Kısa süre önce Konya Karatay’da konumlanan Arlı Sanayi Sitesi’ndeki yeni binasına taşınan Robomax Robotik Otomasyon, çalışma alanlarına talaşlı imalatı ekledi, istihdamını artırdı, 2022'ye girerken hedeflerini daha da büyüttü.

Yeni yıla yatırım yaparak gireceklerini belirten Proje Satış Müdürü Mustafa Neiyi, döküm sektörü için yerli bir makina geliştirmek üzere harekete geçtiklerini ifade ediyor. 

Pandemiyle birlikte sektörün altın çağını yaşadığını söylemiş ve söz konusu sistemlere yatırımın ve geçişin arttığını dile getirmiştiniz. Bu bağlamda 2021 yılını gerek robotik sektörü gerekse firmanız açısından değerlendirebilir misiniz?

Robomax olarak 2021 yılını, hedeflerimizin üzerinde tamamladığımızı söyleyebiliriz. Robotik sektörü halen artan bir ivme ile talep görmeye devam etmektedir. 2022 yılının ilk 6 aylık siparişlerini şimdiden almış durumdayız. Sektörün en az iki yıl daha bu şekilde talep artışıyla devam edeceğini düşünmekteyiz. 

Yeni binaya geçmeyi neden tercih ettiniz? Böyle bir ihtiyaç niçin hasıl oldu? Yeni binanıza taşınmanızla birlikte yapılanmanızda ne gibi değişiklikler yaşandı? 

Konya Karatay’daki Arlı Sanayi Sitesi’nde bulunan yeni binamız toplamda bin 780 metrekare alana sahip. Yeni binaya geçişimizdeki öncelikli neden, işlerimizin ve firmamızın büyümesi olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle talaşlı imalatı da bünyemize aldığımız için daha geniş bir alanda çalışma ihtiyacı doğdu. Yeni bina ile birlikte kadromuz da genişlemeye başladı. Özellikle mekanik ekibimize yeni dahil olan çalışma arkadaşlarımız oldu. Proje ekibimize de 2 mühendis dahil ederek daha güçlü bir şekilde ilerlemekteyiz. Yeni binaya taşınmamızdaki nedenlerden bir de, yerli bir makina yapma hayalimiz bulunuyor. Döküm sektöründe kullanılacak makinayı 2022 yılının sonunda müşterilerimizin beğenisine sunmayı planlıyoruz. 

Son dönemde faaliyet gösterdiğiniz sektör özelinde ne gibi inovatif çalışmalar hayata geçirdiniz? Bu çalışmalarınızı müşterinize sağladığı verimlilik açısından değerlendirebilir misiniz? 

Son dönemde yaptığımız iki farklı çalışma oldu. Bunlar; taşlama sistemlerimiz ve bir firmaya özel olarak ürettiğimiz delik delme makinasıydı. Taşlama sistemimiz, 3 vardiyada 20 ton/gün döküm taşlayarak rekor kırdı. Bu da beraberinde yeni siparişler getirdi. Delik delme makinamız da vardiyada 6 işçi tasarrufuna imkan vererek müşterimize inanılmaz bir katkı sağladı. Zaten başarılı ve amortisman süresi kısa olan makinaların, müşterilere oldukça iyi tasarruf sağladığını söyleyebiliriz. 

Sektörde robotlaşmanın artmasına yönelik önerileriniz nelerdir? Bu konuda gördüğünüz eksiklikler ya da yapılması gerekenleri paylaşır mısınız? 

İmalat yapan firmalar, inanılmaz bir şekilde artan ivme ile robot sistemlerine geçiş yapmaktadır. Bu konuda seri imalatı olan ve halen robotlaşmakta geç kalmış firmalara tavsiyem, bir an önce fizibilite çalışmalarını tamamlayarak yatırımlarına geç kalmamalarıdır. Açıkçası önümüzdeki yıl uzun termin süreleri bizleri ve müşterilerimizi beklemektedir. Endüstriyel robot üreticisi firmalar, halihazırda globalde ve ülkemizde robot talebini karşılamakta zorluk çekiyor. Bu yüzden uzun termin süreleri ile karşılaşmaktayız. Bu sebeple yatırımcıların daha hızlı karar vermesi gerektiği bir döneme giriyoruz.

Döküm taşlama robotlarında olması gereken özellikler nelerdir? Bu kapsamda yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken hususlardan bahseder misiniz?

Öncelikle döküm taşlama sistemleri imalatçı firmalara; sarf malzeme, işçi maliyeti, düzgün taşlama yüzeyi ve kapasite olarak inanılmaz bir katkı sağlamaktadır. Döküm taşlama robotlarında tüm sistemi senkronize olarak veriyoruz. Yük algılama sistemi sayesinde de otomatik kalıplama ihtiyacı olmadan bile bu sistemler kullanılabiliyor. Sistemimiz, üreticiye birçok avantaj sağlıyor. Son kullanıcının operatöre olan bağımlılığını azaltıyor. İşletmeler, operatörün parçayı düzgün bir şekilde bağlayıp bağlamadığına bağımlı kalmıyor. Bu sistemleri, ülkemizde altın çağını yaşayan döküm sektörüne Ar-Ge çalışmaları da yaparak uzun yıllar teslim etmeye devam edeceğiz.

ABB, YENİ ROBOTIK TESİSİNİ ABD'DE AÇTI ABB, YENİ ROBOTIK TESİSİNİ ABD'DE AÇTI

2022 yılında hedef ve beklentileriniz nelerdir? 

2022 yılının öncelikle tüm insanlık adına güzel, huzurlu ve mutlu bir yıl olmasını diliyorum. Robomax olarak 2022 yılı için hedeflediğimiz satış rakamını henüz yıl başlamadan yakaladık. Bu doğrultuda sektörün büyüme hızına yetişmek amacıyla yeni yatırımlar yapmaya devam ediyoruz. İstihdamımızı artırdık, ekibimizi güçlendirdik. Yeni yıl öncesinde belirlemiş olduğumuz hedef satış rakamımızı yakaladığımız için, hedeflerimizi biraz arttırarak güncelledik diyebiliriz.