Robos tarafından geliştirilen Robos Monitor uygulaması, ürün aktarma, depolama ve malzemelerin kontrolü gibi birçok aktiviteyi izleyebilmeye imkan veriyor. 

Firmanın 1-3 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen 5. Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nde de tanıttığı uygulama ile işletmedeki bütün AGV’ler, üç boyutlu bir layout üzerinden canlı olarak takip edilebiliyor.

Robos Yazılım Geliştirme Sorumlusu İlker Özbek uygulamaya ilişkin bilgiler verdi. 

Özbek, uygulamanın bir işletmede çok sayıda AGV olduğu takdirde bunların takibini kolaylaştırdığını belirterek Robos Monitor uygulamasının çalışmasına dair şunları söyledi:

HER TÜRLÜ BİLGİYE ULAŞMAK MÜMKÜN

“Web tabanlı olan uygulama, herhangi bir internet tarayıcı üzerinden kullanılabiliyor. Uygulamaya erişim sağlanacak web adresinden giriş yaptıktan sonra açılan sayfadaki giriş formunu doldurarak sisteme giriş yapılıyor. Ana sayfanın en üstünde sistemde kaç AGV’nin kaç tur tamamladığını, kaç km yol kat ettiğini ve kaç görev yerine getirdiğini ilişkin günlük veriler yer alıyor. Altında ise tamamlanan görevlere ve bunların ortalama kaç dakikada tamamlandığını gösteren tablolar bulunuyor. Tabloların yan tarafında ise, sistemdeki bütün AGV’lerin zamanlarını nasıl geçirdiklerini gösteren grafik yer alıyor. Grafikte araçların zamanlarının yüzde kaçını hareket halinde geçirdikleri, ne kadar engel bekledikleri ya da ne kadar boşta kaldıkları görülüyor. Alt tarafta ise, üstteki günlük tabloların genel verileriyle oluşturulmuş halleri mevcut.  Yan taraftaki menüde bulunan ‘Bilgiler’ sekmesinde AGV’lerin anlık durumları görüntülenebiliyor. Bu ekranda araçların bağlantı ve akü durumu, arıza ve hız bilgisi gibi bilgilerin yanı sıra önünde engel olup olmadığı görüntülenebiliyor.”

“KONUMLARI ANLIK OLARAK İZLENEBİLİYOR”

Özbek, “3D Monitor sayfasında ise üç boyutlu layout üzerinde araçların konumları anlık olarak izlenebiliyor. Herhangi bir aracın üzerinde çift tıklandığında o anki bilgileri görülebiliyor. Aynı ekranda belirlenen görev verilebiliyor, geçmişini görüntüleyip ayarlarını değiştirebiliyor. Kamerayı istediği gibi ayarlayarak fabrika üzerinde gezilebiliyor. Bu esnada AGV’lerin konumları anlık olarak güncelleniyor. Yan taraftaki ‘Geçmiş’ sekmesinde araçlarla ilgili geçmiş bilgilere ulaşılabiliyor. Herhangi bir aracı seçtikten sonra tarih aralığı belirtip o tarihteki çeşitli bilgiler görülebiliyor. İstatistikler sekmesinde, AGV’ye ait istatistikler detaylı olarak erişilebiliyor. Aracı seçip tarih aralığı girdikten sonra tarih aralığı görülebiliyor ve istenirse bu bilgiler Excel’e kaydedilebiliyor.” dedi.