Seza Çimento, 500 çalışan ve 55 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere 800 bin metrekare açık alana kurulu fabrikası ile Elazığ’da üretim faaliyetlerine devam ediyor. Bu faaliyetlerine devam ederken de iş güvenliği ve çevre bilinci ile hareket ediyor. Seza Çimento Genel Müdürü Efkan Hayati Eroğlu “Üretimde numune aldığımız alanlar, bazen çok tehlikeli ve riskli bölgeler olabiliyor. Öncelikli olarak çalışanlarımızın iş güvenliğini sağlamak amacıyla yaptığımız robot yatırımıyla, fabrikamızda numuneler el değmeden alınıyor ve analiz ediliyor. Türkiye’de bu sistemi kullanan fabrikaların sayısı oldukça az. Robot sistemimiz, cihazlarımızın büyük çoğunluğunun robot sistemi ile çalışması, otomatik numune sistemimiz, üretimin her safhasında kalite kontrol ve standart sapmayı minimize etmemizi de sağlıyor.” sözleriyle robot yatırımı ihtiyacının nasıl doğduğunu anlattı. 

Seza Çimento’nun mevcut fabrikası, üretim kapasitesi ve ürün gamı hakkında bilgi verir misiniz?

Fabrikamız 55 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere, toplamda 800 bin metrekare açık alana kurulu. 250 milyon dolarlık yatırımla kurduğumuz fabrikamızda üretime 2016 yılında başladık. Toplamda 500 çalışanımız var. Seza olarak, bölgede çalışanlarımızın aileleriyle birlikte yaklaşık 10 bin kişiye dokunabiliyoruz. Fabrikamızın içinden geçen demiryolu sayesinde iş süreçlerini hızla yönetebilen bir fabrikayız. Fabrikamızın kuruluş aşamasında, yakınımızdan geçen demiryolu hattından fabrika içine, üç hatlı bir istasyon olacak şekilde bağlantı yapmıştık. Bu üç hattın üzerinde torba dolum tesisi, dökme dolum tesisi ve big-bag dolum tesisi bulunuyor. Bu sayede vagonlar, elleçleme işlemi yapılmadan, ray üstünde dolum silosundan doldurularak fabrikamızdan ayrılabiliyor. Dökme ve torbalı dolum işlemlerini ray üzerinde rahatlıkla yapabiliyoruz. Dolum süresini bu sistem sayesinde kısalttığımız için sevkiyat hızımızı da artırmış olduk. Çimento silo kapasitesi ve yükleme alternatifleri ile müşterilerimize alınabilecek en hızlı hizmeti vermeye çalışıyoruz. Ürün gamımızda ise, Portland Çimento, Portland Kompoze Çimento, Puzolanik Çimento ve Sülfata Dayanıklı Puzolanik Çimento bulunuyor. Fabrikamızda günlük 5 bin 500 ton çimentonun yarı mamulü olan klinker üretiliyor. Çimento üretimimiz yıllık yaklaşık 2 milyon ton.

Fabrikanızdaki robot uygulamaları hakkında bilgi verir misiniz? Üretimin hangi hattında robot kullanıyorsunuz?

Seza Çimento olarak, kalitesiyle en çok tercih edilen çimento fabrikası olma hedefimiz doğrultusunda, sosyal sorumluluk ve çevre bilinciyle, odağımıza müşteri memnuniyetini alarak faaliyet gösteriyoruz. Bu vizyonun bir gereği olarak Avrupa standartlarında modern sistemlerle donatılmış bir üretim modelini benimseyerek yola çıktık. Üretimde yüksek kalite felsefesiyle, çalışanları için güvenli bir iş ortamının tesisini birincil önceliği olarak tutan bir fabrika olarak hem üretimin tüm safhalarında hem de üretim sonrası numune analizlerinin gerçekleştirilmesi aşamasında robot uygulamalarını kullanıyoruz. Üretimde kullandığımız cihazlar robot sistemine bağlı olarak çalışırken, üretilen ürünlerimizin tümü yine otomatik numune alma sistemlerinden alınarak pnömatik sistemler ile kalite kontrol laboratuvarında toplanıp, RoboLAB kalite kontrol sistemleriyle analizden geçiriliyor. Bu sistem sayesinde üretim süreci esnasında alınan numune sayısının artması ve analiz periyotlarının kısalması RoboLAB ve otomasyon uygulamaları ile kalite kontrol sistemine dahil ediyor, bu sayede üretimin her safhasında standart sapmayı minimize etme imkanı bulmaktayız. 

Fabrikamızda günlük 10 bin ton çimento öğütme, 5.500 ton /gün klinker üretimi yapıyoruz, toplamda çimento üretimimiz ise yıllık yaklaşık 2,3 milyon ton. Bir yandan yüksek kapasitede üretim yaparken, diğer yandan ürün kalitesiyle sektörün en çok tercih edilen markası olmayı hedef edinmiş bir firma olarak, modern üretim sistemlerine büyük önem veriyoruz. Robot uygulamalarının yanı sıra kalite yönetim sistemlerine de en üst seviyede uyum gösteriyoruz. TS EN 197-1 standartlarına uygun üretim yapılan fabrikamızda TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi ve TS EN 197-2 Uygunluk Değerlendirme Standartları uygulanıyor. Çimento sektöründe üretimden, analize robot uygulamalarını kullanan işletme sayısı oldukça sınırlı. Bizim Seza olarak, üretim cihazlarının tümünü modern sistemlerle yöneten bir işletme olduğumuzun ve müşterilerimize yüksek standartta ürün güvencesi sunduğumuzun altını çizmek isterim. 

