ST Endüstri Radyo'da Robot Yatırımları programının konuğu olan Robotik ve Yüksek Teknolojili Üretim Sistem Entegratörleri Derneği (ROBODER) Yönetim Kurulu Başkanı Gürel Yılmaz, Türkiye'nin Avrupa'da robotik entegrasyonda bir üretim üssü olabileceğini vurguladı.

"DEVLET TEŞVİĞİ, YERLİ SANAYİNİN KALKINMASI İÇİN KULLANILMALI"

Devletten teşvik alıp da bunu ithalat ile değerlendirmek ya da Türkiye'den değil de yurt dışındaki firmalardan entegrasyon hizmet almanın doğru olmadığını vurgulayan Yılmaz, devletin ithalatı teşvik edemeyeceğini ve devletten alınan teşvik ile ithalat yapılmaması gerektiğini söyledi.

Bu bağlamda hem otoriteye hem de sanayicilere önemli görevler düştüğünü kaydeden Yılmaz, söz konusu teşviklerin yerli sanayinin kalkınması ve büyümesi için kullanılmasının önemine değindi.

"SEKTÖRÜN CEFASINI ÇEKİYORUZ"

Yılmaz, sektördeki en temel sorunlardan birini ise şöyle açıkladı: "Aslında bizler yerli entegratörler olarak, sektörün cefasını çekiyoruz. Ama sefasını yabancı entegratörler sürüyor. Biz yatırım yapalım, işletmelerimizi büyütelim, istihdamı biraz daha artırıp devletimize daha fazla vergi verelim düşüncesiyle hareket ederken, pastadan en büyük payı yabancı entegratörler alıyor ve büyük kazanç sağlıyorlar." ifadelerini kullandı.

"PANDEMİDE TÜRK SANAYİCİSİNE DESTEK OLDUK"

Yılmaz, bu durumun sonuçlarını Covi-19 pandemisinde termin sürelerinde yaşanan sorunlar başta olmak üzere bizzat yakından gördüklerine dikkat çekerek, "Pandemide yabancı firmalarla çalışan sektör müşterilerinin önemli bir kısmı, projelerini zamanında tamamlayamadılar. 'Endüstri, üretim, tedarik zinciri durmaz' düsturu ile yerli entegratörler olarak bizler kollarımızı sıvadık, onlara destek olarak üretimin devamlılığını sağlamaya çalıştık." dedi. 

Yerli sistem entegratörleri olarak Türkiye'deki imalat kültürünü, sahada çalışan personellerin davranışlarını, kriz yönetimini nasıl yaptıklarını yurt dışındaki firmalardan çok daha iyi bildiklerini ifade eden Yılmaz, bu doğrultuda uygun tesisleri daha uygun maliyetlerle, müşterilerinin ve Türk insanının kültürne uygun olarak kurabileceklerine inandıklarını belirtti.

Bu sürecin devamlılığı, kondisyonun yakalanması halinde de Türkiye'nin Avrupa'da robotik entegrasyonda bir üretim üssü olabileceğini söyledi.

"OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNİN TEMSİLCİLERİYLE ÇALIŞMA YAPACAĞIZ"

Türkiye'de üretim yapan üreticilerin, yerli sistem entegratörü konusunda aradıklarını bulamaması konusuna ilişkin olarak konuşan Yılmaz, ROBODER üyelerinden birçok firma gibi sektördeki yerli entegratörlerin Avrupa'ya mühendislik ihracatı gerçekleştirdiğini, sistemler devreye aldıklarını anımsatarak "Yabancı üreticiler aradıklarını buluyorlar da yerli üreticiler nasıl bulamıyor?" sorusunu sordu.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik'in kendilerine söz verdiğini aktaran Yılmaz, öncelikle otomotivden başlayarak yerli firmalarla ilgili çalışma kondisyonunu artırma konusunda otomotiv ve yan sanayi sektörünün temsilcileriyle çalışmalar yapacaklarını dile getirdi.

"ROBODER AKADEMİ'Yİ KURMAYI HEDEFLİYORUZ"

ROBODER'in üyelerinin yanı sıra tüm sektörü temsil ettiğinin altını çizen Yılmaz, faaliyetleriyle ilgili ise şunları söyledi:

"Öncelikle kurumsal anlamda yapılanma çalışmalarımız sürüyor. Genel sekreterlik tesis ediyoruz, komitelerimizi aktif hale getiriyoruz. Eğitim komitemiz, haftalık toplantılar gerçekleştiriyor. Sektörümüze hizmet etmesi adına teknik eğitimde, meslek lisesi eğitiminde ve mühendislik eğitiminde devrim yaratacak çalışmalar yapıyorlar. Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA)'nın destekleriyle ROBODER Akademi kurmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca eğitim komitemizin, sektörümüze iyi mühendisler, otomasyoncular, robot programcıları gibi yetişmiş personeller yetiştirmek üzere ROBODER Akademi'nin kurulmasına yönelik çalışmaları bulunuyor."