Bir robot ile Şanghay Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden bir öğretim üyesi arasında oynanan masa tenisi maçında kırılması güç bir rekora imza atıldı.

FANUC GENEL MÜDÜRÜ YİĞİT, BEYAZ EŞYA SANAYİ HEDEFLERİNE İLİŞKİN KONUŞTU FANUC GENEL MÜDÜRÜ YİĞİT, BEYAZ EŞYA SANAYİ HEDEFLERİNE İLİŞKİN KONUŞTU

Guinness Dünya Rekorları (Guinness World Records) tarihine geçen maçta, yaklaşık iki saat boyunca Xiao Qiu adı verilen robotla öğretim üyesi Ji Yunfeng topa karşılıklı yönde ve durmaksızın 6 bin 241 kez vurdu.

OYUN ALIŞKANLIKLARINI ÖĞRENDİ, HIZLI TEPKİ VEREBİLİYOR

Robot, Hamburg Üniversitesi profesörlerinden Zhang Jianwei yönetimde, öğretim üyesi Ji Yunfeng ve Şanghay Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin "Akıllı Makinalar Enstitüsü"nden birkaç öğrenci tarafından üç yılda geliştirildi.

Ji, Xiao Qiu'nun özel bir öğrenme kapasitesiyle donatılmış olduğunu ifade ederek robotun, kendisiyle uzun süreden beri karşılıklı oynayıp onun oyun alışkanlıklarını öğrendiğini ve hızlı tepki verebildiğini belirtti.

OYUN SİTİLİYLE İLGİLİ VERİLERİ TOPLUYOR

Robot, başka birisiyle masa tenisi oynaması durumda öncesinde karşısındaki kişinin oyun stiline ilişkin olarak veriler topluyor. Masa tenisi sopasını tutan altı eklemli mekanik kola sahip robot sistemi, topa hem forehand hem de backhand vuruşlarla vurabiliyor.

Tasarım ekibi robot Xiao Qiu’ya daha fazla fonksiyon yükleyerek, onun readaptasyon sürecindeki insanlara yardımcı olmasını sağlayacağını bildirdi. Ekip uzun dönemde, amatörler ve hatta sporcularla masa tenisi oynama yetisine sahip olmak üzere masanın çevresinde esneklikle yürüyüp dolaşabilecek iki ayaklı bir robot yaratmayı amaçlıyor.