Avrupa Mühendislik Endüstrileri Birliği (EUnited), robotlar ve insanların birlikte çalışmasına ilişkin Avrupa bildirgesini resmi olarak yayımladı.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'İN HEDEFLERİNİ DESTEKLİYOR

Belgede, çalışmanın geleceğini şekillendirmek adına 10 odak alanı tanımlanıyor.

Söz konusu bildirge, "BM Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Hedefleri"ni (SKH'ler) 2030 destekliyor.

"ENDÜSTRİ, ÇALIŞANLARA DESTEK VEREBİLİR"

Konuya ilişkin konuşan Çalışmanın Geleceği Enstitüsü (IFOW) Eş Başkanı Nobel Ödüllü Sir Christopher Pissarides, “Giderek otomatikleşen ve veri odaklı bir ekonomiye geçiş, iş düzenlemelerinde işverenler, çalışanlar ve hükümet tarafından ayarlanması gereken birtakım değişiklikleri gerektiriyor. Endüstri, çalışanların yeni ekonomide başarılı olabilmeleri için gerekli bilgi ve beceriler ile donatılmasını sağlayarak yardımcı olabilir.” ifadelerini kullandı.

ODAK ALANLARI NELER?

Birinci odak alanı, insanı merkeze koyuyor: Tüzük, robotların çalışanları, insan doğasına pek uygun olmayan sıkıcı ve düşük etkileşim gerektiren işlerden kurtarmasını istiyor. Çalışanlar makinalar gibi değil, insan gibi çalışmalı.

İkinci odak alanı, robotların insanlara yardım etmesi gerektiğini, bunun tersi olmamasını açıkça ortaya koyuyor.

Bu nedenle, Avrupa Robotik Endüstrisi “Komuta eden insandır” yaklaşımını savunuyor.

Diğer odak alanları, beceri geliştirme, insan-robot iş birliği, makina kullanım kolaylığı, özellikle gençler için girişimler ve demografik değişimle mücadele stratejilerini ele alıyor.

“MERKEZDE HER ZAMAN İNSAN OLACAK” 

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan EUnited Yönetim Kurulu Başkanı Wilfried Eberhardt ise, şöyle konuştu: 

“Dünya genelinde kullanılan 2,7 milyon endüstriyel robot ve fabrikaların dışında hizmet robotlarının artan kullanımı, çalışma şeklimizi hızla değiştiriyor. Bu geçişi aktif olarak yönetmek için, Avrupa Robotik Endüstrisi ‘İyi Çalışma Tüzüğü’nü geliştirdi ve ele alınması gereken 10 odak alanı belirledi. Bu kapsamda insanların, endüstride sahada her zaman işlerin merkezinde bir rol oynayacağını anlamak esastır.”

Kaynak: European Engineering Industries Association