.Mitsubishi Electric, elektrik, elektronik ve otomasyon sektöründe öncü marka. Ve bu konuda da Sanayi 4.0 yolunda,  dijital fabrika konsepti e-F@ctory ile yanıt veriyor. Bunlarla ilgili olarak gerekli açıklamalarda bulunan Yeni nesil dijital fabrikalarla ilgili açıklamalarda bulunan Hajime Sugiyama, tüketicilerin kişiselleştirilmiş ürün taleplerini karşılayabilmek için üretim tesislerinde robotlar ve insanların birlikte çalışması ile verimlilikleri arttırdıklarını ifade etti. Bu konsept ile  Mitsubishi Electric’in bir fabrikasında verimliliğin yüzde 50 arttırıldığını belirten Sugiyama, üretim hattında ise kısa süreli duruşların  yüzde 70 oranında azaltıldığını belirtti.

“21. asrın dijital fabrikaları” başlığı ile WIN Eurasia fuarları kapsamında,  Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği,Yıldız Teknik Üniversitesi ve Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin, iş birliğiyle  gerçekleşen oturumda, Mitsubishi Electric Corporation Fabrika Otomasyon Sistemleri Yurtdışı Stratejik Planlama Departmanı Kıdemli Müdürü Hajime Sugiyama konuşmasında:  “Tüketiciler bugün bir otomobil satın alırken rengi, iç dizaynı, aksesuarları gibi birtakım özelliklerine kendileri karar vererek  otomobili kişiselleştirmek istemekte. Bu değişken talepler klasik üretim anlayışı için oldukça zor bir tablo çiziyor. Bu yüzden de Sanayi 4.0 sürecindeki fabrikalar için esnek bir yapıya sahip olarak farklı müşteri ihtiyaçlarını karşılayabilmek,  en önemli konuların başında yer almaktadır. Bunun da ancak dijital fabrika altyapısı ile mümkün olabildiğini görüyoruz.” dedi.

Robot Mühendisi Eksikliği Dünya Genelinde

Sugiyama sözlerine şöyle devam etti:  “Basit işlerde robot kullanabilirken, komplike işlerde insan desteği de almak daha etkili bir yöntem aslında. Çünkü insanlar çok sayıda farklı ve esnek  işleri yapabilmekte. Burada robotlar da tam ikisinin arasında kalıyor. Robotlarla ilgili en çok endişe duyulan konu, robotların fabrikalardaki insanların işlerine son vereceği tartışması olarak karşımıza çıkmakta.  Esasında böyle bir durum,  çok da mümkün değil. Her şeyden önce robotların programlanması için bile insana ihtiyaç duyulmakta ve şu anda dünya genelinde robot mühendisi eksiği var. Açıkcası tamamen robot kullanılan bir fabrika yerine robotların insanlarla birlikte çalıştığı, dengeli bir karışımın olduğu dijital fabrikaların çok daha etkili olduğunu söyleyebiliriz.”
 

Üretim Hattındaki Kısa Süreli Duruşlar Yüzde 70 Azaldı

2003 yılında,  Mitsubishi Electric olarak dijital fabrika konsepti e-F@ctory üzerinde  çalışmaya başladığını ifade eden Sugiyama, markanın kendi fabrikasındaki örnek uygulama ile ilgili şu bilgileri aktardı:  “Mitsubishi olarak fabrikamızda eskiden problemleri çözme yolumuz, verilere bakmak ve bir sorun olduğunu fark ettiğimizde bu verileri bir excel tablosuna aktararak analiz etmekti. Çoğunluklada bir hafta veri biriktirdikten sonra problemi çözemiyor,  bu kez de daha fazla veri toplamaya başlıyorduk. Bazen doğru verilere ulaşamıyor, ancak tahmin yürüterek ilerlemeye çalışıyorduk. Bu nedenle de problemleri hızlı ve doğru bir şekilde çözmek ve fabrikamızı geliştirmek için verileri kendi kendine toplayan tamamen otomatik bir hat olan e-F@ctory konseptini geliştirmek durumunda kaldık. Bu sayede de artık her şeyi gerçek zamanlı olarak görebilmekteyiz. Böylelikle makinenin ya da ürünün hattının kaç kez durduğuna dair  tüm sorunları anında görerek, bilgi sahibi olabiliyoruz. Tek seferde,  sorunun ne olduğunu anlayabiliyor ve çözüm üretebilmekteyiz. Bu sonuçla üretim hattındaki kısa süreli duruşları yaklaşık yüzde 70 oranında azaltmış bulunuyoruz. Verimliliği ise yaklaşık yüzde 50 artırmış bulunuyoruz. ” 
 

Fabrikalardaki İnsan Robotun İşlevselliğini Artırıyor

Hajime Sugiyama sözlerine şöyle devam etti: "Üretim esnasında,fabrika içinde sadece robot kullanıldığında çok sorun yaşanabilmektedir. Bu yüzden üretim hattında insan bulunmalı. Çünkü üretim hattına gereken parçaları tedarik etmek için çok fazla sayıda ekipman gerekebilmekte ve hattın bir bölümünde oluşan kısa süreli duraksamalar tüm üretim hattını durdurabiliyor. Bu yüzdende de insanlar ve robotların  birlikte çalışmasının daha verimli olduğunu düşünmekteyiz.” 
 

Doğru Çözümler Bulunmalı 

Aynı zamanda  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’den teşekkür plaketi alan Sugiyama: “Önemli olan fabrikaların kendi dinamiklerine en uygun, en doğru çözümü bulabilmeleridir.  Mitsubishi Electric olarak biz fabrikalar için,  kullanımı kolay yeni nesil teknolojiler geliştiriyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.