gerçekleştirdiğimiz uygulama ile müşterimizin robota karşı olan tedirginliği gidermiş olduk. Çözümü sağladığımız firmanın genel müdürü robotlaşmadan dolayı kimse işsiz kalmayacak yönünde çalışanlarına bir sunum yaptı. Böylelikle operatörler daha ılımlı yaklaşmaya başladı. Genel olarak baktığımızda önemli olan iyi bir mühendislik sağlayabilmek, çözüm sunabilmek. Sonuçta ürün, marka ikinci planda kalıyor.” 

Siemens’in çözüm ortağı oldukları bilgisini veren Simtek Otomasyon Teknik Müdürü Caner Sezer, “Konya’da otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren yedek parça üreticisi bir firmanın operatör hataları ve zaman kayıpları gibi sorunları vardı. Bize üretimin verimliliğini artırma talebiyle geldiler. İlk önce 4 eksenli bir robotla gittik. Sonrasında kartezyen bir robot tasarladık ve sonuç olarak sorunlara çözüm sağlamış olduk.” diye konuştu.

ROBOTLAR ÇALIŞANLARI İŞSİZ Mİ BIRAKACAK?

Tansel Cavit Kulak, robotların çalışanları işsiz bırakacağı tartışmalarıyla ilgili ise şunları söyledi: “35 milyon dolarlık bir gelirde bir işçi ayda 3 bin dolar maaş alacak. Hiç kimse bu kişiye koli paletletmez, cıvataları kutuya koydurmaz. Robotlar vasıfsız işleri devralıyor. İnsanlar daha nitelikli, daha kalifiye işlere yönlendiriliyor.”
Kulak ayrıca robot markasından daha çok işin mühendisliğinin önemli olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Robottan ziyade entegratöre odaklanmanızı önereceğim. Robotu entegratörüyle birlikte ele almak gerekiyor. Aslolan doğru entegratörü seçmektir. Yazılımı, gripper’ı ve diğer yan ekipmanları önemli. Gıda sektöründe robotları iş güvenliğine uygun olmasını, yaptığımız işin standart olmasını sağlarız. İhracata açılmak isteyen firmalar pazarlamak amacıyla robotları kullanıyorlar.” 
Süleyman Bilgiç ise, “Marka bizce önemli. İşi yaptıktan sonra size ürünüyle, çözümüyle ilgili destek verecek hem üretici hem de entegratör önemli bir konumda. Ama en önemlisi elbette son kullanıcı. Son olarak eklemek isterim, robotlar hızla yaygınlaşmaya devam ediyor. Nihayetinde işleri alacaklar.” dedi.