Bu yıl Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı ve İstanbul Kongre Merkezi’nde 14. kez düzenlenen Contemporary İstanbul’da robot ve yapay zeka ile birleşen sanat sergileniyor.

NASA’nın düzenlediği Mars Kolonisi adlı yarışmada 2015 yılında üçüncülük elde eden Türk sanatçı ve mimar Güvenç Özel’in “Derin Şehir” adlı dijital eseri ilk kez Contemporary İstanbul’da ziyaretçilerle buluşuyor.

Ziyaretçilerin eserde makina öğrenmesi aracılığıyla üretilmiş hayali bir şehri deneyimlerken, aynı anda dev bir robot tarafından hareketlendirilen kinetik heykel üzerinde de kendi yansımalarını görebileceklerini ifade eden Özel, eserde kullandıkları algoritmaların makinaların algısını ve robotların da makinaların vücutlarını temsil ettiğini belirtti.

İstanbul’un yanı sıra New York, Roma ve Hong Kong olmak üzere dört ayrı şehrin drone görüntüleri, güvenlik kamerası videoları, üç boyutlu modeller, haritalar ve diğer görsellerden oluşan veritabanı, derin öğrenme diye adlandırılan yapay zeka algoritmalarına yüklenerek hayali bir kentsel ortam oluşturulması amacıyla kullanılıyor.

MAKİNALAR ŞEHİRLERİ NASIL ALGILIYOR?

Yapay zeka tarafından oluşturulan görüntüler, bir videoda birleştiriliyor ve duvarlara yansıtılıyor. Videoyla aynı anda yüzeyi aynalı ve optik özellikleri bulunan bir heykel, bir endüstriyel robot tarafından yörüngesel olarak hareketlendiriliyor. 

Projeksiyonlar ve robot arasında konumlanan izleyici, heykel üzerinde kendi yansımasını Derin Şehir’in oluşturduğu sentetik peyzajlarla bir arada görebilme imkanı buluyor.

Kapılarını 12 Eylül’de açan Contemporary İstanbul, 15 Eylül’de sona erecek.