Ne zaman robotlu üretime geçtiniz?

Seza Çimento olarak Elazığ’da 55 bin metrekare kapalı alana kurduğumuz fabrikamızı, 2014 yılında 250 milyon dolarlık yatırım bedeliyle kurduk. Üretime ise 2016 yılında geçtik. Üretime geçtiğimiz andan itibaren de numune analizleri de dahil olmak üzere üretimimizin tüm safhalarında robot ve on-line analizörler kullanımını başlattık. 

Robot yatırımı ihtiyacı nasıl doğdu?

Bildiğiniz gibi çimento sanayi, ağır sanayi ve burada iş kazalarının önüne geçebilmek ve iş güvenliğini sağlamak Seza olarak üretimde birinci önceliğimiz. Robot kullanımı, insan kaynaklı hataları tolere eden ve iş kazalarını minimize eden bir yöntem. Üretimde numune aldığımız alanlar, bazen çok tehlikeli ve riskli bölgeler olabiliyor. Öncelikli olarak çalışanlarımızın iş güvenliğini sağlamak amacıyla yaptığımız robot yatırımıyla, fabrikamızda numuneler el değmeden alınıyor ve analiz ediliyor. Türkiye’de bu sistemi kullanan fabrikaların sayısı oldukça az. Robot sistemimiz, cihazlarımızın büyük çoğunluğunun robot sistemi ile çalışması, otomatik numune sistemimiz, üretimin her safhasında kalite kontrol ve standart sapmayı minimize etmemizi de sağlıyor. Bugün fabrikamızda 500 çalışanımız var ve en önemli önceliğimizi insan kıymetimiz. Robot uygulamalı modern üretim ve analiz sistemleri ile çalışanlarımızın sağlığını koruyarak ve güvenliğini sağlayarak üretim yapabiliyoruz. İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmalarımızı TS-18001 standardına uygun OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi çerçevesinde yönetiyoruz. 

Üretim sonuçları ve avantajları neler oldu? Robot yatırımları size ne gibi bir katkı sağladı?

Robot sistemli yatırımlar sayesinde Elazığ fabrikamızın modernizasyonunu Avrupa standartlarında sağlamış olduk. Üretim kalitesinde benimsediğimiz yüksek standartlar Seza Çimento olarak müşteri memnuniyetiyle büyüyen, üretim ve satış kapasitesini artırarak iç ve dış pazar hedeflerini hızla genişleten bir firma olmamızı da beraberinde getirdi. Seza Çimento olarak, üretim aşamalarımızın tümünü modern sistemlerle yönettiğimiz için müşterilerimize yüksek standartta ürün güvencesi sunabiliyoruz. Yaptığımız bu yatırımla, Seza Çimento müşterileri, fabrikamızdan çıkan ürünlerin beklentilerini karşılayan bir standartta olduğundan şüphe duymuyor. Bu durum müşteri güveni ve memnuniyetinde süreklilik elde etmemizi sağlıyor. Üretimde yüksek kalite standartlarımızla, sektörde ürünleri kalitesi nedeniyle tercih edilen firma olarak öne çıkıyoruz. Geçen yıl, müşterilerimizden aldığımız güçle ve pazarlarımızı artırarak, yüzde 20 büyüme kaydettik. Atılım yılı olarak belirlediğimiz 2018’de de yine ürün kalitemiz büyümede lokomotifimiz olacak. Dış pazarda da bu doğrultuda bu yıl aşama kaydedeceğiz ve üretimimizin yüzde 20’sini başta yakın bölgemizdeki ülkeler olmak üzere ihraç etme hedefiyle ilerleyeceğiz. 

İşçi maliyetleri düşürme anlamında bir düşüş yaşandı mı, o süreç nasıldı? 

Robot uygulamaları yüksek yatırım maliyeti gerektiren bir üretim modeli anlamına geliyor. Bu çerçevede robot uygulamalarının, işçi maliyetlerini değil ancak işçilerimizin güvenliğine risk oluşturacak faktörleri minimize ettiğini söylemek mümkün. 

İleriki dönemlerde hangi alanlarda robot yatırımı yapmayı düşünüyorsunuz?

Üzerinde çalıştığımız diğer önemli bir konu, yükleme istasyonumuzda insan hatalarını minimize etmek ve tesisimizdeki tüm torbalı yükleme istasyonlarını insansız çalışabilecek konuma getirmek. İstatistik Proses Kontrolü ile ürünün her safhada, en ekonomik ve en yararlı bir şekilde üretilmesini sağlamak, önceden belirlenmiş kalite spesifikasyonlarına uygunluğunu ve standartlara bağımlılığı hedef alarak, kusurlu ürün üretimini minimuma indirmek amacıyla istatistik prensip ve tekniklerin üretimin bütün safhalarında kullanılması ile ilgili olarak çalışmalarımız ise devam Ediyor. Bu çalışmaları yıl sonuna kadar tamamlamayı planlıyoruz.